Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Portal

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jaja

  • Wybierając idealną odżywkę białkową, należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Najprawdopodobniej przyjdzie nam spędzić nieco czasu, eksperymentując z różnymi rodzajami odżywek i różnymi markami suplementów, zanim znajdziemy taki, który będzie nam najlepiej odpowiadał. W dzisiejszym artykule porównamy korzyści płynące ze stosowania odżywek opartych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16648 Data: 2018-03-30 09:54:05
  • Białko jaja kurzego w proszku czy świeże? Które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jaja kurzego jest popularnym źródłem białka w dietach sportowców, kulturystów i osób aktywnych fizycznie. Jest bogate w aminokwasy i łatwo przyswajalne, co czyni je doskonałym składnikiem wspomagającym budowę mięśni i regenerację. Jednakże, na rynku dostępne są zarówno świeże białka jaj, jak i białka jaj w proszku. Które z nich wybrać? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 861 Data: 2024-07-17 15:12:13
  • Jaja a miażdżyca - nowe badania

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] forach, blogach i we wpisach pojawiających się w serwisach społecznościowych można spotkać się z twierdzeniami, iż “dawno temu już obalono mit mówiący, że jaja wywołują miażdżycę”. Tymczasem fakty są trochę inne. Temat wciąż budzi w świecie nauki sporo kontrowersji, bo dane z badań naukowych są niejednoznaczne. Oprócz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5478 Data: 2017-04-18 07:29:33
  • Czy warto pić surowej jaja? Czy picie surowych jajek szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czas płynie, a ludzie ciągle powielają te same mity i kłamstwa. Źródła mitu o surowych jajkach są różne, niestety duży wpływ na zachowania ludzi mają filmy. Bardzo dużo zamętu wprowadziła seria filmów „Rocky”. Jest to tak samo realistyczny film, jak seria „Rambo”. Podsumowanie To, że filmy z Hollywood powielają patologiczne zachowania, wcale nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27615 Data: 2019-11-07 09:47:00
  • W dzisiejszych czasach, suplementy diety odgrywają kluczową rolę w planach żywieniowych i treningowych wielu osób. Białko jaja kurzego zyskuje na popularności dzięki swojej jakości i skuteczności. ALLNUTRITION Egg White Protein to produkt, który wyróżnia się na tle innych suplementów. Przyjrzyjmy się, co sprawia, że ten koncentrat białka jest tak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4042 Data: 2020-05-13 16:14:26
  • Awidyna - powód dla którego warto gotować jaja

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czasem spotykamy kulturystów "starszej daty", za których czasów jadło się mieszanki surowego jaja, jako formę szybkostrawnego białka w okresie okołotreningowym, ale i nie tylko. Traktowali oni tego typu szejk jako znakomite źródło białka, które w jaju jest wzorcowe pod kątem profilu aminokwasów. Czasem mity przenoszące się choćby z filmów akcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12358 Data: 2017-05-05 10:02:00
  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wielu ludzi narzeka, iż każdy trener radzi coś innego, a książki o dietach przynoszą tylko mętlik, gdyż są pełne sprzecznych informacji. Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15934 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • [...] na białko Ile kalorii ma białko Źródła białka w diecie Produkty zawierające białko Białko pochodzenia roślinnego Białko w owocach Białko w warzywach Mięso, ryby, jaja Orzechy, nasiona Nabiał, produkty mleczne, sery Suplementy białkowe Odżywki wysokobiałkowe Naturalne odżywki białkowe Dieta bogata w białko Co daje białko Białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 80302 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] np. WPI, WPH, względnie WPC (izolat, hydrolizat, koncentrat białka serwatkowego) Na noc: 40 g protein (20: 00 - 21:00); może być o wolnej kinetyce, np. kazeinowe, białko jaja lub mieszanki w/w Razem: 240 g białka (6 x 40 g), czyli 3 g na kg masy ciała dla osoby ważącej 80 kg (nie licząc białka z odżywki potreningowej czy gainera). Osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6079 Data: 2019-11-02 08:47:49
  • Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24450 Data: 2020-10-23 16:10:50
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2266 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16914 Data: 2019-03-20 20:19:04
  • Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27466 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9191 Data: 2019-04-12 13:01:00
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] posiłków? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Kiedy podawać białko? Jaka jest granica maksymalizowania syntezy białek mięśniowych? Czy lepsze jest białko kazeinowe, jaja czy serwatkowe? Fakt czy mit: „Duża ilość protein tuczy”? Mit. W badaniach stwierdzano, iż gigantyczna podaż protein odchudza. Tuczyć może nadmiar tłuszczów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7444 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2531 Data: 2019-07-18 09:11:55
  • Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2167 Data: 2024-04-01 08:58:22
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sól, olej słonecznikowy, regulator kwasowości: octany sodu), łosoś surowy 6,7% (Salmo salar), papryka zielona 3,6, majonez (olej rzepakowy, pasteryzowane solone żółtko jaja (pasteryzowane żółtko jaja, sól), woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), imitacja mięsa raka z białek mięśni ryb 2,9% (surimi 57% - w imitacji mięsa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27045 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • [...] z protein pochodzenia zwierzęcego (WPC, WPI, WPH, jako białka serwatkowe należą przecież także do białek pochodzenia zwierzęcego. To samo dotyczy kazeiny czy białka jaja). Dlaczego? Bo zawsze brakuje tam kluczowego aminokwasu (lub aminokwasów). Określa się go, jako aminokwas ograniczający (aminokwasy ograniczające). Na czym to polega? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5560 Data: 2019-03-12 09:48:25
  • [...] przyswaja się stosunkowo niewiele białka. Nie jest to dla mnie żadne zaskoczenie, gdyż wielokrotnie opisywałem kinetykę i właściwości protein (w tym białka serwatkowego, jaja, wołowiny czy kurczaka). Żaden z autorów nie podał właściwego źródła, więc robię to osobiście: Shane Bilsborough i Neil Mann „A Review of Issues of Dietary Protein [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7257 Data: 2019-04-26 11:43:47