Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 tysięcy Polaków, co stanowi średnio ok. 46% wszystkich zgonów w Polsce.
Specjaliści wymieniają trzy główne przyczyny szerzenia się problemów sercowo-naczyniowych pośród współczesnej populacji: nieprawidłową dietę, niską aktywność fizyczną oraz stosowanie używek – głównie nikotyny i alkoholu. W związku z tym trzy podstawowe zalecenia profilaktyczne w obszarze tych problemów obejmują: odstawienie używek, wzmożenie aktywności ruchowej oraz racjonalizację diety.
Jeżeli chodzi o czynniki żywieniowe, to dla układu krążenia szkodliwy jest w pierwszej kolejności nadmiar kalorii pochodzących z tłuszczów nasyconych i cukrów prostych oraz nadmiar cholesterolu i sodu. Ale kolejnym ważnym aspektem nieprawidłowej diety, związanym z rozwojem problemów sercowo-naczyniowych, jest utrzymywane przez długi czas na niskim poziomie spożycie składników pokarmowych, wspomagających prawidłowe czynności układu krążenia.
Pokarmy nasercowe
Składniki pokarmowe, wspomagające prawidłowe czynności układu sercowo-naczyniowego, działają zazwyczaj na trzy sposoby:
- poprawiają ekonomię pracy mięśnia sercowego;
- obniżają w krwiobiegu i tkankach poziom czynników szkodliwych dla układu krążenia, sprzyjających odkładaniu się blaszki miażdżycowej, niszczeniu naczyń krwionośnych i podnoszeniu ciśnienia tętniczego krwi, takich jak zły cholesterol LDL, trójglicerydy, glukoza, białko ostrej fazy CRP, homocysteina, tlenek trimetyloaminy czy reaktywne formy tlenu;
- wpływają pozytywnie na krzepliwość krwi oraz elastyczność, kurczliwość i ogólny stan zdrowotny naczyń krwionośnych.
Do składników pokarmowych o dowiedzionych właściwościach wspomagania prawidłowych czynności układu krążenia, których zidentyfikowano do tej pory już bardzo dużo, należy zaliczać więc w pierwszej kolejności:
Probiotyki – żywe mikroorganizmy występujące w produktach ukwaszonych i dojrzewających.
Błonnik – niestrawne lub wolno trawione węglowodany występujące głównie w owocach, warzywach, orzechach i zbożach.
Potas i magnez – niezbędne składniki mineralne występujące w owocach (szczególnie suszonych), warzywach (szczególnie strączkowych), orzechach i zbożach.
Selen i cynk – niezbędne pierwiastki śladowe występujące głównie w mięsie i rybach.
Kreatyna, karnozyna, beta alanina, tauryna i inozyna – tzw. azotowe substancje wyciągowe, występujące głównie w mięsie a charakterystyczne dla wywarów mięsnych, takich jak buliony, zupy i rosoły.
Arginina, glutamina i cysteina – aminokwasy występujące w dużych ilościach w pokarmach wysokobiałkowych, szczególnie nabiałowych.
Cytrulina – aminokwas występujący głównie w warzywach dyniowatych, takich jak dynia, cukinia, ogórki i melony, ale w szczególnie dużych ilościach – w arbuzach.
Koenzym Q10 – składnik pokarmowy podobny do witaminy, występujący głównie w podrobach i mięsie tłustych ryb.
Steroidy roślinne – składniki pokarmowe podobne strukturalnie do cholesterolu, występujące głównie w orzechach i nasionach roślin olejowych oraz w pozyskiwanych z nich olejach.
Nienasycone kwasy tłuszczowe szeregu omega 3 występujące głównie w mięsie tłustych ryb, siemieniu lnianym i nasionach szałwii hiszpańskiej (Chia).
CLA – sprzężone izomery kwasu linolowego, występujące głównie w tłustej wołowinie i pełnotłustych produktach mlecznych.
Flawonoidy – wysoce bioaktywne składniki pokarmowe podobne do witamin (dawniej określane nazwą witaminy P), występujące zasadniczo tylko w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego, takich jak owoce, warzywa, orzechy, czekolada, herbata i kakao.
Witaminy, które zasadniczo wszystkie są ważne dla układu krążenia, przy czym najważniejsze wydają się D3, K2, B6, B12 i kwas foliowy, wstępujące w największych ilościach głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego.
Suplementy
Monitorowanie codziennej diety pod kątem zaopatrzenia organizmu w składniki pokarmowe wspomagające serce i układ krążenia jest nie lada trudnym zadaniem.
Główny problem wynika tutaj z faktu, że pokarmy, które z jednej strony są najbogatszymi źródłami składników wspomagających układ krążenia, w szczególności nabiał, mięso, podroby i ryby, z drugiej wprowadzają jednocześnie do organizmu najwięcej związków sprzyjających problemom sercowo-naczyniowym, takich jak cholesterol, tłuszcze nasycone i tlenek trimetyloaminy.
Innym problemem może być biodostępność niektórych składników pokarmowych, jak przykładowo w przypadku cysteiny, która wspomaga efektywniej funkcje sercowo-naczyniowe w postaci acetylocysteiny (NAC), bardzo słabo rozpowszechnionej w codziennym pożywieniu.
Dlatego przysłowiowego, salomonowego rozwiązania dostarczają w tym przypadku suplementy diety oparte na składnikach pokarmowych wspomagających czynności serca i układu krążenia, albo oferowane w postaci preparatów jedno-, albo wieloskładnikowych.
Kto odniesie korzyści?
Korzyści ze stosowania suplementów wspomagających prawidłowe czynności serca i układu krążenia odniosą w pierwszej kolejności osoby usposobione do rozwoju problemów sercowo-naczyniowych, a więc w wieku podeszłym, otyłe lub ze znaczną nadwagą, lub takie, u których problemy sercowo-naczyniowe występują rodzinnie.
Stosowanie i dawkowanie
Suplementy diety, oparte o składniki pokarmowe wspomagające prawidłowe czynności serca i układu krążenia, należy stosować i dawkować zgodnie z sugestiami przedstawionymi na etykiecie, albowiem oferujący je producenci operują różnymi ich dawkami i kompozycjami oraz formami o różnej aktywności biologicznej.
Na co zwracać uwagę?
Suplementy wspomagające prawidłowe czynności serca i układu krążenia albo oferowane są w postaci preparatów jednoskładnikowych, albo wieloskładnikowych. Warto więc dobrać suplementy w ten sposób, aby w naszym programie wspomagania funkcji sercowo-naczyniowych znalazł się jeżeli nie każdy z omówionych wyżej składników pokarmowych, to przynajmniej większość z nich.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Suplementy diety, wspomagające prawidłowe czynności serca i układu krążenia, często sprawdzają się również dobrze jako środki wspomagania wysiłku sportowego – i to zarówno w dyscyplinach wytrzymałościowych, jak też siłowych, wytrzymałościowo-siłowych i sylwetkowych.
Sławomir Ambroziak
Ranking TOP10 suplementów na układ krążenia i serce
*wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
fajnym dodatkiem moze byc tez
https://sklep.sfd.pl/Swanson_Ameal_Peptide-opis40636.html?offid=KD
obecnie wzialem prozdrowotnie za punkciki ze sklepu SFD :)