Jajka obniżają przyswajanie witaminy B12?

Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich współautorów publikacji. Według szeroko dostępnych danych jajka nie są dobrym źródłem witaminy B12 i dzieje się tak z różnych względów. Wcale nie chodzi tylko o to, że jest jej za mało. 

Więcej nie zawsze znaczy lepiej!

Według klasycznych opracowań typowe źródła witaminy B12 w diecie to pokarmy pochodzenia zwierzęcego, mięso, mleko, jaja, ryby i skorupiaki. Ponieważ szacuje się, że jelitowy układ wchłaniania, w którym pośredniczy czynnik wewnętrzny, jest nasycony na poziomie około 1,5–2,0 μg na posiłek w warunkach fizjologicznych, biodostępność witaminy B12 znacznie spada wraz ze wzrostem spożycia witaminy B12 w posiłku. Czyli więcej wcale nie znaczy tutaj lepiej!

źródła witaminy B12

Biodostępność witaminy B12 

Biodostępność witaminy B12 u zdrowych ludzi:

  • z mięsa ryb wynosi ~ 42%
  • mięsa baraniego wynosi 56–89%
  • z mięsa drobiowego wynosi 61–66%.

Tymczasem dostępność B12 z jajek wynosi mniej niż 9%!

To nie wszystko. Od kilkudziesięciu lat wiemy, iż jajka znacząco hamują przyswajanie witaminy B12! Oszacowano, iż w towarzystwie jajek przyswaja się znacząco mniej witaminy B12, najlepiej w tym kontekście wypadały jaja gotowane i sadzone, najgorzej jajecznica.

W innym eksperymencie do jajek dodano znakowaną radioaktywnie witaminę B12, osobno serwowano owoalbuminę i żółtka jaj. Podawano je normalnym ochotnikom w postaci gotowanej. Zaobserwowano, że albumina jaja oraz w mniejszym stopniu, żółtka jaj hamują wchłanianie witaminy B12.

Jestem zdumiony, iż autor książki z 2019 r. nie znalazł badania z 1976 r. które wyświetla się w wyszukiwarce Google na samej górze listy wyników. Drugie badanie tych samych autorów na ten sam temat pochodzi z 1975 r. Rozumiem, iż 45 lat to za krótki okres, aby zaktualizować swoją wiedzę. Kilka lat później autorzy wspomnianych eksperymentów wyjaśnili, iż albumina i żółtka jaj wykazują powinowactwo i zawierają białka wiążące witaminę B12. Na dodatek autor A. Doscherholmen, w 1978 r. wykazał, iż surowe jajka również hamują przyswajanie witaminy B12 w ustroju człowieka.

Polecamy również: Najlepsza witamina B - jaką witaminę B wybrać?

Podsumowanie

Tak naprawdę dobrym źródłem witaminy B12 jest mięso (np. wołowe, indyk, kurczak) i np. wątroba, nerki, śledziona. Gorszym jest np. mleko czy serwatka. Wbrew błędnym opiniom powielanym w sieci większość roślin (kiełków, owoców, warzyw) nie zawiera istotnych klinicznie i dietetycznie ilości witaminy B12. Najnowsze badania sugerują, iż istnieją roślinne źródła witaminy B12 (wytwarzanej przez bakterie i archeony). Jednak witamina B12 występuje tam w ilościach bez znaczenia praktycznego.

Podobnie jest z wieloma gatunkami wodorostów. To, że jakiś produkt zawiera witaminę B12 w śladowych ilościach, wcale nie oznacza, że jest jej odpowiednim źródłem w diecie. Wiele rodzajów alg zawiera głównie nieaktywną u ludzi pseudowitaminę B12. Jajka mogą znacząco ograniczać dostępność witaminy B12, dlatego sportowcy powinni zwrócić szczególną uwagę na łączenie np. mięsa z jajkami.

Referencje, badania, literatura:

Fumio Watanabe Vitamin B12 Sources and Bioavailability https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/0703-MR-67

Alfred Doscherholmen, Jean McMahon, Donna Ripley Vitamin B12 Absorption from Eggs https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/00379727-149-38940

A Doscherholmen, J McMahon, D Ripley Inhibitory effect of eggs on vitamin B12 absorption: description of a simple ovalbumin 57Co-vitamin B12 absorption test https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/944587/

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Whey dubajska czekolada

Warto przeczytać

Komentarze (2)
Marcin44

Jaja gotowane są chyba najlepsza formą pozyskiwania b12 ze wszystkich form przygotowywania. Przesz pół roku głównie jaja na twardo jadałem na śniadanie i w wynikach badań miałem b12 prawie w górnej granicy, oczywiście były to jaja od ludzi ze wsi, a nie to gówno chowu klatkowego.

TomQ-MAG

a jestes pewny ze to zasluga jaj? Byc moze masz diete obfitujaca w inne pokarmy, ktore zawieraja sporo b12