[...] naleśniki nałożyć porcję farszu, zwinąć w rulon, ułożyć obok siebie w dużym naczyniu żaroodporny. Naleśniki polać passatą pomidorową, posypać oregano. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, wstawić naczynie z naleśnikami i piec ok. 10 minut. Wierzch posypać startym serem i zapiekać do jego zarumienienia. Posypać listkami świeżej bazylii. [...]
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
[...] jest więc przyjęcie kapsułki z guaraną niż picie energetyków. Dawkowanie Stosowanie suplementu zależne będzie od dawki aktywnej w kapsułce. Przeważnie na rynku dostępne są suplementy o zawartości około 200 mg guarany w składzie, które standaryzowane są na ilość kofeiny. Wystarczy 1-2 kapsułki na 30-40 minut przed wysiłkiem lub pracą umysłową.
[...] standardową dietę składającą się z wody i karmy. Grupa 2 otrzymywała tę samą dietę, ale była uzupełniana monohydratem kreatyny w dawce 0,3 mg/kg masy ciała rozcieńczoną w 200 ml wody pitnej przez 8 tygodni. Wyniki suplementacja zmniejszyła utratę masy mięśniowej, w porównaniu z grupą niesuplementowaną. w grupie 2 zaobserwowano większy obszar [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 60 g daktyli 30 g zmielonych płatków owsianych 25 g mąki kokosowej 5 g kakao Masa: 200 g kaszy jaglanej 500 ml wody 50 g stałej części mleczka kokosowego 35 g masła orzechowego 30 g odżywki o smaku biała czekolada lub karmel 30 g erytrytolu Polewa: 40 g masła orzechowego 10 g oleju kokosowego szczypta soli Jak wykonać: [...]
[...] 1,7 g) Węglowodany: 6 g (w tym cukry: 2,8 g) Błonnik: 5,3 g Białko: 14 g Sól: 1,4 g Pulpety Veggie Balls są bardzo smaczne i zawierają solidną porcję białka - w 100 g jest go 14 g (opakowanie to 200 g pulpetów). Znajdziemy tutaj również sporo błonnika (5,3 g w 100 g), ale też dużo tłuszczu, bo aż 15 g w 100 g. Gdzie kupić: Lidl Cena: 8,99 zł
[...] karmienie, a także niektóre zaburzenia stanu zdrowia. Najbogatszym źródłem spożywczym tego pierwiastka są orzechy brazylijskie, których 3 – 4 sztuki zaspokoić mogą nawet 200% zapotrzebowania organizmu. Do innych cennych źródeł zalicza się ryby (szczególnie tuńczyka), owoce morza (m.in. krewetki), mięsa i podroby, oraz jaja, natomiast nieco [...]
[...] podawała ekstrakt rhodiola rosea na alkoholu (WS 1375) 100 osobom z długotrwałymi lub przewlekłymi objawami zmęczenia. W otwartym badaniu klinicznym pacjentom podawano 2 x 200 mg preparatu WS dziennie przez 8 tygodni. Oceniano parametry związane z odczuwanym zmęczeniem. Wyniki Największą zmianę zaobserwowano po 1 tygodniu leczenia. Objawy [...]
Od dawna wiemy, iż zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy informują, że u osób dorosłych z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Reaktywne formy tlenu towarzyszą człowiekowi od zawsze, a ich powstawanie jest nasilone [...]
[...] około 2-3cm. Następnie 2 szparagi owijamy paskami ciasta i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ciasto posypujemy solą, czarnuszką lub chia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Ja zwykle podaję z pieczonymi pieczarkami. Ponieważ szparagi są wilgotne, całość nie jest sucha. Wartości odżywcze: Cała porcja to tylko 225 kcal. [...]
Czego potrzebujemy: Ciasto: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 60 g masła w temperaturze pokojowej 60 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 1 jajko szczypta soli Farsz: 300 g szparagów pół cebuli 50 g suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe 150 g śmietany 18 % 2 jajka 15 g mąki orkiszowej sól i pieprz Jak wykonać: [...]
[...] g polędwiczki wieprzowej 20 g oleju czosnkowego lub olej + 3 ząbki czosnku tymianek, pieprz, sól Sos 500 g pieczarek pół cebuli 10 g oleju kokosowego pieprz, sól Dodatki: 200 g komosy ryżowej 500 g szparagów Jak wykonać Polędwiczkę kroimy na dość grube plastry i każdy rozbijamy delikatnie ręką. Marynujemy w oleju i przyprawach. Odstawiamy na [...]
[...] 50 g daktyli 25 g płatków owsianych 25 g mąki owsianej 10 g wiórków kokosowych 10 g kakao 700 g truskawek 80 g białko WPC Delicious - ja użyłam o smaku sernik/truskawka 200 g jogurtu naturalnego 30 g żelatyny Jak wykonać: Daktyle siekamy, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na około 15 minut. Odlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy płatki owsiane, [...]
Czego potrzebujemy: 200 g cukinii 40 g marchewki 1 jajko 20 g żółtego sera 30 g dowolnej mąki pół małej cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka Dzika oliwa czosnkowa Jak wykonać: Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Solimy, zostawiamy na kilka minut. Jeśli cukinia puści wodę - odciskamy. Dodajemy jajko, mąkę, [...]
[...] oraz olej MCT. Można więc uznać, że taka porcja białka jest pełnowartościowym posiłkiem, kiedy jesteśmy w biegu. Żeby przyrządzić koktajl, wystarczy miarka białka i 200 ml wody. Wstrząsamy i gotowe. Białko zachwyca swoją gładką konsystencją oraz gęstością. Nie pieni się i nie pozostają w nim grudki. W teście wykorzystano smak pistacjowy [...]
[...] Jak woda odparuje dokładamy olej kokosowy i jeszcze chwilę dusimy. Pomidorki myjemy, układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180-200 stopni. Jak skórka na pomidorach zacznie pękać - oznacza to, że są dobre. Naleśniki kroimy w paski o grubości około 2 cm. Przekładamy je na patelnię i delikatnie mieszamy [...]
Witamina E należy do jednych z bardziej rozpowszechnionych antyoksydantów, w ostatnich latach odkryto wiele jej nowych właściwości. Witamina E jest głównym rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który zmiata rodniki nadtlenkowe i znacząco spowalnia utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) – co ma duże znaczenie praktyczne [...]
[...] smarujemy sosem - nie smarujemy brzegów, i na połowę ciasta wykładamy szpinak, sery i pomidory. Możemy oczywiście doprawić wszystko oregano czy bazylią. Składamy ciasto na pół i zawijamy dokładnie brzegi. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wartości odżywcze: Cała porcja to: 600 kcal. Białko 63g, Tłuszcze 16g, Węglowodany 45g Smacznego!
Czego potrzebujemy: 200 g serka wiejskiego 30 g białka o swoim ulubionym smaku - u mnie wanilia WPC Delicious 1,5 łyżeczki żelatyny 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 20 g nasion chia Jak wykonać: Serek blendujemy na gładko, dodajemy białko i dokładnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku i po ostudzeniu łączymy z masą. [...]
[...] szpinak, tuńczyka oraz fetę. Wszystko dość ciasno zawijamy i kroimy na roladki. Roladki układamy na blaszce - można posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut Ja roladki podałam z sosem jogurtowo - musztardowym. Duża łyżka jogurtu, płaska łyżeczka musztardy, sól i pieprz. Wartości odżywcze: Całość to 710 [...]