[...] Poniżej mała ściąga: Źródło białka: Mięso (piersi i inne części kurczaka, wieprzowina, wołowina - staraj się wybierać chudsze kawałki np. częściej schab niż łopatka), ryby, jaja, rośliny strączkowe, nabiał (naturalne jogurty, twarogi, kefir, mozzarella i sporadycznie sery żółte - pamiętaj, że są bardzo tłuste), odżywka białkowa (pomocna, jeśli [...]
[...] się Mistrz? Cóż... Phil zjada około 5-10 kilogramów kurczaka tygodniowo - co równa się 200 $ na tydzień - wydanych tylko na sam drób! Korzysta też z innych źródeł białka- jaja, ryby, wołowina, bo codziennie przyjmuje ich około 2,7 kilograma. Wydaje około 90 dolarów dziennie na proteiny, co oznacza, że kosztuje to go tylko 30 000 dolarów [...]
Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
[...] zastosowano puree jabłkowe. Poza tym prawie wszystko jest ok. No właśnie "prawie". Na opakowaniu jest napisane, że jest to produkt wegański, a w składzie widnieje białko jaja w proszku i żółtko jaja (w majonezie). To kolejny produkt, który pokazuje, jak istotne jest czytanie etykiet. O ile wegetarianie jedzący jaja będą mogli korzystać z [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]
Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]
Troska o nasze stawy jest jednym z kluczowych zadań, w przypadku osób aktywnych fizycznie, ale nie tylko. Dbałość o stawy powinna być dla każdego ważna, z racji tego, iż uszkodzenie stawu spowodować może wyłączenie nas na długi czas z aktywności fizycznej. Kwasy tłuszczowe Omega-3 Kwasy Omega-3 to jeden z najskuteczniejszych naturalnych [...]
Wiele osób powiela informacje, które napotyka w sieci, prawie nikt nie sięga do źródeł badań naukowych. Na prostym przykładzie pokażę, iż nie musi być to dobre rozwiązanie. Przykładowo u początkujących nie ma znaczenia, czy obok treningu siłowego prowadzi się sesje aerobowe, interwałowe, mniejsze znaczenie ma rodzaj pracy czy objętość treningu. I [...]
Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Zapewnij organizmowi wszelkich [...]
[...] twój profil hormonalny, poprawiając w ten sposób twoje wyniki i wspomagając przyrost masy. Jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu będę najzdrowsze, ale nawet zwykłe jaja kupione w markecie są niezwykle pożywne. Należy pamiętać, aby zjadać całe jajka wraz z żółtkiem. To właśnie z niego pochodzi większość dobrych rzeczy, jakie znajdziesz w [...]
Witaminy to związki chemiczne, które są wymagane do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny, B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są [...]
Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
Dieta, która zakłada, że w przeciągu ustalonej liczby godzin zjadamy posiłki tak, aby zapewnić sobie zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, nosi nazwę Intermittent Fasting (IF). Ten system żywieniowy stał się bardzo modny, spore grono osób przeszło na tak zwane „okno żywieniowe”. Czy dieta ta jest rzeczywiście bezpieczna? Jakie niesie za [...]
[...] mięsach, jak wieprzowina czy wołowina, co przełoży się dodatkowo na dostarczenie odpowiedniej ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z powodzeniem spożywajcie też jaja i nabiał, które będą elementem zasobnym w aminokwasy egzogenne, jak i wapń. Ryby również są istotnym elementem diety sportowca, ze względu na wysokiej jakości białko, [...]
Testosteron jest hormonem kojarzonym z męskością. Jest jednym z najbardziej anabolicznych hormonów, czyli takich, które przyczyniają się do szybkiej rozbudowy naszej masy mięśniowej. Testosteron oprócz tego, że wspomaga rozbudowę naszych mięśni, przyczynia się również do utraty tkanki tłuszczowej, poprawy nastroju czy zwiększenia pewności siebie. [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
[...] egzogenne. Oznacza to, że wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego będą tymi najbardziej pożądanymi w diecie sportowca. Wykorzystać więc możemy dodatkowo ryby, podroby, jaja, nabiał. Często osoby trenujące wspomagają swoją dietę odżywkami białkowymi, których zadaniem jest ułatwić utrzymanie diety. Czym jest odżywka białkowa? Odżywka białkowa [...]