[...] którzy od miesięcy ćwiczą aerobowo, po każdym treningu i nadal mają dokładnie tyle samo tłuszczu, co wcześniej. „Dlaczego aeroby są tak rozpowszechnione?” A dlaczego nie? Są promowane w prasie, w Internecie, na filmach i facebooku. Wszyscy słyszeli tylko o aerobach. Trening tlenowy nie jest zły, ale ma zasadniczą wadę – [...]
Przedstawię w skrócie najczęstsze problemy, na jakie napotykają osoby początkujące. Niektóre mogą się wydawać błahe, ale wcale takie nie są. Najczęściej powodem jest stosowanie maszyn, nie wolnych ciężarów. Postaw na fundamenty: podciąganie na drążku, inverted rows, przysiady ze sztangą, wiosłowanie sztangą/sztangielką, wyciskanie leżąc, [...]
Co kilka miesięcy pojawia się nowy preparat, którego reklamy obiecują „gruszki na wierzbie”, czyli np. przyrost 10 kg mięśni miesięcznie przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej i osiągnięcie wymarzonej sylwetki w kilka tygodni. OK, załóżmy na chwilę, że to możliwe. Jak myślisz? Dlaczego niektórzy ludzie poświęcają wiele ciężkich lat pracy, [...]
Czy podaż tłuszczu lub cukru w diecie ma znaczenie dla powstawania nowotworów? Cóż, odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Ogólnie warto pamiętać, iż wszystkie produkty wysokoenergetyczne mogą powodować otyłość, a jest ona związana z wieloma rodzajami nowotworów. Dlatego niesamowicie bawi mnie czytanie opowieści o „cukrze powodującym raka”. [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej nie jest procesem szybkim ani łatwym. Organizm względnie łatwo gromadzi nadmiar energii w postaci trójglicerydów, ale mobilizuje rezerwy energetyczne powoli, niechętnie i w ostateczności. Można powiedzieć, iż cały zgromadzony w ustroju tłuszcz jest oporny, choć tak naprawdę ścisłą definicję spełniają tylko określone [...]
[...] pracy (jazdy na rowerze, biegu itd.). Biorąc pod uwagę, iż zwykle organizm czerpie z tłuszczów tylko od 20% do 50% energii wydatkowanej w trakcie treningu, staje się jasne, dlaczego pozbycie się „zapasów” jest takie problematyczne. W rzeczywistości każdy zmagazynowany kilogram tłuszczu wystarcza na 20-30 h treningu. Czyli 16,5 kg tłuszczu jest w [...]
Najpierw żelazny mit, który jest jednocześnie największym paradoksem w treningu pań: „chcę, żeby mi urosły pośladki, ale boję się wzrostu pozostałych grup mięśniowych”. W rzeczywistości potrzeba naprawdę dziesiątek godzin ostrego treningu, by wpłynąć na rozwój muskulatury (w tym pośladków). Przy tym z reguły u pań jeszcze trudniejsza jest [...]
Wiele osób powiela informacje, które napotyka w sieci, prawie nikt nie sięga do źródeł badań naukowych. Na prostym przykładzie pokażę, iż nie musi być to dobre rozwiązanie. Przykładowo u początkujących nie ma znaczenia, czy obok treningu siłowego prowadzi się sesje aerobowe, interwałowe, mniejsze znaczenie ma rodzaj pracy czy objętość treningu. I [...]
Zapewne wielu z naszych czytelników czeka na informację, kto wystartuje na tegorocznym Arnold Classic Europe w Barcelonie. Otóż już taką informację mamy. ACE nie traci rozmachu. Na listę uczestników wpisanych jest ponad 900 nazwisk z 51 krajów świata. Oczywiście dokładna analiza wszystkich 80 kategorii zajęłaby zbyt dużo miejsca i czasu, ale [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy K2, która jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Weganie mają problem… i szczęście Jeżeli natomiast chodzi o wegańską dietę, to z jednej strony jest tutaj pewien kłopot, [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
[...] kilka milionów dolarów). Czy sądzisz, że milionerzy lub miliarderzy nie sięgnęliby po „tajną broń leczącą raka”? Tym bardziej, iż koszty kuracji są znikome? To dlaczego na raka zmarły setki osób mających majątek szacowany co najmniej na kilka milionów dolarów? Często pojawia się tu argument: „iż to, co naturalne, nie przynosi [...]
[...] mężczyzn. Po treningu nie masz zjeść kebaba czy pizzy i udać się na całonocną imprezę, obficie podlewaną alkoholem. Jeśli tak robisz i nie „rośniesz”, to masz odpowiedź, dlaczego tak się dzieje. Powoduje to spadek ilości testosteronu, wzrost kortyzolu, zaburzenia glikemii, insulinooporność. Jeszcze poważniejsze problemy czekają na osoby [...]
[...] odmian i wariantów przysiadów, a wraz z nimi pojawiła się taka sama ilość mitów treningowych, które dotyczą sposobu ich wykonywania. W tym artykule skupimy się nam tym, dlaczego przysiady są ważne i czy każda osoba powinna je wykonywać. Dlaczego przysiady są ważne? Przysiady to ćwiczenia ciężkie, złożone, wielostawowe. Ćwiczenia wielostawowe [...]
Ostatnio widziałem trening personalny i wcale nie chodzi mi tu o piętnowanie trenera, tylko o opisanie pewnego zjawiska, które jest bardzo często spotykane. Przede wszystkim, jeśli myślisz, że trenerowi zależy na jak najlepszych efektach u swoich podopiecznych, to możesz być w błędzie. Dlaczego? Załóżmy, że ktoś inkasuje 50 zł za godzinę treningu, [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Prawdopodobnie zbyt duża objętość treningowa jest jedną z kluczowych przyczyn braku postępów u wielu mężczyzn. Wcale nie liczy się, ile mechanicznie i kiepskich jakościowo powtórzeń danego ćwiczenia jesteś w stanie wykonać na jednej sesji i w skali tygodnia. Wyniki triceps urósł o 1,1% w grupie 6 serii tygodniowo w porównaniu do 5,5% wzrostu w [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]