Czy jest coś bardziej kuszącego niż zapach grillowanego jedzenia podczas długo wyczekiwanych ciepłych dni wiosny? Sezon na grilla kojarzy się zwykle ze zbliżającym się latem, powrotem do bardziej bogatego życia towarzyskiego i coraz bliższą perspektywą urlopu.  Jednak czy wiemy wszystko na jego temat? Jak najlepiej rozpalić ogień? Jaki węgiel wybrać? Jak długo piec dany kawałek mięsa, aby go nie spalić? Biegniemy z pomocą i wyjaśnieniami!

Jaki grill wybrać?

Istnieją trzy główne kategorie rozwiązań: grille gazowe, elektryczne i węglowe. Pierwsze wykorzystują zbiorniki na propan lub linię gazu ziemnego podłączoną bezpośrednio do grilla. Są dość proste w obsłudze i nie wymagają nadmiernej kontroli ognia, jednak potrawom brakuje tego klasycznego smaku, który nabywają podczas opiekania węglem drzewnym – nie nagrzewają się tak bardzo i wytwarzają mniej dymu. Aby odtworzyć smak wolno wędzonego mięsa na grillu gazowym, można umieścić pudełko wędzarnicze wypełnione namoczonymi wiórami drzewnymi bezpośrednio na ruszcie. Najwygodniejsze w obsłudze i ekonomiczne w zakupie są grille elektryczne. Wydaje się też, że to one są optymalne pod względem przyrządzania zdrowych potraw, oczywiście brakuje im charakterystycznego posmaku. Coś za coś...

grilowanie

Grill na węgiel drzewny

Grille na węgiel drzewny nie mają wygodnego pokrętła do kontroli płomienia lub mocy grzałek, co znacznie wydłuża i komplikuje ich rozpalanie. Jednak wiele osób twierdzi, że uzyskanie smaku jest tego warte. To węgiel drzewny nadaje potrawom klasyczny smak otwartego ognia. Jest też tańszy. Grillowanie na węglu wymaga wysiłku wysiłku i lepszego zrozumienia techniki grillowania, co oznacza, że może być trudniejsze dla początkujących.

Wybór węgla drzewnego

Brykiety z węgla drzewnego, które są zaokrąglonymi czarnymi kostkami, są tańsze, łatwiejsze w użyciu i szerzej dostępne. Uzupełnione rozpałką palą się przez długi czas, dzięki czemu świetnie nadają się do przyrządzania dużych kawałków mięsa. Mają dość zwartą konstrukcję, przez co rozpalają się dłużej niż węgiel drzewny w bryłach. Węgiel drzewny w bryłach rozpala się dużo szybciej, pali się krócej oraz wytwarza mniej popiołu niż brykiety. Ze względu na intensywne ciepło jest najlepszy do szybkiego grillowania potraw, takich jak cienkie kawałki mięsa czy warzywa.

Jak rozpalać?

Najpopularniejszą metodą rozpalania grilla węglowego jest piramida, która odprowadza ciepło z dna, pozwalając mu równomiernie rozprowadzać się po węglu. Aby zbudować piramidę z węgla drzewnego, najpierw umieść na grillu papier Następnie na tym papierze ułóż węgiel  (brykiety lub bryły) w formie piramidy. Rozpal papier i powoli zwiększaj ogień, wachlując lub dmuchając na ułożony stos, aby zwiększyć temperaturę płomienia. Ważną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest zmiana koloru węgla z czarnego na szaro-biały. Aby ułatwić sobie rozpalenie grilla, możesz także, zamiast papieru użyć rozpałki w formie kostek lub płynu. Tych jednak nie dolewaj ani nie dokładaj, gdy na ruszcie znajdują się już potrawy. Dodatki ułatwiające rozpalanie mogą wytwarzać związki, które nie są korzystne dla naszego zdrowia. Poczekaj, aż się wypalą.

Korzystanie z rozpalacza kominowego

Inną, ale bardzo skuteczną metodą rozpalania grilla na węgiel drzewny jest użycie rozpalacza kominowego, czyli wydrążonego metalowego walca z otworami na dole i po bokach oraz rusztem drucianym wewnątrz. Aby go użyć, wepchnij zmiętą gazetę lub papierowe torby na spód, a następnie wypełnij górę węglem drzewnym i podpal papier. Gdy węgiel stanie się biały, wrzuć go do grilla.

https://www.youtube.com/watch?v=Kpgi5OtmgZw

Gaszenie grilla

Aby zgasić grill węglowy, po prostu załóż pokrywę grilla i zamknij wszystkie otwory wentylacyjne. Spowoduje to odcięcie dopływu tlenu i zdusi ogień. Unikaj rozpylania wody na węgiel drzewny. Nie tylko spowoduje nagły wzrost intensywnej pary, ale też gwałtowną zmianę temperatury, która może się przyczynić do pęknięcia i uszkodzenia sprzętu.

Co grillować?

Mięso i drób

Świetnie nadają się do tego udka i piersi z kurczaka, kawałki karkówki albo popularne kiełbaski. Grillowanie kawałków z kością będzie trwać dłużej niż kawałków bez kości. Aby przyspieszyć proces, warto naciąć mięso w kilku miejscach.

sos grilowanie

Czy można marynować mięso? 

