SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237216

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Pasta z ciecierzycy.

400 g ciecierzycy
1000 ml przecieru pomidorowego
40 ml oliwy z oliwek
150 g cebuli
4 ząbki czosnku
przyprawy:
kurkuma 3/4 łyżeczki
curry 2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
sól, 1,5 łyżeczki

Ciecierzyce zalać na noc. Następnego dnia wylać wodę, zalać nową. Gotować 15 min po czym zmienić wodę i gotować 15 min, bez soli. Podczas gotowania zeszklić cebulę na oliwie. Po ugotowaniu wylać wodę, wlać przecier, dodać cebulę i gotować jeszcze 20 minut. Po ugotowaniu wszystko zmiksować i doprawić.

Po ugotowaniu całość waży 1925g

Wartości odżywcze w 100g

kcal: 103, 60
białko: 5,60
węglowodany: 10,40
tłuszcze: 3,80






Zmieniony przez - kobieteria w dniu 2013-06-06 18:56:24
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 501 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 14246
efekt kolejnych prób kulinarnych, nadzwyczaj udany...
CIASTO CYTRYNOWO-CIECIERZYCOWE


Składniki na ciasto:
200g sucha ciecierzyca
3x jajka całe
20g rodzynki suszone
1-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3-4 łyżeczki cynamonu (polecam dać naprawdę dużo)
1x cytryna (sok + skórka)
aromat cytrynowy

Krem:
12g żelatyna
180g serek homogenizowany
100-120g jogurt naturalny
25-30g odżywki czekoladowej

Polewa:
10g kakao decomorreno
1-3 łyżeczki soku z cytryny
1-3 łyżeczki wody zwykłej (ja dawałam przefiltrownej)
starta skórka z całej cytryny

Proces pichcenia:
Ciecierzycę moczymy przez noc, na drugi dzień gotujemy do miękkości.
Skórkę cytryny sparzamy wrzątkiem, a następnie ścieramy całą. Wyciskamy sok z cytryny - mi wyszło ok. 2/4 szklanki.

Odsączamy ciecierzycę i dodajemy: jajka, cynamon (srrrogo cynamonu), sodę oczyszczoną, rodzynki oraz aromat cytrynowy. Mieszamy, blendujemy. Dolewamy soku z cytryny, ok. 1/4 szklanki można troszkę więcej. Ciasto będzie przypominać wyglądem mus jabłkowy.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wyrównujemy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika: 180-190 stopni, do suchego patyczka - około 45 minut.
Po upieczeniu wyciągamy i odwracamy ciacho oraz czekamy aż ostygnie.
Po ostygnięciu kroimy ciach na dwie części i dopiero wtedy przystępujemy do robienia kremu oraz polewy.

3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w ok. 1/3 szklanki wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. W między czasie mieszamy serek homo, jogurt i odżywkę białkową. Wstawiamy do lodówy, żeby czekało na żelatynę. W między czasie, do blaszki znowu dajemy papier do pieczenia i wkładamy dół ciacha.

Wystudzoną żelatynę wlewamy do naszego kremu i mieszamy porządnie do połączeni się. Zalewamy tym kremem dół ciacha i przekładamy górną częścią. Krem się wyleje, ale to nic - i tak ładnie zgęstnieje.

Do garnka wsypujemy kakao, dodajemy skórkę cytrynową. Dolewamy na początek 2 łyżeczki soku cytrynowego i wody, i mieszamy mieszamy. Jeżeli stwierdzimy, że potrzebujemy więcej wody/soku dodajemy, ale po łyżeczce, żeby nie zrobiła się zbyt rzadka. Polewę od razu rozsmarowujemy po cieście i całość wkładamy do lodówki.
GOTOWE.

Moje ciasto ma:
1340kcal
119g białko
37g tłuszczu
113 węgli

Zmieniony przez - liqierek w dniu 2013-06-06 20:12:11

A tak walczę ja http://www.sfd.pl/liqierek_bezalkoholowy-t909754.html

Good things come to those who work their asses off the couch.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Bezglutenowe pierogi ruskie z mąką gryczaną
(nie mam zdjęcia ale dziewczyny na forum prosiły o ten przepis)
Ciasto pierogowe
200 g mąki gryczanej + do podsypania
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju rzepakowego
½ łyżeczki soli
250 ml wrzątku

Farsz
0,5 kg ziemniaków
200 g białego sera
1 duża cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz
Przepis na ok. 45 pierogów
Farsz
1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. 2. Ugotowane oddcedź i przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem (nie mogą mieć grudek). Odstaw do całkowitego wystudzenia 3. Tymczasem pokrój cebulkę w kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju na rumiano. Dodaj do ziemniaków. 4. Ser rozdrobnij widelcem i dodaj do ostudzonych(!) ziemniaków. Dopraw porządnie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Ciasto na bezglutenowe pierogi

