Czego potrzebujemy:

  • 200 g cukinii
  • 40 g marchewki
  • 1 jajko
  • 20 g żółtego sera
  • 30 g dowolnej mąki
  • pół małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • Dzika oliwa czosnkowa

Jak wykonać:

Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Solimy, zostawiamy na kilka minut. Jeśli cukinia puści wodę - odciskamy. Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną drobno cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w cieniutkie paseczki ser i doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i spryskujemy go Dziką oliwą. Wykładamy masę formując placki. Jeśli chcecie by Wasze też były takie ładne, a nie macie profesjonalnych sprzętów - wytnijcie obręcz z plastikowej butelki:)

Kiedy placki są już uformowane całość spryskujemy oliwą. Dzięki temu nie wyschną. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Wartości odżywcze:

Cała porcja to 310 kcal.

Białko 18,6 g, Tłuszcze 12 g, Węglowodany 33,6 g.

ps. jeśli makro Wam pozwoli dajcie 50 g sera.

Smacznego!