Kwaśny smak w gardle...

Palenie w klatce piersiowej...

Przewlekły kaszel...

Problemy z przełykaniem...

Jeśli te dolegliwości są Ci znane to z pewnością wiesz, czym jest zgaga i jaki dyskomfort powoduje. Na zgagę cierpi sporo ludzi, a dobrą wiadomością jest to, że w większości przypadków możliwe jest znalezienie i wyeliminowanie przyczyny.

Które produkty spożywcze przyczyniają się do powstawania zgagi?

1. Cebula

Choć cebula to fantastyczne warzywo, które poprawia smakowitość naszych dań, ma sporo wartości odżywczych, to jest częstym winowajcą powstawania zgagi. Zawiera ona fruktooligosacharydy (FOS), czyli rodzaj błonnika o działaniu prebiotycznym. Choć wspomagają one procesy trawienne, to mogą także rozluźnić dolny zwieracz przełyku i zwiększyć refluks. Jeżeli jesteśmy wyjątkowo wrażliwi na działanie cebuli, wówczas należy unikać surowej. Gotowanie cebuli rozbija fruktooligosacharydy.

2. Alkohol

Trunki zwykle nas rozluźniają, niektórym poprawiają nastrój, ale odprężają również, jak w przypadku cebuli, zwieracz, co wywołuje zgagę. Nadmierne spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko refluksu, uszkadza błonę śluzową przełyku i żołądka. Nic zatem dziwnego, że w jednym z badań aż 67% badanych cierpiących na zgagę za winowajcę miała wskazany alkohol.

3. Mięta pieprzowa

Mięta? A przecież zwykle na wszelkie problemy żołądkowe sięgamy po ten cudowny napar... W przypadku zgagi nie jest to jednak dobry wybór. Obniża ona napięcie dolnego zwieracza przełyku, co ułatwia przemieszczanie się kwasów żołądkowych. Zgaga jest jednym ze skutków ubocznych spożywania mięty pieprzowej. Jeżeli jesteś w gronie osób, które mogą ją wskazać za winowajcę, to może warto raz na jakiś czas sięgnąć po łagodzący rumianek.

4. Czekolada

Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, to pewnie teraz zamieniasz się w buntownika. Niestety, ale czekolada jest częstym winowajcą, głównie ze względu na zawartość kofeiny i teobrominy, które rozluźniają dolny zwieracz przełyku i uwalniają kwas żołądkowy. Nam też jest przykro z tego powodu. Z pewnością sporadyczne spożywanie symbolicznej ilości czekolady krzywdy nie zrobi, ale jeśli zgaga towarzyszy Ci dość często, a ciągle podjadasz czekoladę i czekoladowe wyroby, to jest prawdopodobne, że to właśnie ona jest winowajcą.

5. Słone przekąski

Sól i refluks bardzo często idą w parze. Choć solone dania i przekąski niezmiernie nam smakują, to niestety okazuje się, że spożywanie ich zwiększa ryzyko zgagi aż o 50%! Mowa tutaj nie tylko o słonych przekąskach, takich jak chipsy, paluszki czy orzeszki, ale także o klasycznej soli, która stoi na niemal każdym stole i kusi do dosalania wszystkiego czego się da.

Czy naprawdę musisz tyle solić? Spróbuj zamienić sól na świeże zioła i przyprawy. Wyjdzie Ci to na zdrowie, a może i nawet stwierdzisz, że dopiero teraz jesz smaczne potrawy.

6. Tłuste mięso

Tłuszcz stymuluje uwalnianie hormonu cholecystokininy (CCK), który rozluźnia dolny zwieracz przełyku i powoduje refluks. Może to opóźnić opróżnianie żołądka, ponieważ tłuszcz jest trawiony i wchłaniany znacznie wolniej, niż inne produkty spożywcze.

Tłuszcz, a szczególnie nasycony, jest dość częstym sprawcą objawów refluksu. Wybieraj chude mięso i stawiaj na tłuszcze roślinne.

7. Pełnotłusty nabiał

Podobnie, jak tłuste mięso, produkty wykonane z tłustego mleka (w tym śmietana, masło, tłuste sery) są także przyczyną zgagi. Chudsze warianty tych produktów są łagodniejsze i nie wywołują ani zgagi, ani refluksu. Zatem, jeśli lubisz nabiał, to wybieraj warianty z niższą zawartością tłuszczu, a unikniesz nieprzyjemnych doznań.

8. Kawa

Kawa to zwykle to, od czego zaczynamy swój dzień. Później druga, trzecia... W końcu żyjemy intensywnie, dużo pracujemy, a kawa to świetne rozwiązanie na dodanie sobie odrobiny energii. Choć kawa nas ożywia, to w stosunku do funkcji naszego przełyku działa niestety odwrotnie. Rozluźniający dolny zwieracz przełyku zwiększa ryzyko refluksu i zgagi.

Za winowajcę uznaje się kofeiny, choć jest wielce prawdopodobne, że do zgagi przyczyniają się i inne substancje, bowiem sama kofeina w innej postaci nie zawsze wywołuje przykre dolegliwości. W każdym razie, jeśli problem zgagi Cię dotyczy, a kawa jest Twoim wiernym towarzyszem każdego dnia, spróbuj ją choć trochę ograniczyć, a odczujesz poprawę.

9. Pomidory

A to ciekawostka... Okazuje się, że prawie 70 % osób cierpiących na zgagę za powód podaje pomidory, sok pomidorowy, przetwory pomidorowe. Takie bogactwo witamin i antyoksydantów może mieć negatywne działanie?

Okazuje się, że tak. PH soku pomidorowego wskazuje na kwaśny odczyn, ale nawet po jego zneutralizowaniu, osoby skarżące się na zgagę nie miały zmniejszonych dolegliwości. Oznacza to, że i inne składniki pomidorów przyczyniają się do nieprzyjemnych doznań.

10. Sok z cytrusów

Jeżeli ktoś ma skłonność do zgagi czy refluksu to powinien unikać picia soków z cytrusów. Naturalna kwasowość soków z cytrusów (w szczególności z grejpfrutów) jest jednym z największych winowajców zgagi i refluksu.

To chyba zostaje nam pić tylko wodę...

A co łagodzi objawy zgagi?

1. Guma do żucia

Technicznie rzecz biorąc, nie jest to jedzenie, ale żucie bezcukrowej gumy do żucia pomaga zwiększyć produkcję śliny i usunąć z przełyku kwasy. Warto mieć przy sobie paczkę gum, jeśli będziesz akurat danego dnia spożywać jakieś danie powodujące zgagę.

2. Chleb pełnoziarnisty

Zdaje się, że w przeciwieństwie do produktów tłustych, produkty z węglowodanami, bogate w błonnik, mają pozytywne działanie. Skład tych produktów powoduje relaksację dolnego zwieracza przełyku, przez CO zmniejszą się nieprzyjemne doznania. Wybieraj chleb, który ma co najmniej 4 g błonnika na porcję.

3. Owoce i warzywa

Warzywa i owoce to źródło wielu witamin i minerałów. Mają też dużo błonnika, który redukuje refluks oraz witaminy A, C i E, które chronią nas przed refluksem, ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające. Unikaj jedynie kwaśnych warzyw i owoców, takich jak pomidory czy cytrusy.

Komentarze (1)
domosos

DObrze napisane, trzeba zacząć od porpawy diety a nie pigułami się faszerować,l ranigast juz wycofali ze wzgledu na szkodliwość.

1