(Z przepisu Okrasy przerobiłam je na wersję Ladiesową i wyszło genialne ) Mąkę zastąpiłam wheyem, cukier stevią i jest pyszne
Składniki:
- 2-3 jabłka
- 6 jajek
- 25 dag twarogu półtłustego
- 25 dag kaszy jaglanej
- 2-3 marchewki
- 1/2 małego selera korzeniowego
- 60g odżywki białkowej (u mnie waniliowe)
- limonka
- 3 łyżki płatków owsianych
Ewentualnie można jeszcze dodać:
- 3 łyżki suszonych żurawin ugotowanych w 50 ml wytrawnego wina
- kilka rozgniecionych tabletek stevii (jak lubimy bardziej słodkie) i kilka kropli aromatu waniliowego.
Przygotowanie:
Dokładnie płuczemy kaszę jaglaną, następnie gotujemy. (2 razy więcej wody niż kaszy)
Żółtka ucieramy ze stevią lub same, dodajemy twaróg (dobrze go wcześniej rozgnieść widelcem, aby nie było grudek) miksujemy razem.
Dodajemy ugotowaną kaszę, utarte jabłka, startą marchew i starty seler (skropiony sokiem z limonki), odżywkę białkową i mieszamy.
Dodajemy ugotowane w winie żurawiny, skórkę z limonki, pianę z białek i delikatnie mieszamy. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ja na wierzchu ułożyłam jeszcze cieniutko pokrojone kawałki jabłek, posypałam cynamonem i płatkami owsianymi.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. W przepisie było 45 min, ale u mnie to było za krótko.
Ciasto jest genialne, więc szczerze polecam. Pierwszy raz zrobiłam je w sobotę, ale jutro będę powtarzać, bo tak posmakowało mi i mojemu mężczyźnie, że już zniknęło
Całe ciasto:
Wyszły mi 24 kawałki, każdy po około: 90 kcal BTW 7/2/10
Zmieniony przez - Ola1 w dniu 2013-03-25 17:59:54