Spożywanie wyciskanych świeżo soków jest bardzo popularne. Modne są także różne soki oczyszczające, które pije się cały tydzień w celu detoksu organizmu. Owoce, warzywa, witaminy... wszystko się zgadza i daje nam poczucie, że skoro to takie zdrowe, pożywne, to na pewno jest też świetne na odchudzanie. W końcu zwykle diety opierają się na sloganach [...]
[...] źródła wapnia, które dostarczają też sporo witaminy K. Witamina K ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia kości i serca. Pomaga też w krzepnięciu krwi. Szczególnie wartościowe warzywa liściaste to jarmuż, szpinak, boćwina, kapusta włoska. Minusem jest to, że warzywa te zawierają szczawiany, które wiążą się z wapniem, zmniejszając jego wchłanianie. [...]
Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców. Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]
Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]
[...] posiadających właściwości antyoksydacyjne. 100 g szpinaku pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C i A w 100% oraz w 50% na kwas foliowy. Problematycznym składnikiem tego warzywa jest kwas szczawiowy. Związek ten może sprzyjać odkładaniu się w nerkach złogów nazywanych kamieniami. Z tego względu nie należy spożywać szpinaku w dużych ilościach [...]
[...] wykonać porządny trening, niż spędzać godziny na maszynie cardio. Anna pilnuje, by w jej diecie znalazły się zdrowe, nisko przetworzone produkty i dba o to, aby dodawać warzywa do każdego posiłku po to, aby dostarczyć wszystkich witamin, minerałów i błonnika, bez potrzeby stosowania suplementów multiwitaminowych. Ponadto, między posiłkami, [...]
[...] potwierdzają tę teorię). W pierwszej kolejności można dostarczyć odżywki, jako drugie uderzenie zbilansowany posiłek (np. porcja mięsa, ryby lub jajek, ryż, kasza, makaron, warzywa). Podaż energii po treningu zależy od rozkładu makroskładników w ciągu doby, wieku, wagi, celu, profilu hormonalnego, aktywności fizycznej, więc nie pytaj mnie, czy [...]
[...] wartościowe, a których być może jeszcze nie próbowałeś/aś. Jeśli odczuwasz nudę na talerzu, to niech staną się one Twoją inspiracją. Wodorosty Wodorosty, czyli morskie warzywa są dobrym źródłem jodu - minerału, który odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Ponadto warzywa morskie są bogate w błonnik, witaminę C i A. [...]
[...] Źródła węglowodanów: Kasza (gryczana, jaglana, orkiszowa i inne), ryż (biały, basmati, parboiled i inne), makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe, pełnoziarniste, owoce i warzywa, ziemniaki, płatki (owsiane, jaglane, gryczane i inne - unikaj słodkich mieszanek). Źródło tłuszczu: Oliwa z oliwek, olej rzepakowy (na nim możesz smażyć), jaja, [...]
Zakupy spożywcze to coś, czemu każdy z nas musi stawić czoło! W dzisiejszych czasach zakupy spożywcze są bardziej skomplikowane, niż kiedyś. Z jednej strony mamy wiele ułatwień: więcej sklepów, duże markety, możliwość zakupów online. Musimy wybierać jednak spośród setek produktów, te, które są smaczne i zdrowe. Łatwo ulec kolorowym etykietom, [...]
Brakuje Ci energii? Czujesz się przemęczona i senna? Zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym dopada Cię niemoc? Dziś podpowiemy, co zrobić, żeby nabrać energii i poczuć się lepiej. Podsumowując Zastosuj się do wymienionych w dzisiejszym artykule wskazówek, by nawet w okresie jesiennym cieszyć się energią i dobrym samopoczuciem.
[...] tworzenie się kości. Potas to minerał pełniący funkcję elektrolitu w organizmie. Pomaga między innymi w utrzymaniu optymalnego poziomu płynów w organizmie, ciśnienia krwi i ruchu mięśni. Oba mikroskładniki mogą mieć wpływ na zdrowie kości i serca, i oba możemy znaleźć w różnych warzywach, owocach, roślinach strączkowych, nabiale i mięsie.
[...] zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są dalsze badania, aby odkryć wszystkie korzyści zdrowotne [...]
[...] a także metabolizowania węglowodanów czy produkcji białek. Jego niedobory pojawić się mogą u osób niedbających o nawodnienie oraz konsumpcję urozmaiconej diety bogatej w warzywa, zboża czy orzechy i nasiona. Deficyty najłatwiej „łatać” jest przy pomocy preparatów zawierających cytrynian lub glicynian magnezu. Zwiększone zapotrzebowanie na ten [...]
[...] i składał się z ryżu, mielonego mięsa, groszku i przyprawy curry. Aby zaspokoić pragnienie, bierze kilka łyków napoju zero. Trzeci posiłek to kurczak, makaron, pesto i warzywa. Podczas gotowania tego posiłku Big Loz udzielił kilku rad każdemu, kto chciałby poprawić swoją dietę. „Po prostu upewnij się, że niezależnie od tego, jaki masz [...]
Umiejętny dobór suplementacji wspomagającej stawy sportowca jest jednym z podstawowych elementów profilaktyki przeciwko stanom przeciążeniowym. Suplement ma za zadanie również zapobiegać zwyrodnieniom czy bólom aparatu ruchu. Sam trening siłowy, gdy wykonywany jest w sposób prawidłowy technicznie, nie powinien uszkadzać struktury stawowej. [...]
Robisz wszystko tak, jak należy - ćwiczysz, trzymasz dietę, wysypiasz się - i wciąż tyjesz? Czasem zastanawiasz się, czy trudność w zgubieniu kilogramów wynika z popełnianych błędów, czy może ze stanu zdrowia. Jedna z pierwszych rzeczy, jaka przychodzi Ci do głowy to tarczyca. Sprawdziłaś już jednak TSH i mieściło się ono w normie. Czy nadal [...]
[...] jest dobrze tolerowany i nie przynosi znaczących skutków ubocznych. Selen zawierają: zboża (0,01–0,55 µg/g11) mleko (<0,001 µg/g11) ryby jaja (0,01–0,022 µg/g11) warzywa, owoce (0,00–0,0022 µg/g11) Toksyczność selenu (tj. Selenoza), spowodowana nadmiernym spożyciem związku, pojawiła się na dużą skalę w licznych regionach Chin w wyniku [...]
[...] wzrostu wskaźnika otyłości. Do tej pory jednak Chińczycy, pomimo tego, że lubią dużo zjeść, stawiają na produkty bogate w błonnik, który dość szybko syci. W Chinach warzywa nie stanowią dodatku do posiłku, ale są jego punktem centralnym. Pomimo tego, że jedzą dużo, to tak jak Francuzi czy Japończycy, hamują się, gdy jeszcze nie czują się [...]
Od 1 stycznia 2021 r. wszedł w życie tzw. podatek cukrowy. Paradoksalnie uderza on również w produkty, które mają potencjał prozdrowotny, czyli te z zamiennikami cukru (słodzikami) czy np. z kofeiną lub tauryną. We wrześniu 2015 r. Barbados wprowadził 10% podatek na słodzone napoje. Odnotowano średni wzrost cen napojów opodatkowanych o 5,9%, przy [...]