
Czego potrzebujemy:
- 300 g mrożonych lub świeżych warzyw
- 3 białka jaja kurzego
- 3 całe jajka
- 120 g jogurtu naturalnego
- 200 g fileta z kurczaka
- 5 g oleju
- przyprawy
Jak wykonać:
Olej rozgrzewamy na patelni i dusimy warzywa około 8 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy ulubionymi przyprawami. Jeśli używamy świeżych i/lub twardych warzyw - dusimy je do miękkości. Zdejmujemy z patelni. Patelnię ponownie spryskujemy olejem i smażymy pokrojonego na kawałki kurczaka. Foremkę do tarty spryskujemy olejem i układamy na niej warzywa z kurczakiem. Całe jajka, białka oraz jogurt umieszczamy w nieco wyższym pojemniku, doprawiamy do smaku i miksujemy około 2 minut na wysokich obrotach. Przygotowane warzywa i kurczaka zalewamy masą jajeczną. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Gotowe. Najlepiej smakuje z ulubionym Dzikim Sosem.
Wartości odżywcze:
Z tych składników otrzymujemy 2 porcje.
Każda porcja to 344 kcal. Białko 44,2 g, Tłuszcze 13,7 g, Węglowodany 15,8 g.
Smacznego!
