Budyń marchewkowy Co: - marchewki 200-300g - ryż 20-30g - jaja 3szt - truskawki - kakao, cynamon, imbir Jak: Ryż i marchewki wrzucamy do jednego garnka i gotujemy. Zależnie od rodzaju ryżu i wielkości kawałków marchewki ok 15-40min. Marchewki można pokroić na mniejsze kawałki - szybciej się ugotują. Pod koniec gotowania dodajemy cynamonu i [...]
[...] przyprawy (do selera polecam tymianek lub zioła prowansalskie, najlepiej pasują) sól, pieprz, czerwona słodka papryka, curry Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni. W między czasie pozbywamy się "dupki" selera, obieramy i kroimy w słupki, tak aby wyglądał jak frytki. Nie muszą to być najgrubsze słupy, bo po prostu cieńsze [...]
[...] na chwilę do wyrośnięcia. Jak ruszy, przelać do formy (użyłam 20x30cm)i wstawić do zimnego pieca nastawionego na 175 stopni. Po jakichś 5 min zwiększyć temperaturę do 200 stopni; po następnych 10 min powinno się juz podpiec. Wyjmujemy, smarujemy pastą pomidorowo-karczochową, na wierzch kładziemy plastry mozzarelli i zapiekamy jeszcze parę [...]
[...] -Olej kokosowy (5g) http://nokautimg3.pl/p-6e-5e-6e5e0aa2224f31bad437b3273c48b8e8500x500/efavit-olej-kokosowy-200-g.jpg -Śmietana (12% - 25g) http://www.maluta.galeo.pro/pl/pr/2/smietana/ używam tej śmietany, bo chyba jako jedyna nie ma w składzie żadnych polepszaczy ;-) [...]
[...] już mam ubitą pianę z białek Masę wylewamy na wcześniej wyłożony spód:-D /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/fb92265715034cad8bc8c786f8ab18cf.jpg Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy godzinę. Beza na wierzch - Z oddzielonych od żółtek białek bijemy pianę - wkładamy do lodówki i chłodzimy - jak sernik dochodzi, wyciągamy białka - [...]
[...] jest znany większość z Was, może nawet powielam ten przepis, więc z góry przepraszam :-) Hummus z ciecierzycy ciecierzyca ugotowana - dowolna ilość czosnek ok 2 ząbki na 200g ziaren oliwa z oliwek sok z cytryny świeżo mielony pieprz sól ew. odrobina wody z gotowania ciecierzycy lub przegotowanej opcjonalnie: natka pietruszki, tahini/uprażone [...]
Naleśniki razowe z twarogiem. Składniki: - 150 g mąki razowej (pszenna typ 2000) - ok. 320 g mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji) - 1 jajko - 250 g twarogu półtłustego - oliwa z oliwek do smarowania patelni - 100 g jogurtu naturalnego - 1 jabłko Z mąki, jajka, mleka robimy ciasto. Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko [...]
Bezglutenowe Ciasto Rabarbarowo-Jabłkowe -2,5 szkl mąki kukurydzianej -2 jaja -200 gram masła extra -trochę stewii Zagnieść ciasto zostawić w zamrażarce na ok 0,5 godz W tym czasie rabarbar i jabłka obrać(dowolna ilość).Ugotować na parze ok 10 minut z kilkoma goździkami.Odłożyć.Ciasto wyjąć,częścią wylepić blachę,podpiec 15 minut w 180 C.Wyjąć [...]
Bezglutenowe Ciasto Rabarbarowo-Jabłkowe -2,5 szkl mąki kukurydzianej -2 jaja -200 gram masła extra -trochę stewii Zagnieść ciasto zostawić w zamrażarce na ok 0,5 godz W tym czasie rabarbar i jabłka obrać(dowolna ilość).Ugotować na parze ok 10 minut z kilkoma goździkami.Odłożyć.Ciasto wyjąć,częścią wylepić blachę,podpiec 15 minut w 180 C.Wyjąć [...]
