Proteinowa frittata

Czego potrzebujemy:

  • 300 g mrożonych lub świeżych warzyw
  • 3 białka jaja kurzego
  • 3 całe jajka
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 200 g fileta z kurczaka
  • 5 g oleju
  • przyprawy

Jak wykonać:

Olej rozgrzewamy na patelni i dusimy warzywa około 8 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy ulubionymi przyprawami. Jeśli używamy świeżych i/lub twardych warzyw - dusimy je do miękkości. Zdejmujemy z patelni. Patelnię ponownie spryskujemy olejem i smażymy pokrojonego na kawałki kurczaka. Foremkę do tarty spryskujemy olejem i układamy na niej warzywa z kurczakiem. Całe jajka, białka oraz jogurt umieszczamy w nieco wyższym pojemniku, doprawiamy do smaku i miksujemy około 2 minut na wysokich obrotach. Przygotowane warzywa i kurczaka zalewamy masą jajeczną. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Gotowe. Najlepiej smakuje z ulubionym Dzikim Sosem.

Wartości odżywcze:

Z tych składników otrzymujemy 2 porcje.

Każda porcja to 344 kcal. Białko 44,2 g, Tłuszcze 13,7 g, Węglowodany 15,8 g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Spalanie

Warto przeczytać

Komentarze (0)