Czego potrzebujemy:

  • 200 g cukinii
  • 40 g marchewki
  • 1 jajko
  • 20 g żółtego sera
  • 30 g dowolnej mąki
  • pół małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • Dzika oliwa czosnkowa

Jak wykonać:

Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Solimy, zostawiamy na kilka minut. Jeśli cukinia puści wodę - odciskamy. Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną drobno cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w cieniutkie paseczki ser i doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i spryskujemy go Dziką oliwą. Wykładamy masę formując placki. Jeśli chcecie by Wasze też były takie ładne, a nie macie profesjonalnych sprzętów - wytnijcie obręcz z plastikowej butelki:)

Kiedy placki są już uformowane całość spryskujemy oliwą. Dzięki temu nie wyschną. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Wartości odżywcze:

Cała porcja to 310 kcal.

Białko 18,6 g, Tłuszcze 12 g, Węglowodany 33,6 g.

ps. jeśli makro Wam pozwoli dajcie 50 g sera.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (11)
anubis84

Robie podobne z tym ze bez maki i na patelni, trzeba uważać bo sa delikatne.

2
GrzechuPe93

Jak da sie bez maki to sam wypróbuję, brzmi super.

2
anubis84

Da się, a robię tak, trę cukinie na dużych oczkach, solę, i odstawiam na pół godzinki, jak puści wodę dobrze odsączam, biorę garstkę w rękę i wyciskam wodę i do czystego naczynia daje do tego jaja, i mozarelle pokrojoną w kostkę, trochę żółtego sera też jak mam, trzeba małe placuszki robić by dało się pod nie wjechać szpatułką i przewrócić. Wiadomo przyprawy pieprz czy inne wg uznania, Czy tak samo dodatki czy to cebulki dodać, marchewki startej.

2
GrzechuPe93

Dzięki w weekend zrobie :)

1
anubis84

Nieraz robie w wersji z tunczykiem https://www.sfd.pl/Atak_tu%C5%84czyka.-t1015231.html 

1
GrzechuPe93

Dawno nie jadlem tunczyka, bo troche mi sie przejadl ale mam kilka puch nie otwartych. To juz chyba wiem co z nimi zrobic ;)

0
anubis84

Tylko najlepiej by byłw kawałkach, i kolejna podpowiedź, nie używaj blendera itp, wszystkie składniki trzyj czy w kosteczkę krój, bo jak się zblenduje to smak już nie ten i taka papka wychodzi, w smaku o połowe gorsze.

0
anubis84

No i jak Grzechu próbowałeś ?

ja robiłem dwa dni temu i super mi wyszły, tunczyk pucha, mała cukinia, cebulka 2 jaja i 150g mozarelli + przyprawy

0
bogies

jak tak zachwalasz to i chyba ja spróbuje, bo zapas tuńczyka spory a sam się już mi znudził.

0
klimek17

Ja tez już od jakiegośc czasu robię podobne placki, co jakiś czas dodam jakieś inne dodatki.

1
anubis84

Dodatki to można dawać każde, co do głowy przyjdzie, czy to cukinia, bakłażan, papryka z każdym będą dobre.

1