1. Mąki wymieszaj i wysyp na blat lub stolnicę (jeśli posiadasz tylko drewnianą stolnicę, na której wyrabiasz ciasta zawierające gluten, użyj czystego blatu, żeby uniknąć zanieczyszczenia) dodaj sól i wymieszaj. 2. W mące zrób wgłębienie i stopniowo dodawaj wrzątku, zagarniając mąkę do środka nożem. Na koniec dodaj olej. 3. Zacznij wyrabiać ciasto rękami, aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie za suche dodaj odrobinę wody. 4. Nastaw wodę w wysokim garnku. 5. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podsypując niewielką ilością mąki gryczanej. 6. Szklanką wycinaj kółka, łyżką nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów. 7. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości ok. 1 minutę od wypłynięcia. 8. Ugotowane pierogi możesz możesz podawać od razu, z kleksem śmietany lub roztopioną łyżeczką masła albo podsmażone na odrobinie oleju.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1971
Ciasteczka owsiane z suszonymi śliwkami
Składniki:
-puszka czerwonej fasoli
-2 jajka
-10 łyżek płatków owsianych
-kopiasta łyżeczka odtłuszczonego kakao
-słodzidło
-łyżeczka proszku do pieczenia
-ewentualnie jakiś aromat
-suszone śliwki



1. Zblenderować dokładnie fasolę razem z jajkami.
2. Dodać płatki, kakao, słodzidło, proszek do pieczenia, aromaty i pokrojone śliwki.
3. Całość dokładnie wymieszać/zmiksować. Jeśli masa nie jest zbyt gęsta, dosypać płatków.
4. Formować ciasteczka na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180' na ~30 minut (najlepiej po 25 minutach sprawdzić stan ciasteczek).
6. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do wysuszenia.



Przepis z mojego bloga
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1971
Nie wiem czemu nie dodały się zdjęcia za pomocą url. Więc wklejam prosto z komputera.








...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 444
Ciasteczka owsiane bez tłuszczu i cukru
7-8 baaardzo dojrzałych bananów ( takich z plamkami czarnymi )
2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu / kakao
Bakalie wedle uznania (ja dodaje żurawinę, rodzynki, orzechy włoskie migdały płatki, i odrobinę wiórków kokosowych)

Wykonanie:
Banany rozgniatamy na papkę ( najłatwiej tłuczkiem do ziemniaków). Dodajemy płatki, cynamon/kakao, bakalie i wszystko razem mieszamy . Na blaszce przykrytej papierem do pieczenia formujemy ciasteczka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 min :)
Życzę smacznego :)

Zmieniony przez - mi_mi w dniu 2013-06-11 12:12:30
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 6565 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 58743
przepisy z warsztatów eko-kuchni na które to niestety się nie załapałam, ale organizatorzy opublikowali co nie co w sieci


Dynia pieczona z pomidorami i czerwoną cebulą
1.Przygotowujemy marynatę do dyni : olej słonecznikowy, ocet balsamiczny, czosnek, sól, chilli, miód.
2. Pokrojoną w kostkę dynię zalewamy marynatą, po ½ godzinie wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni i pieczemy
3. Pokrojone w ósemki pomidory i czerwoną cebulę skrapiamy olejem słonecznikowym i sokiem malinowym. Wkładamy do pieca i pieczemy aż cebula będzie miękka.
4.Mieszamy upieczoną dynię i pomidory, solimy, dodajemy świeże zioła – bazylię, tymianek, pietruszkę, lubczyk.


Rozmarynowe ziemniaczki

1. Ucieramy w moździerzu rozmaryn i sól gruboziarnistą
2. Pokrojone w kostkę ziemniaki nacieramy rozmarynową solą, polewamy olejem słonecznikowym i posypujemy siemieniem lnianym
3. Wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni i pieczemy aż w srodku będą miękkie a na zewnątrz chrupiące.

Pesto z pieczonej papryki
1. Paprykę czerwoną pieczemy w piecu aż będzie naprawdę miękka a skórka przypalona.
2. Ściągamy skórkę z papryki
3. Prażymy płatki migdałów
4. Malaksujemy paprykę i uprażone płatki migdałów na gładką masę
5. Solimy i doprawiamy jak lubimy, można dodać chilli, natkę kolendry, etc

