Węglowodany stanowią główne źródło energii dla większości osób. Mimo mody w ostatnich latach na diety tłuszczowe ciągle zdecydowana większość osób bazuje właśnie na tym źródle energii w swoich dietach.
Węglowodany są organicznymi związkami chemicznymi składającymi się z atomów wodoru, węgla i tlenu. Zawierają one w swojej budowie jednocześnie grupę karbonylową i hydroksylową. Węglowodany podzielić można ze względu na liczbę jednostek cukrowych wchodzących w ich budowę. Są to:
- węglowodany proste,
- węglowodany złożone.
W diecie naszej zdecydowanie dominować powinny
źródła węglowodanów złożonych o jak najmniejszym stopniu przetworzenia. Dlatego też warto mieć świadomość, jakie są to produkty:
- kasze (gryczana, jaglana, orkiszowa, jęczmienna, owsiana, bulgur, kuskus),
- ryże (parboiled, basmati, jaśminowy, czarny, czerwony, dziki, brązowy),
- ziemniaki,
- bataty,
- płatki (owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe, gryczane, jaglane),
- pieczywo (pełnoziarniste, razowe, żytnie, orkiszowe, graham, pumpernikiel),
- makarony (durum, razowy, pełnoziarnisty),
- topinambur.
Więcej na temat zalecanych źródeł węglowodanów możesz poczytać tutaj:
https://www.sfd.pl/WĘGLOWODANY,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135388.html.
W przypadku źródeł cukrów prostych wyróżnić można owoce. Jak najbardziej mogą one stanowić element zdrowej diety.
