Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
[...] jaja, fasola i nasiona oleiste (słonecznik, rzepak, len, czarnuszka, wiesiołek, ostropest) a pokarmy, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania zasad, to owoce i warzywa. Z oczywistych względów w diecie ketogenicznej o wiele łatwiej o mięso, jajka, orzechy, migdały, a ciężko jest tam o zasadową stronę (warzywa i owoce, które są [...]
[...] ćwiczą i unikają używek. Dzięki temu mają niski wskaźnik otyłości i cieszą się długą żywotnością. Jak wygląda dieta Japończyka? Dieta w Japonii zawiera owoce morza, warzywa, produkty sojowe, wodorosty, rośliny strączkowe i małe ilości mięsa. Przyjrzyjmy się niektórym produktom, które są uważane w Japonii za najzdrowsze. Wodorosty [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
Picie wody może pomóc zmniejszyć uczucie głodu, a jeśli zastępujesz nią słodkie napoje, wówczas zmniejszasz także spożycie kalorii i cukru. Nie ma jednak wystarczających dowodów na to, że sama woda może pomóc w utracie wagi. Co ciekawe wiele osób żyło w przekonaniu, że jeśli będą pić więcej wody, to schudną. Tak jakby zupełnie pominęli inne [...]
[...] odczyn. Do produktów zakwaszających zaliczają się m.in. mięso, nabiał, produkty zbożowe, cukier i przetworzone produkty. Do produktów odkwaszających można zaliczyć owoce, warzywa, proszki zasadowe czy też kiszonki. Istnieją również produkty o neutralnym pH. W układaniu diety można posłużyć się ogólnie dostępnymi tabelami wartości pH pokarmów. [...]
Picie alkoholu w pewnych kręgach kulturowych jest jednym z elementów codziennego dnia (lampka wina do obiadu), czy też rytuałów zakończenia tygodnia pracy, gdzie w piątek spotykamy się ze znajomymi, aby nieco odstresować się po tygodniu obowiązków. 1 miesiąc po odstawieniu alkoholu Po tym okresie rosną możliwości filtracyjne wątroby, która [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
Twoje ciało składa się w 55% - 60% z wody. Mężczyźni mają więcej wody i znajdują się w górnej granicy normy, ponieważ mają więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej, która zawiera mniej wody. Kobiety, ponieważ mają więcej tłuszczu w organizmie, znajdują się bliżej dolnego zakresu normy. Pomimo tych niewielkich różnic, bez względu na płeć, ponad [...]
[...] świeżych warzyw 3 białka jaja kurzego 3 całe jajka 120 g jogurtu naturalnego 200 g fileta z kurczaka 5 g oleju przyprawy Jak wykonać: Olej rozgrzewamy na patelni i dusimy warzywa około 8 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy ulubionymi przyprawami. Jeśli używamy świeżych i/lub twardych warzyw - dusimy je do miękkości. Zdejmujemy z patelni. [...]
[...] je dużo szpinaku, może również jeść dużo innych warzyw i odwrotnie - ktoś, kto nie spożywa szpinaku, może ogólnie jeść mniej warzyw ponadto osoba, która regularnie spożywa warzywa, może generalnie prowadzić zdrowszy tryb życia i regularnie wykonywać ćwiczenia W większości badań naukowcy próbują „kontrolować” te zmienne. Jednak zawsze istnieje [...]
[...] zdrowia produktów, skoro większości z nich w ogóle nie powinno być w menu? Zamiast nich powinny występować np. ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jaglana, makaron razowy, warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze (awokado, olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek), chude mięso i ryby. Podobnie jest z treningiem. Co pomoże zalecenie sugerujące, iż [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]
[...] Popadanie w paranoję może nas jednak niemalże przyprawić o ból głowy. Zwróć uwagę, by twoje menu opierało się na produktach nieprzetworzonych. Ważne, by w diecie obecne były warzywa, owoce, mięso, jaja, orzechy, ryby, produkty pełnoziarniste, oleje roślinne. Unikaj nadmiaru cukru, sztucznych dodatków do żywności i alkoholu. Jeśli cierpisz na [...]
[...] ilość błonnika. Przy zmianach diety powinniśmy stopniowo zwiększyć jego ilość w diecie, aby układ pokarmowy się przyzwyczaił. Problemy gastryczne wywołują również: fasola, warzywa kapustne czy nawet produkty pszenne. Jabłka, suszone śliwki, brzoskwinie, gruszki również mogą być kłopotliwe dla jelit. Problemy mogą wynikać również z mniejszych [...]
[...] gdy spojrzy się na to, że porcja (np. szklanka mleka) nabiału dostarczy 250 mg wapnia. Aby uzyskać analogiczną wielkość, musielibyśmy zjeść prawie 6 porcji warzyw, głównie warzywa liściaste i rośliny strączkowe lub prawie 12 porcji pełnoziarnistych pokarmów uzyskanych ze zbóż. Jednak dobroczynny wpływ nabiału to nie tylko ilość i jakość wapnia. [...]
[...] jest nieaktywna fizycznie, ale też nie ma pojęcia, jak powinna wyglądać dieta, do czego służą witaminy i gdzie występują. Mimo iż witamina C jest powszechnie dostępna w warzywach i owocach, to w starszych badaniach National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III, 1988–1994) około 13% populacji USA miało niedobór witaminy C [...]
[...] chcą pozbyć się tłuszczu. Myślano tak nawet w latach 60. i 70. XX wieku. W rzeczywistości wygląd brzucha zależy od stosowania odpowiedniej diety, bogatej w źródła białka, warzywa i inne zdrowe źródła węglowodanów złożonych. W diecie musi być odpowiednio dopasowana ilość energii, czyli konieczna jest dieta zapewniająca deficyt energetyczny, [...]
[...] się niską gęstością energetyczną i zarazem wysoką – odżywczą. Dlatego też zaleca się, by codzienne posiłki opierać na produktach niskoprzetworzonych, takich jak świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża oraz pseudozboża, dobre jakościowo mięso, całe jaja, morskie ryby. Jednocześnie zaleca się unikać produktów gęstych energetycznie, [...]
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]