Sałatka z pszenicy z warzywami korzennymi i sosem chimichurri
1. Namoczoną wcześniej pszenicę ( co najmniej 2 godziny) gotujemy aż będzie miękka
2. Ugotowane, ale niezbyt miękkie warzywa korzenne ( marchewka, pietruszka, seler, pasternak ) i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę.
3. Przygotowujemy sos: malaksujemy czosnek, natkę pietruszki i kolendry, chilli, ocet z czerwonego wina z oliwą z oliwek.
Dodajemy drobniutko posiekaną czerwoną cebulę, kapary i skórkę z cytryny
4. Wszystkie składniki mieszamy z sosem. Solimy jeśli trzeba ( kapary są słone)

Roladki bakłażanowe
1. Grillujemy na grillu bądź patelni niezbyt grube plastry bakłażana
2. Drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze włoskie orzechy, natkę kolendry i pietruszki oraz czosnek. Solimy do smaku
3. Smarujemy plastry bakłażana przygotowaną pastą orzechowo- czosnkowo- kolendrową
I zwijamy spinając wykałaczką
4. Przygotowane roladki układamy na talerzu, polewamy jogurtem i posypujemy obficie pestkami granatu.

Zmieniony przez - CiociaSamoZlo w dniu 2013-06-14 14:36:07

Przemiana Sylwetki 2014 - http://www.sfd.pl/Konkurs_/_CiociaSamoZlo_-t1015524.html
aktualny - http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_/_DT_/_redukcja_rok2-t978250.html
rok I- http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_na_redukcji-t892128.html

"Ten, kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł" - Albert Einstein

...& silence is better than bullshit

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 816 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 25473
PLACKI Z BATATÓW

Wrzucam, bo po wielu eksperymentach udało mi się uzyskać właściwą konsystencję

Składniki
- 2 białka jaj*
- mały batat (ok. 160 g)
- 25 g zmielonych płatków owsianych górskich
- 15 g wiórków kokosowych
- 10 g tartych orzechów (mielonych)
- 25 g wheya (ja dałam 10 g naturalnego i 15 g "smakowego")

Batata ugotować, rozdziabać widelcem na papkę, wymieszać z resztą składników, dodać odrobinę wody. Smażyć placki na rumiano

---------
*myślę, że jak ktoś ma wiejskie jajka, można dać całe, albo jedno całe i jedno białko Ja wolałam biedronkowe żółtka wywalić, a dodać zdrowych tłuszczy z wiórków i orzechów Porcja z mojego przepisu ma 510 kcal, 37 g białka, 18 g tłuszczu, 50 g węgli

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anchy MISS SFD
Ekspert
Szacuny 181 Napisanych postów 2338 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 72200
Mój bezglutenowy chlebek bananowy:

Składniki:

1. Mąka gryczana 200 g
2. Banany (bardzo dojrzałe) 550 g
3. Białko jaja 140 g
4. Olej kokosowy 40g + do wysmarowania formy

Banany rozgniatamy widelcem na w miarę jednolitą masę (można zmielić blenderem jak ktoś woli). Dobrze,żeby banany były bardzo dojrzałe wtedy chlebek będzie słodszy Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masę bananową,olej i mieszamy. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę delikatnie łączymy z naszą masą.
Formę (keksówkę) smarujemy lekko olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i wkładamy na około dodzię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. (dół i góra,bez termoobiegu).

Chlebek wyszedł przepyszny! No i pachnie po prostu obłędnie Idealnie smakuje z masłem migdałowym i owocami na śniadanie (u mnie były truskawki).

Wartości odżywcze
:
Kcal 1682
B 44
T 47
W 261
Ciasto/chlebek podzieliłam na 10 kawałków,a wartość jednego kawałka to:
Kcal 168,2
B 4,4
T 4,7
W 26,1











Zmieniony przez - anchy w dniu 2013-06-16 11:36:57

Zmieniony przez - anchy w dniu 2013-06-16 11:58:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
Tatar
jak dla mnie najlepsza wersja - przygotowywana przez polska masterchef Basie Ritz ;) ja go upraszczam do takiej wersji

Składniki na 2 porcje:

ok. 200 g polędwicy wołowej drobno posiekanej, ewentualnie gotowe mięso na tatr
2 żółtka
30 ml oliwy extra vergine
15 g musztardy Dijon
1 ogórek kiszony
łyzka kaparów
pół cebuli
łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Żółtka i musztardę roztrzepać rózgą na gładką masę. Dodać sól i pieprz, i - nie przestając mieszać - wlewać małym strumieniem oliwę aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ogórka kiszonego obrać ze skóry, posiekać. Posiekać również drobno kapary, cebulę i natkę pietruszki.

Posiekaną wołowinę włożyć do miski i połączyć z dodatkami. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Natychmiast serwować, najlepiej ze świeżym żytnim chlebem

BTW - dla 125 g mięsa
kcal-246
B-27
T-15
W-1



Zmieniony przez - etrala w dniu 2013-06-30 20:41:38
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium