Wiele osób chcących przejść na dietę, myśli, że oznacza to rezygnację ze smacznego i łatwego do przygotowania jedzenia. Zrodziło się mylne przekonanie, że jeśli coś jest smaczne, to na pewno nie jest ani zdrowe, ani fit, a to, co zdrowe, to z pewnością w gardle staje i ciężko przełknąć. Nieważne, z jakiego powodu myślisz o diecie — czy to ze względów zdrowotnych, czy sylwetkowych — po prostu zmień nastawienie. Czytaj dalej, a udowodnimy ci, że zdrowe odżywianie może sprawiać przyjemność/dawać satysfakcję, a zdrowe dania mogą być bardzo smaczne.

  1. Czym jest tzw. comfort food?
  2. Purée ziemniaczane na diecie
  3. Makaron z serem na diecie
  4. Pizza na diecie
  5. Ciasta, ciasteczka na diecie
  6. Tosty na diecie
  7. Zupa mleczna na diecie
  8. Podsumowanie

Czym jest tzw. comfort food?

Komfortowe jedzenie to takie jedzenie, które dobrze nam się kojarzy, np. możesz mieć miłe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to babcia szykowała Ci smakołyki. Może to być także jedzenie, które Cię uspokaja, daje chwilę odprężenia, czyli tak naprawdę wszystko, co daje pozytywne emocje. To może być także to, co umożliwia zorganizowanie spotkania rodzinnego przy jednym stole. Komfortowa żywność zapewnia spokój, ukojenie, daje poczucie ciepła i przytulności. Uszczęśliwia, ponieważ przypomina dzieciństwo — czas, kiedy miałeś mniej problemów i obowiązków.

Niestety żywność taka nie zawsze jest zdrowa, często dość kaloryczna, bogata w węglowodany i tłuszcze. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie rezygnować z ulubionych produktów. Możesz je nieco zmodyfikować, sprawiając, że wciąż będą smaczne, ale za to mniej kaloryczne lub zrobione ze zdrowszych produktów. Poniżej przedstawiamy kilka kalorycznych dań, które możesz przekształcić w zdrowszą opcję.

Purée ziemniaczane na diecie

puree ziemniaczane z kalafiorem

Bazą purée są ziemniaki, masło i mleko. Składniki te same w sobie nie są złe, ale zawsze możesz trochę zmniejszyć kaloryczność zrobionego z nich posiłku, bez utraty smaku. Jak to zrobić? Zmniejsz ilość ziemniaków i dodaj purée z kalafiora. Proporcje zależą od Ciebie (np. 50/50). Nie tylko zmniejszysz wtedy ilość węglowodanów, ale też zwiększysz ilość składników odżywczych. Możesz także dodać różne zioła, np. rozmaryn, tymianek, pietruszkę, zwiększając tym ilość przeciwutleniaczy w posiłku. A jeśli chcesz większych zmian, wówczas zastąp masło oliwą z oliwek, jogurtem greckim albo awokado. Co prawda zmieni to nieco smak, ale kto wie — może to właśnie zachwyci Twoje kubki smakowe?

Makaron z serem na diecie

Makaron z serem to szybkie i proste danie i jednocześnie smaczne. Nie jest to do końca zdrowa opcja, ponieważ makaron często jest zrobiony z rafinowanej mąki, a duża ilość sera, to ogromna dawka tłuszczu w jednym posiłku.

Co możesz zmienić, żeby posiłek był zdrowszy, ale nadal smakowity? Zacznij od makaronu. Zamień makaron z białej mąki na pełnoziarnisty. Uzyskasz dzięki temu więcej błonnika i węglowodanów złożonych. Ponadto warto nieco zmniejszyć ilość sera na rzecz innych dodatków, np. warzyw. Dodaj brokuły, kalafior, szpinak lub groszek. Zwróć też uwagę na rodzaj sera. Wybierz mozzarellę, która ma dużo wapnia.

Pizza na diecie

Zdrowsza pizza zaczyna się od doboru odpowiednich składników. Zmian możesz dokonać już na samym początku, przygotowując ciasto. Wybierz mąkę pełnoziarnistą albo zrób spód do pizzy na bazie kalafiora. Jeśli chodzi o dodatki, to pole do popisu jest przeogromne. Zamiast tłustych kawałków mięsa, jak np. kiełbasa, dodaj kurczaka lub indyka.

