Opisane ćwiczenie może budzić wiele kontrowersji. Przede wszystkim, suwnica u niektórych zawodników wymusza tor ruchu, który nie jest optymalny. Wcale nie musi się tak dziać u wszystkich, ale należy to wziąć pod uwagę przy planowaniu ćwiczeń i układu sesji. Co warto wiedzieć? Moim zdaniem, im głębszy przysiad, tym bardziej należałoby kierować [...]
Trening wzmacniający centrum tzw. core jest bardzo ważną częścią rozwoju siłowego. Można powiedzieć, że polega on na budowaniu odporności na zginanie i rozciąganie ciała w odcinku lędźwiowym podczas wykonywania pewnych czynności. Nasze centrum, czyli core jest tak skonstruowane, aby opierać się ruchowi, a nie go tworzyć. Ma być silne, stabilne [...]
Keczup wytwarza się z pomidorów, zanim więc odpowiemy na pytanie tytułowe, musimy spojrzeć na cechy, jakimi charakteryzuje się pomidor. Pomidor warzywo czy owoc? Jest to „odwieczne” pytanie. Według Encyklopedii Britannica możemy z powodzeniem nazywać pomidora zarówno owocem, jak i warzywem. Dlaczego? Gdy spojrzymy na pomidora pod kątem botanicznym [...]
Wszelkie desery, napoje deserowe, czekolady, ciastka i ciasta czy lody, poza tym, że kojarzą się z chwilą przyjemności, to niekiedy wywołują również wyrzuty sumienia. Coraz więcej bowiem wiadomo na temat konsekwencji konsumowania nadmiaru cukru czy tłuszczy trans. Na szczęście w ostatnich latach silnie wyewoluowała gałąź słodyczy o składzie [...]
Owoce zamknięte w szklanym słoiku, w formie dżemu, musu, kompotu czy marmolady to idealna metoda zachowania smaków lata na dłużej. Ta tradycyjna technika przechowywania żywności, cały czas nie traci na swojej popularności, a nawet w pewnych kręgach zyskuje większą grupę zwolenników. Słodkości bez poczucia winy Między innymi to właśnie w [...]
Opisany wariant wiosłowania jest bardzo ciekawym uzupełnieniem treningu kulturystycznego. Z moich doświadczeń wynika, iż można stosować półsztangę na wiele różnych sposobów, także, jeśli czyimś celem jest wzmocnienie siły chwytu. O czym musisz pamiętać? Normalny gryf ma 28 mm średnicy, zdarzają się gryfy mające 32 mm, tymczasem wzmocniona część [...]
Artykułów, badań i innych materiałów na temat korzyści związanych ze stosowaniem diety wegetariańskiej jest całe mnóstwo. Okazuje się, że jedną z jej zalet może być przyjemniejszy zapach naszego ciała. Czy są na to jakieś dowody? Jedzenie mięsa a zapach ciała W 2006 roku para czeskich naukowców opublikowała ciekawe badanie. Zrekrutowano 17 [...]
Kulturysta IFBB Pro startujący w kategoriach Classic Physique i Men's Physique - Sadik Hadzovic, niedawno udostępnił nagranie z treningu ramion. Hadzovic planuje wielki powrót na scenę po prawie 3-letniej przerwie. Ostatnio startował w Arnold Classic 2019, gdzie zajął szóste miejsce w męskiej sylwetce. Nie ucieszył go ten wynik, więc postanowił [...]
Niedawno jeden człowiek podający się za lekarza, zanegował istnienie koronawirusa wywołującego COVID-19 i na dodatek zasugerował, iż za wszystkie zachorowania przypisywane koronawirusowi 2 (HCoV-19, SARS-CoV-2) odpowiadają inne patogeny, w tym wirusy grypy. W rzeczywistości koronawirus daje tak specyficzne objawy i tak ciężkie powikłania, iż [...]
Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay, który dwukrotnie zdobył tytuł Mr. Olympia, wciąż trzyma w niepewności swoich fanów co do kolejnego startu. Ramy został zdetronizowany w ubiegłym roku przez Hadiego Choopana i zajął dopiero piąte miejsce. Nikt nie wie co się wydarzyło, ale jeden z sędziów twierdzi, że Ramy cierpiał z powodu kontuzji, tylko nikomu się do [...]
Wykorzystanie HMB w świecie kulturystyki doczekało się różnych mitów, spaczonych poglądów czy przypisywaniu magicznych zasług, co miało za zadanie zachęcić osoby trenujące do zainteresowania się tym środkiem. Jednak osoby stąpające twardo po ziemi przeanalizowały potencjalne korzyści produktu, które jak się okazuje, występują i są całkiem [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
Terapia farmakologiczna, która dostarczana jest do organizmu drogą doustną, nie zawsze może być stosowana o dowolnej porze dnia. Niektóre leki wymagają konkretnych odstępów od posiłku, czy równych przerw pomiędzy kolejnymi dawkami. Sprawa staje się szczególnie skomplikowana, gdy w grę wchodzi stosowanie kilku różnych leków. Niedostosowanie się do [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
Smażenie może budzić wiele kontrowersji i niebezpodstawnie. Wiele wskazuje na to, iż patelnie pokryte teflonem mają wpływ na zdrowie konsumentów, a kwas perfluorooktanowy (PFOA), używany w trakcie produkcji, który DuPont nazwał C8 przeniknął do gleby, wody, a nawet do krwi konsumentów. Referencje: Bill Walker, David Andrews Teflon chemical [...]
Mięśnie brzucha robimy w kuchni - to stwierdzenie odnosi się do działania, które polega na odpowiednio przyjętej strategii żywieniowej i która ma na celu odsłonięcie mięśni brzucha spod warstwy tłuszczu. Jest w tym całkowita racja. Odpowiednia dieta będzie tym czynnikiem, który pozwoli nam zredukować poziom otłuszczenia i ukazać to, co znajduje [...]
Dwóch największych i najsilniejszych mężczyzn na świecie prawdopodobnie spotka się na ringu bokserskim. Kto taki? Eddie Hall i Hafthor Bjornsson. Wszystko zaczęło się od tego, kiedy Eddie Hall prowadził Q&A na żywo, a jeden z fanów zapytał go, czy byłby gotowy na walkę z Hafthor Bjornssonem. Eddie bez namysłu powiedział, że tak i co więcej, [...]
Legenda kulturystyki Lee Priest jest jednym z bardziej znanych kulturystów, którzy startowali w erze późnych lat 80. Aktualnie przechodzi transformację pod okiem trenera Dave'a Palumbo. 49-letni kulturysta pod koniec 2017 roku miał problemy zdrowotne i musiał przejść operację uszkodzenia nerwów, co zmusiło go do prawie całkowitego zaprzestania [...]
Niedawno trafiłem na rewolucyjny pogląd: „pasteryzacja mleka powoduje, że zawarty w nim wapń staje się nierozpuszczalny, co oznacza, że nasz organizm nie może go wchłaniać”. Cóż, nic na to nie wskazuje. Wchłanianie wapnia mierzono u 10 ochotników płci męskiej. Podawano im mleko odtłuszczone, mleko wzbogacone wapniem lub zupę z rukwi [...]
Ronnie Coleman radzi sobie naprawdę dobrze, mimo że przeszedł wiele poważnych operacji kręgosłupa. Niedawno podczas wywiadu z Gilesem Thomasem Coleman przedstawił aktualizacje na temat tego, co obecnie dzieje się w jego życiu. Prawie codziennie trenuje w swojej domowej siłowni i z powodu pandemii nie podróżuje. Od dwóch tygodniu można też go [...]