Czego potrzebujemy:

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g szparagów
  • pół cebuli
  • 50 g suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe
  • 150 g śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 15 g mąki orkiszowej
  • sól i pieprz

Jak wykonać:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i na 1h wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, i wylepiamy nim formę do tarty. Ja używam formy o średnicy około 25 cm. Ciasto nakuwamy  widelcem i podpiekamy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

W czasie kiedy piecze się spód gotujemy szparagi. Odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy szparagi - od dołu do połowy ich wysokości. Związujemy je sznureczkiem tuż pod główkami. Do wysokiego garnka nalewamy tyle wody,by główki szparagów były ponad jej poziomem. Do wody wsypujemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Od momentu zagotowania wody - szparagi gotujemy od 5 do 8 minut - w zależności od ich grubości. Po ugotowaniu szparagi odcedzamy.

Śmietanę miksujemy z jajkami oraz mąką i doprawiamy do smaku. Cebulę kroimy dość drobno, pomidory według preferencji.

Na upieczony spód wykładamy równomiernie posiekaną cebulę, układamy szparagi oraz pomidorki i zalewamy masą śmietanowo - jajeczną.

Całość wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

Wartości odżywcze:

Tartę podzieliliśmy na 6 kawałków. Każdy z nich to 388 kcal. Białko 11 g, Tłuszcze 27 g, Węglowodany 25 g.

Smacznego!