Mój bezglutenowy chlebek bananowy: Składniki: 1. Mąka gryczana 200 g 2. Banany (bardzo dojrzałe) 550 g 3. Białko jaja 140 g 4. Olej kokosowy 40g + do wysmarowania formy Banany rozgniatamy widelcem na w miarę jednolitą masę (można zmielić blenderem jak ktoś woli). Dobrze,żeby banany były bardzo dojrzałe wtedy chlebek będzie słodszy :-)) Do miski [...]
Tatar jak dla mnie najlepsza wersja - przygotowywana przez polska masterchef Basie Ritz ;) ja go upraszczam do takiej wersji Składniki na 2 porcje: ok. 200 g polędwicy wołowej drobno posiekanej, ewentualnie gotowe mięso na tatr 2 żółtka 30 ml oliwy extra vergine 15 g musztardy Dijon 1 ogórek kiszony łyzka kaparów pół cebuli łyżka posiekanej [...]
Szarlotka bez glutenu i bez cukru! Ciasto: 2 szklanki mąki kukurydzianej 200 g masła 1/2 szklanki wheya waniliowego ok 50 - 60g(w oryginale był cukier puder) Nadzienie z jabłek: 1 kg jabłek, np antonówki (może być nieco więcej, max 1 i 1/2 kg) łyżeczka cynamonu ewentualnie inne przyprawy wg uznania • mąkę siekamy z miękkim masłem i wheyem, [...]
[...] przynajmniej kilka godzin, ja zostawiam na noc) 300 g papryki (zielonej i czerwonej, można dać żółtą, będzie ładniejszy efekt kolorystyczny) cukinia mała ok 300 g Pory ok 200 g (trzeba się zdać na własne upodobania, jak ktoś lubi to może dać więcej, można mniej, ja miałam pory od mamy z działki, więc były malutkie i cienkie, takie mini talarki [...]
[...] świeżego rozmarynu* 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym ( w LIdlu jest fajna pulpa w butelce, chyba z włoskiej kuchni ) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 - 2 szklanki bulionu 200 gr ciecierzycy ( moczyłam całą noc i pół dnia, wymienając wodę, później gotowałam 2,5 godziny do miękkości ) pęczek natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Czosnek drobno [...]
[...] z patelni do miseczki, dodajemy suche przyprawy, natkę pietruszki i blendujemy foremkę do pieczenia wykładamy papierem, przekładamy do niej 'masę' i pieczemy ok 50minut w 200' uwagi * do masy można dodać jajko lub nawet kilka, pasztet będzie wtedy sztywny (wiadomo, co kto lubi) * osobiście daję malutko soli, bo lubię go właśnie za lekko słodki [...]
Chleb prosty jak konstrukcja cepa %-) (bezglutenowy) Składniki: 1.500 g mąki bezglutenowej dobranej dowolnie np tak jak u mnie: -150 g mąki gryczanej -150 g mąki z quinoa -200 g mąki z amarantusa Tym razem zrobiłam z trzech różnych ale ostatnio było pół na pół gryka i quinoa. Wyjdzie zawsze niezależnie od proporcji i rodzajów mąk (trzeba sobie [...]
[...] powierzchnie, dobrze przykryć i odstawić na 3-4 godziny do wyrośniącia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy. Wierzch chleba można posmarować olejem, Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do 1 godziny aż będzie brązowe. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/812afb107a6e4721a9057266ec7c7dd5.jpg zdjęcie chleba troszkę marnej jakości ale chleb naprawdę [...]
[...] na pół, wyrzucić pestki i pokroić dynię w kostkę ok2-3 cm. (tej dyni nie trzeba obierać co ogromnie ułatwia sprawę). Posypać kurkuma i imbirem. Wrzucić na blachę i piec w 200 stopniach ok 30 minut (nie dłużej bo zrobi się pulpa). Soczewicę ugotować. Oliwę wymieszać z octem. Gorącą soczewice wymieszać z oliwa i octem, posolić i odstawić na [...]