[...] (prowitaminy A). Dla człowieka źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego (bogate w tłuszcze), a karotenów (prowitamin, barwników roślinnych) żółte i zielone warzywa liściaste. Witamina A jest istotna dla funkcjonowania wzroku, integralności błon komórkowych (stanowi przeciwwagę dla oddziaływania ROS) i struktur [...]
[...] witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych proporcjach. Szpinak Podobnie, jak inne liściaste warzywa, szpinak ma przeciwutleniacze, które doskonale wpływają na poprawę zdrowia. Szpinak ponadto zawiera glutaminę, popularny aminokwas, który wspomaga wzrost mięśni, [...]
[...] więc jest dobre dla odchudzania” No i tu właśnie tkwi pułapka. Dieta kulturysty „na masie” może być względnie zdrowa, oparta o: ryby, mięso, białko serwatkowe, jajka, warzywa, owoce, może zawierać w większości tłuszcze wielo- i jednonienasycone oraz węglowodany złożone (ryż, kaszę, makaron). Ale wiele produktów bogatych w źródła tłuszczów [...]
[...] metali ciężkich: kosatka pstra, czyli skrzypiąca, miała dużo arsenu, kadmu i ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. Zielone warzywa liściaste Są wyjątkowo pożywne i mało kaloryczne. Zawierają mało strawnych węglowodanów, więc nie mają dużego wpływu na stężenie glukozy we krwi. Szpinak, jarmuż i [...]
[...] i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i szpinak. Wapń dostarczają produkty mleczne i zielone warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach pełnoziarnistych, warzywach liściastych, orzechach i nasionach. Podsumowanie W kilku badaniach wykazano, że dieta [...]
[...] odrobinę soku z cytryny 1 średnia papryka 1 średnia cebula 10 g oliwy z oliwek 3 jajka 60 g mąki ryżowej woda ulubione przyprawy 150 ml przecieru pomidorowego Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, z jarmużu usuwamy twarde części. Cebulkę podsmażamy na połowie oliwy, do momentu jej zarumienienia. Gdy się zarumieni, na patelnię wrzucamy wszystkie [...]
[...] podaż energii o 200 kcal, odejmując ryżu/kaszy/makaronu czy masła orzechowego, ale robi się głodny, więc dokłada 500 g warzyw… Oczywiście wiele zależy od tego, jakie warzywa włączone zostaną do diety, ale tym sposobem łatwo można przynajmniej w połowie skompensować sobie kaloryczne cięcia… Powód trzeci Programowe niewliczanie kcal z [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
[...] kilograma więcej, niż badani w grupach kontrolnych, gdzie stosowano inne rodzaje diet (np. śródziemnomorską, nordycką itd.). „Diety paleo” zawierały ryby, chude mięso, jaja, warzywa, owoce i orzechy z wyłączeniem zbóż, produktów mlecznych i cukru. Naukowcy napisali, iż "diety paleo" charakteryzują się wysoką skutecznością ujmując krótki czas, [...]
[...] mięśnie i stracić tłuszcz mimo tego, że przestrzegasz diety i regularnie trenujesz. Jak obniżyć poziom estrogenu, by osiągać lepsze efekty diety i treningu? JEDZ: Cytrusy, warzywa, pij zieloną herbatę Produkty te to bogate źródła flawonoidów. W dużym stopniu wpływają na nasze zdrowie, w tym również na unormowanie poziomu estrogenów. Sięgaj więc [...]
Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach. Jak co roku, na wiosnę zmienił się cel, który w tym czasie brzmiał: [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
[...] grupę z rodziny flawonoidów. Bogatym źródłem mogą być: owoce jagodowe (borówka, aronia czarnoowocowa, czarne porzeczki, jeżyny, żurawina, maliny) i winogrona oraz niektóre warzywa, takie jak: marchew purpurowa, kukurydza purpurowa, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. Najważniejszą substancją wydzieloną przez [...]
W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]
Dolegliwości bólowe, w szczególności jelit, mogą mieć charakter nagły lub przewlekły, a także podłoże fizjologiczne lub psychologiczne. Niezależnie od tego, jaki jest ból, który dotyka daną osobę, ograniczać on może efektywność w wykonywanej pracy, osłabiać rozwój i stan zdrowia, a także negatywnie wpływać na nastrój. Znając przyczyny występowania [...]
[...] produktów dosładzanych np.: sacharozą sypiaj odpowiednią ilość godzin, około 7-8h na dobę włącz do diety produkty bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 jadaj owoce oraz warzywa Podsumowanie Nie ma „dobrych” i „złych” hormonów. Wszystkie hormony, które produkowane są w naszym organizmie, istnieją po to, aby mógł on prawidłowo funkcjonować. [...]
[...] oraz miażdżycy. 20 z nich można wykryć we krwi. I znowu powtarza się tu historia, która dotyczyła wegan. Osoby, które kupują jedzenie organiczne, częściej wybierają warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, jedzą mniej mięsa i ogólnie wykazują bardziej prozdrowotny sposób odżywiania. To też może mieć wpływ na zakłócenie postrzegania [...]
Fulvia Zanichelli i wsp. sugerują, iż dieta zawierająca warzywa kapustne wpływa na przyrost mięśni. Do tej pory wiedzieliśmy, iż warzywa kapustne mają wiele ciekawych właściwości prozdrowotnych (antykancerogenne). Do szczególnie cennych zaliczane są warzywa krzyżowe, dla których wykazano istotną, ujemną korelację, pomiędzy poziomem spożycia a [...]