Jak najbardziej. Marynaty z zawartością cukru (brązowy cukier, miód lub sok owocowy) najlepiej sprawdzają się z cienkimi kawałkami mięsa. Nie jest to idealne rozwiązanie dla fanatyków zdrowej kuchni, ale zdrowia nam to nie zrujnuje. Przecież nie jadamy tak na co dzień. Możesz zamarynować mięso znacznie wcześniej, a jako marynaty możesz użyć przypraw, ziół i oliwy.

Ryby

ryba na grilu

Tuńczyk i miecznik są na tyle twarde, że można je grillować bezpośrednio na ruszcie. Z kolei w przypadku bardziej delikatnych ryb, takich jak cały dorsz, pstrąg czy łosoś, najlepiej zawinąć je w folię.

Warzywa

Może to zabrzmieć dziwnie, ale warzywa i owoce są naprawdę świetne na grillu. Szparagi posmarowane oliwą z oliwek to prosty, ale pyszny dodatek. Podobnie kawałki cukinii czy papryki. Świetną opcją jest zrobienie szaszłyków na bazie mięsa i warzyw.

Co na deser?

Na deser spróbuj grillować owoce, takie jak krążki ananasa lub przepołowione brzoskwinie. W połączeniu z lodami lub bitą śmietaną owoce te stają się przyjemnymi przysmakami doprawionymi wyjątkowym, wędzonym smakiem. Oczywiście śmietanę dosładzamy erytrytolem, a nie cukrem.

Podsumowanie

Popołudnie z grillem to świetna opcja na spotkanie towarzyskie lub zjedzenie czegoś na dworze w małym gronie. Potrawy mają zupełnie inny aromat niż tradycyjnie przyrządzane.  Jeśli jesteś początkującą osobą, być może czujesz obawy, czy sobie poradzisz z rozpaleniem i pieczeniem mięsa. Nie obawiaj się jednak, ponieważ nie ma w tym nic skomplikowanego. 

Możesz też zacząć od dostępnych w sklepach jednorazowych zestawów, które mają już wszystko przygotowane. Wystarczy podpalić jego zawartość, poczekać aż ogień ustąpi i cieszyć się smacznym posiłkiem. Pamiętaj jednak, że te jednorazowe grille nadają się na szybkie pieczenie, więc najlepiej użyj cienkich kawałków mięsa. 

Komentarze (7)
M-ka

Ja ostatnio grilluję pieczarki. Bierze się same kapelusze, obtacza z wierzchu w oleju (żeby nie obeschły), układa w płytkim żaroodpornym naczyniu z małą ilością oleju na dnie, otwartą stroną do góry, do każdego kapelusza daje kawałeczek masła, posypuje dość mocno przyprawami i na wierzch kładzie kwadracik lub dwa (jeden na drugim w kształcie gwiazdki) dobrego sera żółtego. Przyprawę robię sama: mielę w młynku do kawy ziele angielskie i liść laurowy, dodaję zmielony czarny pieprz i trochę ostrej papryki oraz soli. Czasami dodatkowo posypuję też umiarkowanie czosnkiem granulowanym. Ważne, żeby zrobić małe odstępy, bo inaczej stopiony ser wszystkie poskleja.
Jeżeli ktoś się boi mieszać przyprawy na oko, to można osobno posypać zmielonym zielem i liściem (w mniej więcej równych proporcjach), a potem po kolei resztą, żeby nie były za ostre. Grillować należy na takiej wysokości, żeby ogień bezpośrednio nie dotykał naczynia, bez przykrycia i najlepiej żeby dostały trochę aromatu wędzonego drewna. Zdejmować poziomo, gdy ser się stopi a grzyby zmiękną, bo w środku zbiera się troszkę sosu z przyprawami. Z tego samego względu, kapelusze powinny być całe.

0
Bull

Ja mam elektryczny na tarasie i minimum 3x w tyg używamy jak jest sezon. Głównie chodzi o czas i czyszczenie.

0
M-ka

Super. Muszę się przyzwyczaić do elektrycznego, żeby grillować częściej.

0
Muad"Dib

,,Jeśli jesteś początkującą osobą, być może czujesz obawy, czy sobie poradzisz z rozpaleniem i pieczeniem mięsa. Nie obawiaj się jednak, ponieważ nie ma w tym nic skomplikowanego.,, Rozbawiło mnie to.

1
OTTO

Ja mam grill taki z betonu z marketu, wiem że w bloku takiego na balkonie się nie ustawi :)
Ale ci w domkach jak ja, mogą w takim grillu palić drzewem owocowym i to jest prawdziwy smak mięsa, boczki itp. Już nigdy nie wrócę do brykietu z dodatkiem kleju.

@M-ka ja też griluję pieczarki :)
Polecam też boczek wędzony pokrojony w cieńkie plastry i zawinąć w nie wątróbkę z kurczaka.
Albo szynkę szwarcwaldzką i zawinąć w nią śliwki kalifornijskie, przebić wykałaczką i na grilla, nie trzeba przyprawiać.
Tylko podawać pod koniec uczty bo goście pozabijają się o to a wy nie nadążycie robić :))

1
Bull

Bakłażany spryskaj oliwą, petarda.

1
M-ka

Na pewno wypróbuję wątróbkę; raz jadłam smażoną nad ogniskiem i była pyszna, ale zbyt wybuchowa :) , więc super patent z tym boczkiem.
I bakłażana też. Dzięki za sugestie.

0