Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. Najwięcej witaminy C dostarczamy do organizmu, spożywając świeże owoce i warzywa.
Po co nam witamina C?
Witamina C jest niezbędna naszemu organizmowi do produkcji kolagenu (budulca tkanki łącznej), L-karnityny (cząsteczki spalającej kwasy tłuszczowe i wzmacniającej mięśnie) oraz wielu neuroprzekaźników i hormonów tkankowych. Jej niedobór prowadzi do rozwoju choroby nazywanej szkorbutem, objawiającej się samoistnymi krwawieniami, bólami mięśni, stawów i kości, łamliwością kości, zapaleniem dziąseł, rozchwianiem i wypadaniem zębów, słabym gojeniem się skaleczeń, anemią, depresją i ogólnym osłabieniem. Dlatego też od aktywności przeciwszkorbutowej pochodzi druga nazwa witaminy C – kwas askorbinowy.
Witamina C jest też silnym przeciwutleniaczem, współtworzącym tzw. barierę antyoksydacyjną, chroniącą organizm przed toksyczną aktywnością wolnych rodników tlenowych i innych reaktywnych form tlenu.
Kto odniesie korzyści?
Dla utrzymania właściwego stanu zdrowia wszyscy musimy uzupełniać witaminę C. Jeżeli dieta nie zawiera wystarczającej ilości świeżych owoców i warzyw, warto ją uzupełniać suplementami witaminy C.
Badania wykazały, że zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta znacząco w takich sytuacjach, jak: wzmożona aktywność fizyczna, infekcja wirusowa, gorączka, przewlekły stres, nadużywanie alkoholu, palenie tytoniu, cukrzyca typu II oraz rehabilitacja po zawale mięśnia sercowego i zapaleniu trzustki. Tak więc wszyscy ci, którzy znajdą się w którejś z tych sytuacji, skorzystają bez wątpienia na dodatkowej suplementacji witaminy C.
Badania wykazały również, że dodatkowa suplementacja witaminy C wyraźnie skraca czas trwania przeziębienia w ogólnej populacji, a przy tym zmniejsza o połowę ryzyko wystąpienia przeziębienia w populacji osób aktywnych fizycznie. Tak więc w sezonie infekcyjnym dodatkowa suplementacja witaminy C powinna być dla wszystkich niejako obowiązkowa.
Witamina C zapobiega akumulacji i sprzyja eliminacji metali ciężkich, takich jak kadm, ołów i rtęć, zmniejszając tym samym ich aktywność toksyczną. Dlatego dodatkowa suplementacja witaminy C powinna przynosić korzyści pracownikom przemysłu ciężkiego i chemicznego oraz mieszkańcom wielkich ośrodków przemysłowych.
Stosowanie i dawkowanie
Zalecane dzienne spożycie witaminy to 100-200 mg. Jednakże w celu wspomagania odporności osób aktywnych fizycznie i sportowców lub skrócenia czasu trwania przeziębienia zalecane jest stosowanie witaminy C w dawce 2000 mg na dobę.
W przypadku stosowania wyższych dawek dobowych, korzystnej jest rozłożyć je na mniejsze jednorazowe porcje. Im większą bowiem spożyjemy jednorazową porcję, tym przyswajalność z niej witaminy C będzie procentowo niższa.
Sportowcy powinni unikać przyjmowania witaminy C w porach okołotreningowych (bezpośrednio przed lub zaraz po treningu), albowiem działa ona skutecznie przeciwrodnikowo, a powstające podczas treningu wolne rodniki i reaktywne formy tlenu aktywują szlaki sygnalizacyjne, zawiadujące adaptacją wysiłkową, skutkującą poprawą wytrzymałości oraz przyrostem masy i siły mięśni.
Na co zwracać uwagę?
