[...] czyli krótkołańcuchowe węglowodany, które przechodzą bezpośrednio do okrężnicy, gdzie są fermentowane przez bakterie jelitowe to przede wszystkim: czosnek cebula grzyby warzywa krzyżowe (np. kalafior, brokuły, kapusta, jarmuż) jabłka karczoch fasola, rośliny strączkowe i soczewica orzechy pszenica, jęczmień i żyto produkty sojowe 3 przykłady [...]
Kiedy zaczynasz spotykać się z kimś nowym, łatwo jest zgodzić się na wszystko. Ona lubi wino? On też je pije! On serwuje bajgle z masłem orzechowym na niedzielne śniadanie? Ona chętnie je zjada! Jedno preferuje białą kawę z odrobiną cukru? Drugie też zaczyna taką pić. Kiedy zagubisz się w błogości nowo odkrytej miłości, ciężko jest powiedzieć NIE [...]
[...] zróżnicowana dieta. Taka dieta, która obejmuje wszystkie rodzaje pokarmów - od chudych źródeł białka, poprzez węglowodany bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze, aż po warzywa i owoce pełne witamin i minerałów. Jeżeli nie jesz produktów, które są głównym źródłem danej witaminy, poszukaj zamienników. Upewnij się, że Twojej diecie niczego nie [...]
[...] mieszkających w krajach basenu Morza Śródziemnego, jakie występowały w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Mieszkańcy tamtych rejonów zjadali w dużej ilości owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy oraz (co chyba najbardziej kojarzone z dietą śródziemnomorską) oliwę z oliwek. Dieta była uzupełniana mniejszą [...]
[...] stresu na jelita Istnieje kilka sposobów na wzmocnienie ochrony jelit w warunkach stresu. Duży wpływ ma odpowiednio zbilansowana dieta bogata w błonnik oraz fermentowane warzywa i przetwory mleczne. Korzystna może być zwiększona podaż aminokwasu glutaminy, która jest substratem energetycznym dla komórek odpornościowych oraz budulcowym dla [...]
[...] pokarmowego przed nowotworami. Jednym z mechanizmów, za pośrednictwem którego dieta roślinna wspiera organizm, jest wysoki potencjał antyoksydacyjny produktów takich jak warzywa krzyżowe, czy owoce jagodowe i wielu innych, które zwyczajowo w dietach wegańskich pojawiają się w większych ilościach, niż w zwykłych. Kolejnym ważnym czynnikiem [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]
Kto ma pracę biurową, ten dobrze wie, że na dłuższą metę jest to bardzo męczące. Jak to możliwe skoro cały czas się siedzi? Ano możliwe. W dużej mierze chodzi o to, że dla naszego ciała pozycja siedząca nie jest zbyt korzystna. Dodajmy do tego źle dobrane biurko, krzesło, wysokość ekranu komputera i nieprawidłową postawę i mamy receptę na bóle [...]
[...] i jak można zapobiec negatywnym jej skutkom? Unikaj wysokokalorycznych, przetworzonych produktów spożywczych. Zadbaj, aby w Twoim codziennym menu były świeże owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz zdrowe tłuszcze. Zdrowy tryb życia to nie tylko aktywność fizyczna i odpowiednia dieta, ale także profilaktyka w postaci badań [...]
[...] szczęśliwszy. Popraw swoją dietę Posiadanie zdrowego ciała oznacza zdrowszy umysł. Nie dopuszczaj do głodu wprawiającego cię w zły nastrój, a do diety wprowadź owoce i warzywa, zastępując nimi niezdrowe przekąski. Zapisuj negatywne myśli Brzmi to dość błaho, ale jest to całkiem dobry sposób na odstresowanie się. Nie każdym przemyśleniem [...]
Żyjemy w świecie plastiku i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Artykuły higieniczne, pożywienie i inne produkty – wszystko pakowane jest w plastik lub się z niego składa. Czy kiedyś zadaliśmy sobie trud, dowiadując się, z czego jest wytworzona szczoteczka, którą myjemy codziennie zęby? Toksyczne butelki Jednym z niebezpiecznych źródeł [...]
Witamina C jest jednym z najważniejszych elementów diety o znaczeniu odpornościowym. Jej działanie antyoksydacyjne sprzyja ochronie komórek i regulacji odpowiedzi komórek immunologicznych na infekcje, a jej niedobory mogą wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami na tym tle. Witamina C w infekcjach gardła Witamina C w związku ze swoimi [...]
[...] ugotować coś pysznego wegańskiego, co wiesz, że na pewno wszystkim posmakuje. Często tak jest, że wszelkie komentarze gasną, jeśli spróbuje się danego dania. A przecież warzywa, aromatyczne przyprawy, różnego rodzaju ryż czy kasze to bardzo smaczne produkty. Nikogo nie musisz nawracać Tak jak wyżej pisałam, żeby poczęstować gości czymś [...]
[...] oraz częstotliwość wypróżnień. 2. Błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem, jednak jeśli dieta jest uboga w produkty zbożowe, owoce i warzywa, może powstać jego niedobór. Możemy wyróżnić dwa rodzaje błonnika. Pierwszym z nich jest błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyny), a drugi to wersja nierozpuszczalna [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
[...] - ze zdrowiem ma to niewiele wspólnego. W lokalnej restauracji często posiłek może być równy cenowo lub niewiele droższy, za to jakościowo przebija konkurenta - mięsa i warzywa zazwyczaj są świeże i przygotowywane na bieżąco, co więcej czasem możemy nawet poprosić o przygotowanie go wedle naszego uznania np. z grilla, bez panierki czy bez [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
[...] śledź wędzony). Podobnie jest z witaminą B12, źródła to np. wątroba nerki, mięso drobiowe, mięso wołowe, mleko. Wbrew często powielanym w środowisku wegańskim mitom, owoce i warzywa nie są źródłem witaminy B12! Jeśli chodzi o witaminę D, to również weganie są narażeni na ryzyko niedoborów, gdyż do najlepszych jej źródeł należą: tran (z tuńczyka, [...]
[...] gdyż zapewnia największe i najbardziej stabilne dawki, jednak związek ten występuje również w niewielkich ilościach w niektórych produktach spożywczych, takich jak warzywa (np. pomidory, kukurydza), kawa i herbata, czy zboża i przetwory mleczne. Metabolizm metylosulfonylometanu MSM spożywane zarówno pod postacią suplementów, jak i wraz [...]
[...] większym apetytem i w konsekwencji wzrostem masy ciała. Zamiast tego postaw na produkty bogate w składniki odżywcze, m.in. pełnoziarniste, te zawierające błonnik (owoce, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe). Nie zapominaj o chudym mięsie i nabiale, czyli źródłach białka. Podsumowanie Okrągła buzia wcale nie jest niczym złym. Sprawia, że [...]