Dzieci ze względu na to, że się szybko rozwijają, potrzebują optymalnego poziomu energii w ciągu dnia. Aby móc utrzymać lub poprawić pewne wyniki w wybranych obszarach, muszą z pomocą rodziców, zapewnić sobie do tego odpowiednie warunki. Dieta jest czynnikiem, który w największym stopniu odpowiada za poziom energii zarówno na poziomie komórkowym organizmu, jak i energii potrzebnej do skupienia uwagi czy wykonywania treningów.

  1. Kompozycja diety dziecka
  2. Produkty węglowodanowe
  3. Produkty tłuszczowe
  4. Produkty białkowe
  5. Inne aspekty diety

Kompozycja diety dziecka

Rodzaj diety, jaką spożywa dziecko, wpływa na jego stan zdrowia, wybory żywieniowe i ogólną wydolność organizmu zarówno w bieżącym momencie, jak i na późniejszych etapach życia. Najłatwiejszym sposobem na skomponowanie jadłospisów dla dziecka jest korzystanie w odpowiednich proporcjach z produktów spożywczych niemal każdego rodzaju.

Pozwolić może to nie tylko na dostarczenie wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, ale również na kontrolę apetytu, czy stabilizację poziomu energii w ciągu dnia. Ważne jest, aby wraz z rosnącym zapotrzebowaniem energetycznym nie podawać coraz większych porcji „na wyczucie”, lecz obserwować apetyt i ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia oraz dokonywać zmian.

dieta dziecka

Produkty węglowodanowe

Pokarmy dostarczające energię w formie węglowodanów często dostarczają również błonnik i witaminy oraz składniki mineralne. Warto zatem rozważnie dobierać ich źródła, gdyż poprzez wiele mechanizmów wpłynąć mogą na zdrowie oraz poziom energii w ciągu dnia. W głównych posiłkach lepiej jest sięgać po kasze i pełnoziarniste przetwory zbożowe, aniżeli produkty z mąki pszennej, szczególnie z wysokiego przemiału.

Polecamy również: Dieta odchudzająca dla młodszych nastolatków

Lepiej jest również wykorzystywać płatki owsiane, pieczywo żytnie na zakwasie czy makarony z pełnego ziarna niż słodzone płatki śniadaniowe, jasny chleb tostowy, czy „jasne” makarony. Wartościowym źródłem węglowodanów są również ziemniaki, jednak optymalnie jest unikać rozgotowywania ich (zwłaszcza pokrojonych w kawałki), czy przygotowywania puree. Odpowiednio wybrane i przygotowane produkty węglowodanowe zapewniają stabilny poziom glukozy we krwi, co jest niezbędne dla wysokiego poziomu energii w ciągu całego dnia.

Produkty tłuszczowe

zdrowe odżywianie dziecka

Wśród cennych źródeł tłuszczy wymienić można bardzo szerokie spektrum produktów, które pomóc mogą w prawidłowym kształtowaniu poziomu energii u dziecka. Tłuszcze dostarczają najwięcej kalorii z produktów spożywczych, jednak w niektórych przypadkach mogą być ciężkostrawne, a to z kolei obniżyć może „siły” w ciągu dnia.

Do najbardziej lekkostrawnych tłuszczy zalicza się m.in. olej kokosowy nierafinowany i niepoddany obróbce termicznej, a także masło i niektóre przetwory mleczne. Tłuszczami, których powinno się unikać z powodu ciężkostrawności, są z kolei te, które występują w przekąskach, słodyczach, fast foodach, czy daniach wymagających długiego pieczenia, czy smażenia w wysokiej temperaturze.

Do szczególnie wartościowych z punktu widzenia zdrowia źródeł tłuszczy w diecie zalicza się tłuste ryby o niskim stopniu przetworzenia, gdyż bogate są w kwasy omega-3. Na uwagę zasługują roślinne oleje tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, czy olej rzepakowy.  Cennych kwasów tłuszczowych dostarczają również orzechy i nasiona.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w powyższych źródłach pośrednio wpływają na poziom energii, gdyż dostarczają cennych witamin i innych substancji (m.in. przeciwzapalnych) istotnych dla pracy mózgu czy serca. Ponadto orzechy i nasiona oraz ryby dostarczają składniki mineralne i białka o dużym znaczeniu dla dobrego samopoczucia dziecka.

Produkty białkowe

zdrowa dieta dziecka - dziewczynka z jogurtem

Białko odgrywa ważną rolę w kontekście poziomu energii u dziecka, gdyż dostarcza cennych aminokwasów będących budulcem dla pobudzających organizm neuroprzekaźników. Ponadto przyspiesza regenerację mięśni po aktywności fizycznej, dzięki czemu ograniczać może spadki energii m.in. w okresach intensywnych treningów w połączeniu z dużą ilością nauki w szkole.

Do szczególnie cennych białek zalicza się białka występujące w jajach kurzych oraz białka mleczne. Oprócz tych źródeł warto również umieścić w diecie ryby i mięsa, gdyż dostarczają związki optymalizujące pracę mięśni, których nie znajdzie się w innych produktach bogatobiałkowych (są to: kreatyna, karnityna, karnozyna).

Polecamy również: Dieta na redukcyjna dla ucznia - co jeść w szkole, żeby schudnąć?

Inne aspekty diety

Dla optymalizacji i stabilizacji poziomu energii u dziecka powinno dbać się o regularność spożywanych posiłków oraz szczegółową ich kompozycję. Niskoprzetworzone produkty zapewniają organizmowi korzystne samopoczucie, gdyż pobudzają mikroflorę jelitową oraz dostarczają bogactwa substancji odżywczych. Wysokoprzetworzone produkty z kolei najczęściej stanowią połączenie najmniej korzystnych dla zdrowia i metabolizmu związków. Razem mogą być jeszcze bardziej ciężkostrawne, zaburzać gospodarkę glukozową i ograniczać przez to efektywność dziecka na wielu polach aktywności oraz obniżać poziom energii w ciągu dnia.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)