[...] wyżej jest to, aby zadbać o odpowiednią kompozycję ostatniego posiłku dnia poprzedniego. Niech to będzie posiłek o dużej ilości białka wolno uwalnianego (na przykład mięso, jaja czy ser) oraz odpowiedniej ilości węglowodanów tak, aby zasoby glikogenu były w organizmie uzupełnione przed treningiem. Po samym treningu oczywiście zadbaj o to, aby w [...]
Jeśli jesteś szczupłą osobą, której celem jest przybranie na masie mięśniowej, jeśli ciężko przekroczyć Ci swoje zapotrzebowanie kaloryczne, jeśli nie masz pomysłów jak upchnąć więcej kalorii w swoim menu - ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się w nim, co zrobić, by bez problemu dostarczać wraz z dietą więcej kalorii i budować masę mięśniową. [...]
Dzięki zmysłom odbieramy bodźce zewnętrzne i dzięki nim swobodnie wykonujemy różne codzienne czynności. Jednym z nich jest narząd wzroku i z pewnością większość z was nie wyobraża sobie funkcjonowania bez niego. Jednak tak, jak każda komórka w naszym ciele i on ulega procesom starzenia czy uszkodzenia na skutek różnych czynników. Jest to [...]
[...] Z tego samego powodu tak trudno jest rozbić jajka, ściskając je w dłoni. Można je łatwo rozbić ostrymi przedmiotami lub na brzegu miski, ponieważ na jeden niewielki obszar jaja przykładana jest duża siła, co powoduje jego pękanie. Podsumowując, nie jest to łatwe wyzwanie, zwłaszcza, gdy masz wielkie bicepsy. Bądźcie ostrożni, bo u niektórych [...]
Rozpoczęcie treningów siłowych jest zazwyczaj pierwszym krokiem, jaki podejmujemy, aby zmienić swoją sylwetkę. Zbierając doświadczenie poprzez zasięgnięcie informacji np. z Internetu czy u starszych stażem kolegów, szybko dowiadujemy się, że bez odpowiednio zbilansowanej diety pod nasze cele trudno jest osiągnąć wymierne rezultaty. Podsumowanie [...]
[...] kondycję? Wśród składników mineralnych, które decydują o wyglądzie naszej skóry, znajduje się cynk. Znakomite źródła cynku to: kasze, warzywa strączkowe, owoce morze, jaja, drób oraz wołowina. Dla kondycji skóry cenne są witamina A i witamina E. Witamina A znajdująca się m.in. w: mleku, serze, żółtkach jajek, maśle, tranie, wątrobie, a [...]
Tryb życia, szczególnie spora ilość pracy, obowiązki w domu, treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
[...] swoje spożycie białka podczas całego dnia dostarczając odpowiednie proporcje, które zagwarantują nam przekroczenie progu leucynowego. Codzienne posiłki powinny zawierać jaja, nabiał i mięso. Warto, by znalazły się tam odżywki białkowe (WPC, WPH, WPI). Białka roślinne mają mniejsze ilości leucyny, dlatego też wegetarianie i weganie muszą [...]
Nie jest tajemnicą, że owoce i warzywa są jednymi z najlepszych źródeł witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co więcej, warzywa zawierają błonnik, którego nie znajdziesz w żywności pochodzenia zwierzęcego. Większość ludzi spożywa zbyt mało warzyw i owoców, jak również zbyt mało błonnika. Podsumowując Zakupy lokalne są sposobem na wsparcie [...]
Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]
[...] odpowiedniej ilości białka” Jest to prawdopodobnie najczęstszy ze wszystkich mitów związanych z roślinnymi dietami. Osoby, które jedzą mięso albo chociaż nabiał i jaja, mają łatwiej w kwestii uzupełniania białka, ale nie jest powiedziane, że na diecie roślinnej niemożliwe jest dostarczenie tego makroskładnika w odpowiednich ilościach. [...]
[...] free". Gdy Twój układ pokarmowy jest bardzo delikatny, postaraj się o wybór odżywki wzbogaconej o enzymy trawienne. Mając alergie na białka mleka, korzystaj z białek wegańskich lub odżywek na bazie białka jaja kurzego. Zobacz koniecznie: Białko serwatkowe czy serwatka białkowa? Najlepsze białka w 2021 roku. Które odżywki białkowe warto kupić?
[...] na dietę wegańską, gdyż do najlepszych źródeł witaminy A należą produkty odzwierzęce (tran, wątroba, sery fermentowane tłuste, sery białe tłuste, twaróg, masło, śmietana, jaja, nerki, śledź wędzony). Podobnie jest z witaminą B12, źródła to np. wątroba nerki, mięso drobiowe, mięso wołowe, mleko. Wbrew często powielanym w środowisku wegańskim [...]
Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]
[...] to 1:3 – 1: 4 (czyli kwasów omega-6 powinno być 3-4 krotnie więcej niż omega-3). Omega-3, statyny i cholesterol Kiedyś lobby farmaceutyczne wymyśliło kurę znoszącą złote jaja, czyli statyny. Problem polega na tym, iż wyniki nowszych badań, które nie były obficie wspomagane finansowo przez gigantów produkujących statyny, nie przesądzają o [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt, płacz, przeplatający się ze śmiechem. Jeśli jesteś jedną z 90 procent kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS), prawdopodobnie znasz te objawy aż za dobrze i desperacko poszukujesz ulgi. Za nasilonymi objawami PMS może stać stres, przemęczenie, a także rodzinna historia depresji. Jednak również [...]
[...] z aminokwasów, z których część nasz organizm może wyprodukować samodzielnie a resztę dostarczamy z pożywienia. Najlepszym źródłem tych drugich jest mięso, produkty mleczne i jaja, ale także wiele pokarmów roślinnych takich jak np. komosa ryżowa, soja. Mówi się, że źródła roślinne są niepełnowartościowym białkiem, ale coraz częściej uświadamia [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]