SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

warzywa na

  • [...] i owoców (źródło błonnika), dokładnie przeżuwać pokarm, unikać NLPZ, stosować probiotyki. Niektóre rodzaje ciężkostrawnego pokarmu muszą być wcześniej przygotowane. Wybieraj warzywa bogate w błonnik rozpuszczalny (marchew, dynia, rzepa, brukiew, pasternak, buraki, fasola, groch, ogórki). Referencje: Stella Vodo, Nicoletta Bechi, Anna Petroni,2 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1921 Data: 2019-05-20 09:53:23
  • Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4766 Data: 2019-05-30 19:00:18
  • Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1496 Data: 2019-07-08 09:25:03
  • Witamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który obfituje w pomarańczowych i żółtych owocach oraz warzywach. Oczywiście istnieją również inne jej źródła, jak choćby wątróbka czy warzywa liściaste. Witamina A może pomóc w utrzymaniu lepszej kondycji skóry, jak i ogólnego stanu zdrowia, poprzez ograniczenie szkód wyrządzanych przez wolne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2830 Data: 2020-07-13 13:58:01
  • [...] niszczy wartości odżywcze warzyw? Istnieje przekonanie, że korzystanie z kuchenki mikrofalowej niszczy składniki odżywcze. Warto się nad tym jednak nieco zastanowić. Kiedy warzywa tracą witaminy i minerały? Podczas długiego gotowania w wodzie. Kuchenka mikrofalowa ma tę przewagę, że pozwala na szybkie ugotowanie warzyw i to w małej ilości wody. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 756 Data: 2022-07-31 13:55:13
  • [...] że ​lubi od czasu do czasu zjeść soczystego hamburgera i frytki. W jej codziennym menu znajdziecie kurczaka, łososia, chude czerwone mięso, brokuły, brązowy ryż, zielone warzywa, owoce, orzechy oraz oliwę z oliwek. Karina mimo, że odniosła sukces, nadal zachowała skromny stosunek do życia i potrafi cieszyć się małymi rzeczami. Nam najbardziej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4199 Data: 2018-12-15 11:28:53
  • 6 mitów dotyczących żywności ekologicznej

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich ​organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywa​ją i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1634 Data: 2020-02-02 08:15:43
  • Niedawno u Dave’a Palumbo, znanego kulturysty z lat 90. XX wieku (kiedyś masowego potwora), zdiagnozowano raka tarczycy. Zanim przejdziemy dalej, celowo nie będę tu szczegółowo opisywał różnic pomiędzy rodzajami raka tarczycy, gdyż jest to zagadnienie trudne dla osób, które zawodowo nie zajmują się tą dziedziną. Jakie opcje ma Dave Palumbo? Cóż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5161 Data: 2021-03-04 17:48:40
  • Coraz więcej osób obserwuje u siebie problemy natury gastrycznej. Złe trawienie, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha czy nawet wymioty, to tylko niektóre objawy chorób i dolegliwości gastroenterologicznych coraz częściej zgłaszanych przez pacjentów, zarówno w gabinecie dietetyka, jak i lekarza. Na szczęście rosnąca świadomość ludzi na temat zdrowego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 864 Data: 2022-11-21 11:05:54
  • [...] zimnego prysznica i porannego biegu, po czym Eddie przyjmuje suplementy diety i spożywa śniadanie. Pierwszym posiłkiem Halla tego dnia był stek, jajka, tosty na zakwasie i warzywa. Po posiłku rozpoczął pierwszą sesję treningową, która ma przygotować go do walki w MMA w 2024 roku. Potem Hall zjadł lunch składający się z kurczaka i warzyw, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 487 Data: 2024-01-14 09:43:08
  • Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7355 Data: 2020-01-27 09:49:30
  • Witamina A odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Wspiera pracę układu odpornościowego, zdrowie oczu, skóry, układu rozrodczego itp. Ważne jest, by zadbać o dietę, żeby nie doprowadzić do niedoborów. Podsumowanie Jak widzisz, niedobory witaminy A mają dość poważne konsekwencje, jednak jej nadmiar też nie jest zdrowy. Istotne jest, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2943 Data: 2021-05-24 07:07:28
  • Gotowa dieta wegańska dla kobiety

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] Przyprawiamy wg uznania Kolacja Grahamka z orzechowym humusem Hummus naturalny (30 g) mieszamy z masłem orzechowym (25 g). Pastą smarujemy bułkę grahamkę (80 g), dodajemy warzywa do posiłku: papryka (100 g), seler naciowy (80 g) Dzień drugi Śniadanie Owsianka na jogurcie Płatki owsiane błyskawiczne  (50 g) wcześniej zalewamy odrobiną wrzącej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2611 Data: 2021-11-22 12:38:15
  • [...] złośliwych rocznie, biorąc pod uwagę, jak odżywia się większość osób. Większość nie stroni od żywności konserwowanej solą (np. wędliny, frytki, ogórki kiszone i inne warzywa konserwowe, chipsy, paluszki, sery topione i żółte, mięsa, ryby, konserwy, solone pasty sojowe itd.), azotynów (znów np. wędliny, kiełbasy, parówki, pasztety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3206 Data: 2022-01-04 22:43:51
  • Co jeść a czego unikać w trakcie przeziębienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem.  Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 394 Data: 2024-01-03 12:30:11
  • 5 warzyw, które warto dołączyć do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4692 Data: 2017-06-14 08:24:33
  • 9 kłamstw dotyczących węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10717 Data: 2018-02-21 11:14:07
  • [...] wiele antyoksydantów może wspierać anaboliczne działanie leucyny. Ewentualnie stosowane, w postaci suplementów, antyoksydanty, powinny stanowić uzupełnienie diety bogatej w warzywa i owoce. Omega-3 - EPA i DHA W sekcji omawiającej krótko zalecenia dietetyczne osoby pragnącej spowalniać procesy związane z sarkopenią wspomniałem już wręcz o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3722 Data: 2021-09-14 17:48:50
  • Spożywanie wyciskanych świeżo soków jest bardzo popularne. Modne są także różne soki oczyszczające, które pije się cały tydzień w celu detoksu organizmu. Owoce, warzywa, witaminy... wszystko się zgadza i daje nam poczucie, że skoro to takie zdrowe, pożywne, to na pewno jest też świetne na odchudzanie. W końcu zwykle diety opierają się na sloganach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7846 Data: 2018-10-01 11:49:06
  • [...] Z kolei kolagen sprawia, że Twoja skóra jest jędrna i sprężysta. Wraz z wiekiem jego produkcja spada, a witamina C wspomaga jego produkcję. Źródłem witaminy C są owoce i warzywa, m.in. cytrusy, wiśnie, jagody, brokuły, warzywa liściaste i wiele innych. Możesz ją także stosować w formie suplementu przyjmowanego wraz z posiłkiem. UNIKALNA [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1660 Data: 2021-06-09 14:08:59