Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
Choć gęstość kości kształtuje się do 20. roku życia, to okazuje się, że dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom można ją nieco poprawić. Fakt, że z wiekiem gęstość kości maleje, nie oznacza, że nie można podjąć pewnych kroków, by proces ten skutecznie opóźnić. Podsumowanie Jak widzisz, część czynników zdrowych kości wynika z genetyki czy innych [...]
[...] Jednakże brakuje badań, które określiłby długofalowe skutki stosowania podobnych schematów żywieniowych. Niektóre pokarmy, takie jak: produkty mleczne, ryby, owoce i warzywa, również wpływają na sen, ale badania były zbyt zróżnicowanie, trwały za krótko i były prowadzone na zbyt małej liczbie osób, aby wyciągnąć ostateczne wnioski. U [...]
[...] wskazane. Odżywianie Nie bez znaczenia jest Twoja dieta. Kontroli powinnaś poddać ilość sodu w diecie. Zbyt dużo soli może przyczyniać się do nasilenia obrzęków. Spożywaj warzywa i owoce obfitujące w potas. Dobrym pomysłem jest zastosowanie suplementacji takiej jak magnez, witamina B6 oraz preparat z dodatkiem diosminy. Pamiętaj również o [...]
[...] u osób spożywających ekstrakt z owoców i warzyw, zawierający witaminę C, witaminę E, β-karoten i kwas foliowy. Podsumowując Wyniki cytowanych badań wskazują, że owoce i warzywa, soki i koncentraty soków, mogą korzystnie modyfikować odpowiedź immunologiczną, wpływać na stan zapalny i stres oksydacyjny u ludzi. Niemniej należy pamiętać, iż [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]
[...] zasadowego wokół (na zewnątrz). Dieta ketogeniczna nie dostarcza więcej niż 50 g węglowodanów dziennie, dlatego nie ma pola do dostarczania silnie zasadowych produktów (warzywa, owoce np. sałata, kapusta biała, suszona śliwka, banany, wiśnie, rodzynki, granat, brzoskwinie, kiwi, pomarańcze, liczi). Prawdopodobny mechanizm Według naukowców [...]
[...] energetycznej. To najłatwiej jest osiągnąć wykorzystując w jadłospisach mięsa i podroby, ryby i owoce morza, jaja, nabiał, ziarna, orzechy i nasiona, a także owoce i warzywa. Wyjątkiem są m.in. oleje roślinne, które cechują się wysoką gęstością energetyczną, jednak są ważne dla zdrowia. Ze względu na ilość kalorii, a także wysoki stopień [...]
[...] powodem może być również większa ilość zjadanego błonnika niż ma to miejsce w przypadku diety zawierającej duży udział produktów ze świata zwierzęcego. To przecież warzywa i owoce oraz nasiona/zboża zawierają dużo błonnika, a nie mięso. Kolejną sprawą, która może mieć wpływ na zmniejszony poziom apetytu, a jest nieco powiązana z ilością [...]
Współcześnie Internet stał się znakomitym medium do dystrybuowania dezinformacji. Kiedyś był przeznaczony głównie dla naukowców, studentów, miłośników nowych technologii. Teraz trafił „pod strzechy”, dlatego mamy problem z wiarygodnością publikowanych danych. Oto kilka często powtarzanych teorii dotyczących odchudzania.
[...] trądziku. Brak równowagi insuliny wpływa na gruczoły łojowe skóry, co może prowadzić do zatkania porów i powodując trądzik. Ponadto diety roślinne są bogate w owoce i warzywa, które są pełne przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze mogą mieć leczniczy wpływ na wypryski, jednocześnie dając skórze blasku. Zwalczają wolne rodniki i zapobiegają [...]
[...] listę składników dodatkowych. Nie sztuką jest jeść byle jakie białko. Sztuką jest zadbanie o jak najmniej przetworzone produkty na swoich talerzach. Warto też pamiętać, że i warzywa zawierają białko. Może nie są to ogromne ilości i nie są to białka pełnowartościowe, ale za to mają mnóstwo witamin i minerałów. Leucyna i aminokwasy rozgałęzione [...]
[...] dołożyć kompleks witamin, który będzie pokrywał niedobory wynikające z nie zawsze idealnej diety. W okresie jesienno-zimowym, bywa ona często mniej urozmaicona i uboższa w warzywa i owoce. W przypadku preparatów witaminowo-mineralnych u mężczyzn idealnym prezentem może stać się zestaw witaminy B6, magnezu i cynku popularnie nazywany ZMA. To [...]
[...] dla uzyskania jak największej efektywności zaleca się utrzymywać wysoką częstotliwość spożycia. Dlatego sięganie po suplementy z witaminą C podczas posiłku zawierającego warzywa lub owoce może być nieopłacalne. Bardziej korzystne było by zastosowanie kwasu askorbinowego w dłuższej przerwie między posiłkami. Najmniej wydajne jest spożywanie [...]
Jak się okazuje białko to nie tylko budulec mięśnia czy makroskładnik pomagający szybciej osiągnąć sytość. Białko może również kontrolować ciśnienie krwi. W Boston University przeprowadzono badania, które wykazały, że dorośli spożywający większą ilość białka dziennie (około 100 g) byli o 40% mniej narażeni ryzyko nadciśnienia, niż ci, którzy [...]
Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]
[...] plusem potrawy jest smak, możliwość długiego przechowywania oraz szybkość przygotowania. Warto też zaznaczyć, że w składzie znajdują się same naturalne składniki - kasza, warzywa, przyprawy, bez zbędnych dodatków takich jak konserwanty. Danie jest świetne dla zabieganych wegan i wegetarian, ale zasmakuje także miłośnikom mięsa. Gdzie [...]
[...] czyli krótkołańcuchowe węglowodany, które przechodzą bezpośrednio do okrężnicy, gdzie są fermentowane przez bakterie jelitowe to przede wszystkim: czosnek cebula grzyby warzywa krzyżowe (np. kalafior, brokuły, kapusta, jarmuż) jabłka karczoch fasola, rośliny strączkowe i soczewica orzechy pszenica, jęczmień i żyto produkty sojowe 3 przykłady [...]
[...] Klasyczny tost to chleb, masło, ser żółty, szynka i ketchup. Żeby nieco poprawić jakość tego posiłku, sięgnij po chleb pełnoziarnisty, wymień ser żółty na mozzarellę i dodaj warzywa takie jak pomidor, szpinak lub papryka. Tym sposobem polepszysz jakość swojego posiłku. Zupa mleczna na diecie Czasami rano czas nas goni, ale śniadanie jednak warto [...]