efekt kolejnych prób kulinarnych, nadzwyczaj udany...
CIASTO CYTRYNOWO-CIECIERZYCOWE
Składniki na ciasto:
200g sucha ciecierzyca
3x jajka całe
20g rodzynki suszone
1-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3-4 łyżeczki cynamonu (polecam dać naprawdę dużo)
1x cytryna (sok + skórka)
aromat cytrynowy
Krem:
12g żelatyna
180g serek homogenizowany
100-120g jogurt naturalny
25-30g odżywki czekoladowej
Polewa:
10g kakao decomorreno
1-3 łyżeczki soku z cytryny
1-3 łyżeczki wody zwykłej (ja dawałam przefiltrownej)
starta skórka z całej cytryny
Proces pichcenia:
Ciecierzycę moczymy przez noc, na drugi dzień gotujemy do miękkości.
Skórkę cytryny sparzamy wrzątkiem, a następnie ścieramy całą. Wyciskamy sok z cytryny - mi wyszło ok. 2/4 szklanki.
Odsączamy ciecierzycę i dodajemy: jajka, cynamon (srrrogo cynamonu), sodę oczyszczoną, rodzynki oraz aromat cytrynowy. Mieszamy, blendujemy. Dolewamy soku z cytryny, ok. 1/4 szklanki można troszkę więcej. Ciasto będzie przypominać wyglądem mus jabłkowy.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wyrównujemy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika: 180-190 stopni, do suchego patyczka - około 45 minut.
Po upieczeniu wyciągamy i odwracamy ciacho oraz czekamy aż ostygnie.
Po ostygnięciu kroimy ciach na dwie części i dopiero wtedy przystępujemy do robienia kremu oraz polewy.
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w ok.
1/3 szklanki wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. W między czasie mieszamy serek homo, jogurt i odżywkę białkową. Wstawiamy do lodówy, żeby czekało na żelatynę. W między czasie, do blaszki znowu dajemy papier do pieczenia i wkładamy dół ciacha.
Wystudzoną żelatynę wlewamy do naszego kremu i mieszamy porządnie do połączeni się. Zalewamy tym kremem dół ciacha i przekładamy górną częścią. Krem się wyleje, ale to nic - i tak ładnie zgęstnieje.
Do garnka wsypujemy kakao, dodajemy skórkę cytrynową. Dolewamy na początek 2 łyżeczki soku cytrynowego i wody, i mieszamy mieszamy. Jeżeli stwierdzimy, że potrzebujemy więcej wody/soku dodajemy, ale po łyżeczce, żeby nie zrobiła się zbyt rzadka. Polewę od razu rozsmarowujemy po cieście i całość wkładamy do lodówki.
GOTOWE.
Moje ciasto ma:
1340kcal
119g białko
37g tłuszczu
113 węgli
Zmieniony przez - liqierek w dniu 2013-06-06 20:12:11