[...] przygotowania: Mięso zmielić. Warzywa drobno poszatkować. Na rozgrzaną patelnię teflonową wyłożyć mięso i podsmażyć bez tłuszczu. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodać warzywa, przykryć i dusić przez ok. 15-20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Opcjonalnie można dodać [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
[...] lub grillujemy bez użycia tłuszczu Dwie kromki pieczywa żytniego razowego ( 2 x 35 g) posmarować 5 g masła (bez laktozy), obłożyć wcześniej przygotowanym mięsem, oraz warzywami, pomidorem, rukolą, ogórkiem kiszonym (suma warzyw około 100 g, ale może być ich więcej) Obiad Ryż z sosem dyniowym na mleczku kokosowym z indykiem Na oliwie z [...]
[...] cytrynowych Oreo, nigdy więcej ciastek, nic z tego. Robię to od sześciu miesięcy i po prostu jem owoce, koktajle proteinowe, sałatki, ryby, kurczaka i szparagi lub inne warzywa. Bardzo małe porcje i codzienne zdrowe jedzenie pomogły mi zrzucić około 14 kilogramów”. Po wprowadzeniu kilku zmian w swoim stylu życia Shaq poczuł się zdecydowanie [...]
[...] dla mięśni, ale także dla ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Wybieraj różnorodne źródła protein, takie jak mięso, ryby, jaja, odżywki białkowe, nabiał, produkty i warzywa strączkowe. Miej zawsze pod ręką gotowe do spożycia przekąski bogate w białko, dzięki czemu unikniesz kupowania niezdrowych smakołyków i zwiększysz ilości protein w [...]
[...] ziemniaki w diecie były uważane za zło, z uwagi na wysoki indeks glikemiczny. Cały czas staramy się jednak przekazać, że IG nie ma większego wpływu na jakość produktu, a warzywa te są bardzo dobrym źródłem węglowodanów. Jak w takim razie przedstawia się ich porównanie względem uważanych za dużo lepsze jakościowo bataty? W artykule tym [...]
Świat kobiecego fitnessu jest totalnie zagracony mitami. Kolejny artykuł to kolejne rewelacje, kolejni entuzjaści i przeciwnicy danej teorii. Szansa na to, że pojawi się publikacja, obalająca wszystko jest nikła. Poniżej przedstawione są najczęściej przekazywane mity, które znacząco utrudniają kobietom rozwój. Kobietom, ponieważ bardzo często [...]
Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]
[...] dieta ketogeniczna, pozbawiona zupełnie innych produktów niż odzwierzęce. Odpadają zatem dozwolone na diecie ketogenicznej np. olej kokosowy, awokado, niskowęglowodanowe warzywa, orzechy, nasiona, owoce jagodowe, etc. Z drugiej strony założenia tej diety przypominają niezwykle popularną wiele lat temu, choć ciągle można jeszcze się z nią [...]
Woda odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Pełni ona funkcje transportowe, reguluje temperaturę ciała, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy doświadczać zmęczenia, osłabienia, problemu z koncentracją oraz problemów z układem pokarmowym. Prawidłowe nawodnienie [...]
[...] że klientka, która była weganką zapytała, czy może on spełnić jej wymagania dietetyczne. “Powiedziałem, że je przyjmę rezerwację na sobotę. Zaproponowałem gnocchi, warzywa… i to wszystko. Niestety zapomniałem o tym… Miałem prywatną imprezę, którą musiałem obsłużyć. Kiedy wróciłem później tego wieczoru do restauracji, zastępca szefa [...]
[...] 3, których w konwencjonalnej diecie jest niedobór. Co powinniśmy jeść? Warto bazować na nisko przetworzonych produktach takich jak mięso, ryby, jaja, ryż, kasze, ziemniaki, warzywa i owoce. Dieta wcale nie musi być nudna czy droga. Nie powinniśmy zawsze wierzyć w to, co nam sprzedają w sklepach pod szyldem "FIT, LIGHT czy EKO". Tak naprawdę [...]
[...] którym mowa, znane jest przede wszystkim jako te, które zawiera najwięcej cukru. Mowa o burakach. W rzeczywistości są potęgą składników odżywczych. Regularne spożywanie tego warzywa może pomóc zwalczyć różnorodne dolegliwości i choroby. Poza słodkim smakiem, buraki oferują unikalne źródło fitoskładników nazywanych betalainami, wśród których [...]
[...] lub innej ryby 1 jajko 15 g suchej kaszy manny szczypior/ natka pietruszki/ koperek - według uznania sól, pieprz łyżeczka musztardy dijon Dodatki - quinoa, groszek cukrowy, warzywa według uznania Jak wykonać: Rozmrożony filet rozgniatamy widelcem i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 - 10 minut by kasza [...]
[...] jest to zestaw „zrób to sam". Sypka forma burgera może nieco odstraszać, ale już po rozpakowaniu widzimy, że nie jest to sztuczny proszek, ale ekspandowany orkisz, suszone warzywa, przyprawy i trochę mąki. Całość należy zalać odrobiną ciepłej wody i odczekać ok. 10 minut. Po tym czasie otrzymujemy lepką masę, która z łatwością daje się formować [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Jeden z najpopularniejszych mitów rozpowszechnianych w populacji brzmi: „wszystko powoduje raka”. Jest to rodzaj fatalistycznego podejścia: „rak jest nieunikniony, więc nie warto nic robić, bo i tak się nie uda”. Redukcja masy ciała W kohorcie 900 000 dorosłych, u których nie zdiagnozowano nowotworu złośliwego w momencie włączenia do obserwacji, [...]
[...] odgrywają ważną rolę w produkcji krwinek czerwonych. Dieta bogata w produkty zawierające te witaminy, takie jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne (B12) oraz zielone warzywa liściaste, fasola i orzechy (kwas foliowy), może pomóc w utrzymaniu optymalnego poziomu tych ważnych składników odżywczych. W suplementacji szczególnie polecane są [...]
[...] 3-4 kg miesięcznie, rozłóż proces na miesiące, nie na tygodnie. W pierwszym etapie musisz zmienić produkty jakie zjadasz, na jak najmniej przetworzone (np. chude mięso, warzywa, zdrowe tłuszcze). W drugim – musisz wyrzucić z diety zbędne węglowodany (ciastka, słodycze, przekąski, napoje słodzone – wszelkie). Najlepiej stopniowo [...]
[...] korzyści przyniesie wprowadzenie do diety produktów o dużej gęstości odżywczej i zróżnicowanym składzie. Warto pamiętać o dobrych źródłach tłuszczu i białka, spożywać warzywa i owoce. Jednak i to wymaga czasami indywidualnego podejścia ze względu np. na alergie. Obserwuj swoje ciało, swoje preferencje i odczucia. Tylko wtedy będziesz [...]