Możesz poszukać także sera z mniejszą zawartością tłuszczu lub użyć mozzarelli, która, jak już zostało wspomniane, ma więcej wapnia. I teraz, żeby dodać smaku i składników odżywczych, eksperymentuj z warzywami. Dodaj raz paprykę, innym razem grzyby, szpinak, cebulę i wiele innych. Mieszaj dowolnie, zmieniaj smaki i odkrywaj nowe możliwości.

Polecamy również: Erytrytol hamuje głód i zwiększa sytość

Ciasta, ciasteczka na diecie

Niejedna osoba przyzna się, że ciastko poprawiło jej nastrój. I choć smaczne, i wciągające, to jednak stanowią źródło cukru, często także tłuszczu, a więc i ogromnej dawki kalorii. Jeśli jednak trochę się postarasz, możesz zrobić w domu ciasto lub ciasteczka w nieco zdrowszej i pożywniejszej formie. Podobnie jak w przypadku pizzy, zacznij od zmiany mąki na pełnoziarnistą (ma więcej składników odżywczych i błonnika). Wiele ciastek ma swoje alternatywne przepisy, bazujące na takich mąkach jak migdałowa, kokosowa, owsiana czy jaglana.

Zamiast cukru możesz użyć banana, aczkolwiek nie do każdego przepisu on się nadaje. Jeśli natomiast chcesz zmniejszyć kaloryczność, wówczas sięgnij po zamienniki cukru, np. erytrytol, stewię. Jeśli w przepisie jest czekolada, wybierz gorzką, ponieważ ma więcej przeciwutleniaczy. Możesz także dodać orzechy, które są pełne minerałów, więc wzbogacą nieco Twój wypiek. Możesz też wybrać gotowe ciastka bez dodatku cukru.

Tosty na diecie

Tosty to chyba najprostsza i najszybsza przekąska. Klasyczny tost to chleb, masło, ser żółty, szynka i ketchup. Żeby nieco poprawić jakość tego posiłku, sięgnij po chleb pełnoziarnisty, wymień ser żółty na mozzarellę i dodaj warzywa takie jak pomidor, szpinak lub papryka. Tym sposobem polepszysz jakość swojego posiłku.

Zupa mleczna na diecie

Czasami rano czas nas goni, ale śniadanie jednak warto zjeść. Wielu z Was z pewnością pamięta czasy, kiedy mama podawała talerz mleka z dodatkiem chrupek kukurydzianych, czekoladowych lub gotowych musli. W tym przypadku zdecydowanie lepiej jest postawić na klasyczne płatki owsiane, a jeśli nie do końca Ci one smakują, wówczas zrób własne musli. Wymieszaj płatki owsiane, kukurydziane, suszone daktyle, suszone morele, dodaj też np. siemię lniane i... zdrowe musli gotowe. Możesz zjeść je z jogurtem, kefirem lub chudym mlekiem. Dodając odrobinę orzechów, jeszcze bardziej wzbogacisz swój posiłek. Z łatwością znajdziesz też gotowe dietetyczne musli i płatki śniadaniowe.

Podsumowanie

Drobne zmiany mogą sprawić, że Twoje ulubione „wygodne” dania wciąż będą smaczne, ale i nieco zdrowsze. Nie musisz całkowicie rezygnować z tego, co lubisz. Zwróć uwagę, że większość zdrowszych propozycji polega jedynie na dodaniu zdrowych składników lub wymianie niektórych z nich na inne. Zmiany są delikatne, więc nawet nie musisz się specjalnie poświęcać. Kiedy następnym razem sięgniesz po swój ulubiony posiłek, który nie jest do końca zdrowy, wówczas zastanów się, co możesz w nim zmienić, tak żeby było zdrowiej, ale wciąż smacznie i satysfakcjonująco.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (2)
M-ka

Wiórki kokosowe czy mielone na wiórki orzechy i migdały mogą w dużym stopniu albo nawet całkowicie zastępować tłuszcz w domowych wypiekach i deserach, bo mają 50-60% tłuszczu. Można je w razie potrzeby zmielić drobniej przed użyciem.
Mąka kokosowa już jest pozbawiona większej ilości tłuszczu, bo ma tylko ok.10-20%.

Skórka na orzechach czy migdałach, zmielona razem z nimi, może zastępować otręby z mąki, jest zdrowa, zawiera dużo wapnia i antyoksydantów (z natury chroni miąższ orzecha przed psuciem).
Jest gorzkawa w smaku, więc trzeba to brać pod uwagę, żeby nie przesadzić, łącząc z dużą ilością otrąb, kakao czy innych gorzkich składników.

0
lordknaga

tytul tego artykulu mogl byc 'czy maslo moze byc maslane' :-D oczywiscie ze moze a nawet musi byc smaczne!

0