Witamina C wykazuje znacznie wyższą aktywność biologiczną w obecności bioflawonoidów cytrusowych. Dlatego najlepiej wybierać suplementy witaminy C zestawiające kwas askorbinowy z bioflawonoidami cytrusowymi.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Azotyny są podstawowymi konserwantami stosowanymi w przetwórstwie mięsnym. Pod ich wpływem obecne w pożywieniu aminokwasy i aminy ulegają przekształceniu do nitrozoamin, z których wiele wykazuje właściwości rakotwórcze. Ponieważ witamina C hamuje przekształcanie aminokwasów i amin do nitrozoamin pod wpływem azotynów, dlatego o jej wysoki udział w codziennej diecie powinni szczególnie zadbać smakosze wędlin i konsumenci konserw mięsnych.
Treść przygotował: Sławomir Ambroziak - farmakolog
Ranking TOP10 Witamina C
Aktualizacja 27.08.2022
*Ranking wg popularności sprzedaży i opinii klientów w sklepie SFD
1. VITAMIN C 1000 SFD NUTRITION
Niezwykle wysoka ocena (4,92/5) wystawiona przez naszych Klientów jest chyba najlepszą rekomendacją dla tego preparatu. Już jedna tabletka zawiera aż 1000 mg (1 g) witaminy C. Należy pamiętać, że jest ich w opakowaniu 90. Każda tabletka to nie tylko 1 g witaminy C, ale także 100 mg bioflawonoidów pochodzących z cytrusów.
Historia bioflawonoidów jest niezwykle ciekawa, gdyż początkowo nadano im status witaminy i oznaczono jako witaminę P. Jednak od roku 1950, ze względu na brak spełnienia definicji witaminy, zaprzestano używania tej nazwy. Jednak dalej znajdowały one potencjalne zastosowania mające na celu ochronę zdrowia człowieka np. w aspekcie zapewnienia optymalnej odpowiedzi przeciw wolnym rodnikom, a także dbałości o stan naczyń krwionośnych.
2. VITAMIN C WITH BIOFLAVONOIDS ALLNUTRITION
Opakowanie suplementu VITAMIN C WITH BIOFLAVONOIDS od firmy ALLNUTRITION mieści aż 200 kapsułek. Nie może nikogo dziwić, m.in. ze względu na tak dużą ilość aktywnych składników, przy stosunkowo niskiej cenie, że ten produkt cieszy się takim uznaniem naszych Klientów. Jedna kapsułka zawiera 1 g witaminy C (1000 mg), którą w tym preparacie połączono z 100 mg bioflawonoidów uzyskanych z cytrusów.
3. VITAMIN C 1000 SFD NUTRITION 200 tabletek
VITAMIN C 1000 to suplement diety, którego głównym składnikiem jest kwas L-askorbinowy, wzbogacony o kompleks bioflawonoidów cytrusowych. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i bioflawonoidów, dwóch silnych antyoksydantów produkt przyczynia się do ochrony komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym.
4. ALLNUTRITION VITAMIN C ANTIOXIDANT 500g
VITAMIN C ANTIOXIDANT to produkt stworzony w celu uzupełnienia niedoborów witaminy C. Wysoka dawka tej witaminy wyróżnia VITAMIN C ANTIOXIDANT spośród innych konkurencyjnych produktów tego typu.
5. WITAMINA C 1000 MG PLUS MEDICALINE
Witamina C w kapsułkach VEGE jako mix Kwasu L-askorbinowego oraz L-askorbinianu sodu w stosunku 1:1 z dodatkiem bioflawonoidów cytrusowych o stężeniu aż 95%, hesperydyną, rutyną i acerolą.
6. GOLD-VIT C 1000 FORTE OLIMP 30kap
Gold-Vit C® 1000 mg Forte to suplement diety zawierający opatentowaną witaminę C, nowej generacji – PureWay-C® w zwiększonej dawce.
7. VITAMIN C WITH BIOFLAVONOIDS ALLNUTRITION 200 kapsułek
VITAMIN C WITH BIOFLAVONOIDS to produkt stworzony w celu uzupełnienia niedoborów witaminy C oraz poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i bioflawonoidów, dwóch silnych antyoksydantów produkt przyczynia się do ochrony komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym.
