Czego potrzebujemy:
Na naleśniki:
- 280 g mleka - u mnie 2% tłuszczu
- 280 g wody
- 2 jajka
- 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 5 g oleju kokosowego rafinowanego
- szczypta soli
Potrzebujemy 2 naleśniki
Sos do naleśnikowego papadrelle:
- 50 g awokado
- 100 g szpinaku
- 3 g oleju kokosowego rafinowanego
- 20 g sera feta
- 100 g pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jak wykonać:
Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy i smażymy naleśniki. Ja smażę bez dodatku tłuszczu na patelni o średnicy 20 cm. Zawsze wychodzi mi 12 sztuk. Do przepisu potrzebne są 2 naleśniki.
Sos
Szpinak myjemy i kroimy. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą, doprawiamy i mieszamy od czasu do czasu - do momentu odparowania wody. Jak woda odparuje dokładamy olej kokosowy i jeszcze chwilę dusimy.
Pomidorki myjemy, układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180-200 stopni. Jak skórka na pomidorach zacznie pękać - oznacza to, że są dobre.
Naleśniki kroimy w paski o grubości około 2 cm. Przekładamy je na patelnię i delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy do naleśnikowego makaronu - ponownie wszystko mieszamy. Wykładamy wszystko na talerz. Dokładamy pokrojoną fetę oraz upieczone pomidorki. Idealnie się komponuje ze świeżą bazylią.
Wartości odżywcze:
Jeden naleśnik to 88 kcal.
Białko 5 g, Tłuszcze 2,4 g, Węglowodany 12 g.
Porcja naleśnikowego papadelle składająca się z dwóch naleśników oraz dodatków to 373 kcal.
Białko 17 g, Tłuszcze 19 g, Węglowodany 36 g.
Smacznego!