[...] są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo oczywistych korzyści zdrowotnych, warzywa strączkowe znane są z tego, że u wielu osób powodują problemy trawienne. W wielu wypadkach spożycie fasoli oznacza gazy i wzdęcia. Na szczęście istnieją sposoby, aby [...]
Stres kojarzymy z czymś złym i szkodliwym dla zdrowia. Nie zawsze jednak tak jest. Ćwiczenia fizyczne to również rodzaj stresu, ale tak długo, jak nie jest to stres trwający przewlekle, jest to „dobry” rodzaj stresu, który prowadzi do korzystnych adaptacji. Te adaptacje sprawiają, że jesteśmy silniejsi, a skład naszego ciała zmienia się na [...]
Styl życia zmniejszający stan zapalny organizmu chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia, jak również spowalnia proces starzenia się. Okazuje się również, że antyzapalny styl życia może również zwiększyć efekt treningu siłowego, zwłaszcza u osób w starszych. Tak pokazują wyniki badania przeprowadzonego w Holandii. Podsumowując Warto [...]
Czy jest coś bardziej kuszącego niż zapach grillowanego jedzenia podczas długo wyczekiwanych ciepłych dni wiosny? Sezon na grilla kojarzy się zwykle ze zbliżającym się latem, powrotem do bardziej bogatego życia towarzyskiego i coraz bliższą perspektywą urlopu. Jednak czy wiemy wszystko na jego temat? Jak najlepiej rozpalić ogień? Jaki węgiel [...]
Jeśli jesteś szczupłą osobą, której celem jest przybranie na masie mięśniowej, jeśli ciężko przekroczyć Ci swoje zapotrzebowanie kaloryczne, jeśli nie masz pomysłów jak upchnąć więcej kalorii w swoim menu - ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się w nim, co zrobić, by bez problemu dostarczać wraz z dietą więcej kalorii i budować masę mięśniową. [...]
Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]
[...] je bardzo mało”. Kiedyś miałem odwrotną sytuację: 60-kg kobieta twierdziła, że poradzi sobie z moją porcją pokarmu. Tylko obawiam się, że 300 g ryżu, 200 g mięsa i warzywa jako jeden z wielu posiłków, to i tak stanowczo za dużo, jak dla takiej osoby. W dużym pojemniku pokarm wygląda, jakby go było mało, ale pozory mylą. Jeśli masz [...]
[...] niezbędnych mikro i makroelementów. Bardzo ważne w zbilansowanej diecie dziecka są pełnoziarniste produkty zbożowe, zdrowe tłuszcze, chude źródła białka, nabiał oraz warzywa i owoce. Istotnym elementem jest ograniczenie słodkich niezdrowych przekąsek oraz gazowanych słodzonych napojów. Dodatkowo w przypadku dzieci i młodzieży do lat 18 [...]
[...] w organizmie. Zadbaj więc o odpowiednią podaż kalorii w diecie i wybieraj jak najwięcej produktów nieprzetworzonych. Warto zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie – warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, a także ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, zielone warzywa liściaste – bogate w antyoksydanty oraz przyprawy takie, jak: ostre [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
Czy wiesz, że rak jelita grubego, rak okrężnicy lub odbytnicy jest trzecią najczęstszą przyczyną śmierci z powodu raka, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet? Na szczęście liczba zgonów spada dzięki lepszemu badaniu przesiewowemu i ulepszonemu leczeniu tych nowotworów. Mimo wszystko statystyki te są niepokojące. Jak wspomniano, przetworzone mięso [...]
[...] pogorszyć sytuację. Jak możesz radzić sobie z retencją wody? Ogranicz spożycie soli i produktów bogatych w sód. Spożywaj więcej pokarmów bogatych w potas, takich jak owoce i warzywa (np. pomidory i banany, suszone morele) i wyeliminuj przetworzoną żywność. Wiele zapakowanych i przetworzonych produktów zawiera zbyt dużo sodu. Jedne z najgorszych [...]
Na dzień dzisiejszy można śmiało powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania. Częściej zastanawiamy się nad tym, co zjadamy czy możemy wybrać lepiej i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
[...] 10 grup/produktów, które szczególnie są polecane, oraz 5 grup/produktów, których należy unikać. 10 grup/produktów, do których jedzenia zachęca dieta MIND Zielone liściaste warzywa (jarmuż, szpinak, mix sałat) Nieskrobiowe warzywa (brokuł, bakłażan, cebula, marchew, ogórek) Jagodowe owoce (jagody, maliny, jeżyny, truskawki) Orzechy Oliwa z [...]
[...] termin ważności lub po prostu źle ocenimy nasze możliwości i zapasy. Co robić, aby oszczędnie gospodarować żywnością, odżywiając się przy tym zdrowo? Nie wszystkie owoce i warzywa mogą być przechowywane w lodówce, a niektóre wręcz nie powinny. Wędliny, jaja czy sery potrzebują odpowiedniej temperatury, więc warto się upewnić, czy taką mają w [...]
[...] społeczeństwa jest całkiem sporo wegetarian i wegan. Dla tej grupy ludzi szczególnie ważne jest, by wiedzieć, skąd czerpać pełnowartościowe białko. Rośliny strączkowe i warzywa Warzywa zwykle nie są wymieniane jako źródło białka, ale dla wegetarian każde źródło jest na wagę złota. Jeśli się przyjrzeć, to warzywa nie mają go wcale tak mało [...]
[...] produktów powoduje relaksację dolnego zwieracza przełyku, przez CO zmniejszą się nieprzyjemne doznania. Wybieraj chleb, który ma co najmniej 4 g błonnika na porcję. Owoce i warzywa Warzywa i owoce to źródło wielu witamin i minerałów. Mają też dużo błonnika, który redukuje refluks oraz witaminy A, C i E, które chronią nas przed refluksem, ze [...]
Czy zjadłaś/eś już dzisiaj porcję zielonych warzyw liściastych? Szpinak, jarmuż, a może roszponka? Czy wiesz, że warzywa tego typu znajdują się na szczycie najbardziej odżywczych produktów w przeliczeniu na jedną kalorię? Dzięki zawartości błonnika, witamin, minerałów i fitoskładników są świetnym sposobem na zwiększenie gęstości składników [...]