[...] w sieci (rzekomo dane są aktualizowane na bieżąco), a dane są zastraszające. Maksymalna wielkość wentylacji płuc (VE) w trakcie intensywnej pracy u sportowców wynosi 200 l na minutę. Łatwo sobie wyobrazić, ile trucizn są w stanie wchłonąć płuca z atmosfery. Doskonale znane są choroby związane z dostawaniem się np. azbestu, krzemu czy [...]
[...] wraz z ryżem i oliwkami. Świeży makaron 500 g ryżu plus oliwki Posiłek piąty Nieco ponad godzinę później Golem zjada kolejny makaron z dodatkiem sera. 300 g makaronu 200 g sera Posiłek szósty Kolejny posiłek zawiera wołowinę, a jego wybór to zazwyczaj stek. 1300 g wołowiny 700 g serka ricotta Posiłek siódmy Golem dzień kończy [...]
[...] edukacji oraz sytuacji materialnej na preferencje pokarmowe i zachowanie zywieniowe studentów akademii rolniczej zamieszka³ych w akademiku” http://www.phie.pl/pdf/phe-2005/phe-2005-1-030.pdf http://www.powiat.slupsk.pl/plik,1131,wplyw-emocji-na-zachowanie-zywieniowe.pdf Jerzy Socha, Anna Stolarczyk, Piotr Socha „Zachowania żywieniowe – od [...]
[...] Anna Woziwodzka i Jacek Piosik „Heterocykliczne aminy aromatyczne:charakterystyka i znaczenie w indukcji procesów nowotworowych“ http://www.pfb.info.pl/files/kwartalnik/4_2009/09.%20Woziwodzka.pdf https://flexibledietinglifestyle.com/lylemcdonald/ Adam Płaźnik „Nowoczesne metody farmakologicznego leczenia otyłości? – przypadek fenfluraminy i [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej długofalowo przynosi liczne korzyści zdrowotne, jednak krótkoterminowo wiąże się ze znacznym ryzykiem. Dlaczego tak się dzieje? Cóż, jest wiele przyczyn i mechanizmów, które należy wyjaśnić. Gwoli wyjaśnienia dodam, że cytowane badanie jest bardzo ciekawe – pokazuje, że kofeina może chronić osoby otyłe przed negatywnymi [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
W dzisiejszym świecie, gdzie kult idealnej sylwetki jest coraz bardziej powszechny, wiele młodych kobiet stawia na radykalne metody odchudzania, często sięgając po diety niskokaloryczne. Tego typu reżimy żywieniowe, ograniczające dzienną podaż kalorii często do 800-1300 kcal, obiecują szybkie rezultaty w postaci ekspresowej utraty masy ciała. [...]
[...] niż 1 porcja napoju dziennie”? Dla mnie to informacja z gatunku bezużytecznych. Należy precyzyjnie napisać, ile, czego i kiedy (np. 1 porcja, 2, 3 czy 5 dziennie; 100, 200, 500 ml napoju itd.). Badanie prowadzone na osobie w tym wieku – bezsensowne dla ogółu populacji. Badanie prowadzone na osobach w tak ciężkim stanie (cukrzyca, otyłość, [...]
Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. [...]
[...] że to jest bardzo niebezpieczne! W podnoszeniu ciężarów wskaźnik odnotowano ledwie 3,3 kontuzji na 1000 godzin treningu, a przecież zdarza się, że ćwiczący podrzucają 150-200% masy ciała! Podsumowanie Bieganie ma swoje zalety, jak i liczne wady. Należy dobrze przemyśleć włączenie do planu treningowego objętościowego biegania, ponieważ jest to [...]
[...] in women with polycystic ovary syndrome: prevalence, characteristics and association with body mass index Sam S. Obesity and polycystic ovarian syndrome. Obes Manag. 2007;3(2):69–73. James R. Roney i in. Changes in estradiol predict within-women shifts in attraction to facial cues of men’s testosterone [...]
McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]
[...] dystanse. Jednak patrząc z punktu widzenia zdrowia, bieganie wcale nie jest wskazane, gdyż obciążenie, które absorbuje ciało wynosi od 9 do 12-krotności masy ciała (900-1200 kg dla 100 kg zawodnika). Naprawdę istnieje niewiele czynności, które są mniej wskazane dla zdrowia stawów od biegania, a są np. to skoki z dużej wysokości, szczególnie [...]
[...] ciała o kilkadziesiąt kilogramów i jego sylwetka nabrała bardziej „dociętego” wyglądu, ponieważ przygotowuje się do walki bokserskiej. Ciężko uznać, iż osoba mająca blisko 200 kg wagi nie jest „zmasowana”, a tyle ważył Hall w szczycie formy. Przecież Dorian Yates (6-krotny Mr Olympia) na scenie nie ważył nawet 125 kg. Ze świecą szukać [...]
[...] 250 g Kolacja Ryż z indykiem duszonym w pomidorach z fasolką szparagową Mięso z piersi indyka 250 g Ryż brązowy 50 g Pomidory w puszce 250 g Fasolka szparagowa mrożona 200 g Olej rzepakowy 5 g Dzień drugi Energia 2349 kcal. Białka 150 g Tłuszcze 80 g Węglowodany 272 g Śniadanie: placuszki z musem owocowym Jajka 3 szt. Płatki owsiane 70 g [...]
[...] wapń jest różne w zależności do wieku. Dla dorosłych zalecaną ilością wapnia na dobę jest około 1000 mg, choć dla sportowców zdecydowanie zapotrzebowanie wzrasta na około 1200-1400mg na dobę. Zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest także w okresie ciąży oraz karmienia piersią i wynosi około 1200 mg-1500 mg na dobę, zapotrzebowanie [...]
[...] raczej lipofilne). Zaburzenie tych procesów, np. przez winstrol, daje charakterystyczne podwyższenie stężenia cholesterolu (nawet ponad 300 jednostek, przy normie do 200). Zniszczenia wywołane przez doustne SAA mogą manifestować się poprzez podniesienie ALAT (aminotransferazy alaninowej), asPAT (Aminotransferaza asparaginianowej) oraz [...]
[...] C. Abnet, Renato B. Fagundes, Sanford M. Dawsey; High Levels of Carcinogenic Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Mate Drinks. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1 May 2008; 17 (5): 1262–1268. https://doi.org/10.1158/1055-9965.EPI-08-0025 Elliyana Nadia Hamidi I IN. Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) and their Bioaccessibility in Meat: [...]