8. SFD NUTRITION WITAMINA C 1000 + RUTYNA DO SSANIA 180tabletek
SFD WITAMINA C 1000 + RUTYNA to suplement w formie tabletek do ssania, zawierający cztery źródła witaminy C oraz rutynę. Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, zębów i skóry. Ponadto witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
9. DZIKA RÓŻA SFD NUTRITION
SFD NUTRITION - Dzika Róża to suplement diety zawierający naturalną witaminę C z ekstraktu z owoców dzikiej róży.* Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
10. ALLNUTRITION C1000 SR 120 kapsułek
ALLNUTRITION C1000 SR to suplement diety w postaci kapsułek o przedłużonym uwalnianiu, oparty o witaminę C w formie kwasu L-askorbinowego, która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości i skóry, jak również pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Zawarty dodatkowo w produkcie ekstrakt z gorzkiej pomarańczy jest źródłem naturalnych bioflawonoidów cytrusowych.
Hmm... Dlaczego były zwalczane informacje o leczeniu covid czy raka z użyciem/przy pomocy wit.C?
Czy nie dlatego, że jest to witamina o olbrzymim potencjale antyoksydacyjnym, a także kluczowa do budowy kolagenu, czyli praktycznie wszystkich zdrowych tkanek?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7172861/?fbclid=IwAR213R-8rUFLYA--f4chfuC9UtaJFTVLATqyQe6sYL7as6Ieh28a61NR-TQ
Tu jest mowa o jeszcze jednym profesorze leczącym w ten sposób.
https://www.bitchute.com/video/2TA3VRULqxns/?fbclid=IwAR28GBXdnn35bQ0hAZDb9aZDYNY63pjaGMWqhVKBnkHgDJ63V-yV6pbeh9Q
Przeczytałem artykuł bo skusił mnie tytuł, a tymczasem to zwykła reklama.
Nie ma nic a wit C lewoskrętnej, idczynnikowej itd.
Proszę nie powielajmy absurdów z lewoskrętną witaminą C. Każda witamina C, czyli kwas l-askorbinowy, występuje tylko i wyłącznie w formie prawoskrętnej. Forma lewoskrętna - czyli kwas d-askorbinowy - nie wykazuje aktywności biologicznej witaminy C. Warto wydać pieniądze na formę Witaminy C wzbogacaną bioflawonoidami, a nie ślepo wierzyć w magiczne "lewoskrętne witaminy C". Dawno temu to na PT obalaliśmy: https://potreningu.pl/articles/3912/witamina-c-i-bezpowrotnie-utracona-lewoskretnosc
Dzięki za linka :)
W jednym ze szpitali Nowego Jorku każdy pacjent przyjmowany z covidem dostawał "na dzień dobry" wlew dożylny z witaminy C.
Mi się to też nigdy nie wydawało głupie... Aczkolwiek na pewno trzeba się zastosować do jakichś zasad, bo gdy już są za duże zniszczenia , to żaden cud nie pomoże, a może wręcz zaszkodzić.
Z dzisiejszej perspektywy patrząc - mogli specjalnie "zbanować" taką metodę leczenia.
Stary sposób sportowców na infekcję sezonową, gdy ta się przypętała w okresie przygotowawczym, to 1000 mg witaminy C co godzina. Pamiętam, że przechodziło nam w 24, góra 48 godzin.
Czy ma sens stosowanie witaminy C wiosną i latem?
W przypadku suplementacji witaminy C pora roku nie ma większego znaczenia. Oczywiście w tzw. sezonie grypowym, czyli od jesieni po wiosnę, istnieje większa konieczność suplementacji witaminy C z uwagi na jej właściwości uodparniające. Niemniej cały czas, dla zachowania właściwych czynności życiowych, nasz organizm potrzebuje kilkaset mg witaminy C dziennie. Można oczywiście realizować to zapotrzebowanie dietą, ale łatwiej połknąć po prostu tabletkę czy kapsułkę.