Dobry, w miarę zdrowy cheat meal albo posilek na dzien treningowy, bo sporo węgli:) Wartosci poniżzsze to 1/2 pizzy, bo zakladam, ze jemy z kimś:)
Kcal: 1969,00
B: 98,12
W: 200,77
T: 82,97
Schemat przepisu pochodzi z tego, skad inąd rewelacyjnego BLOGA, ja dostosowalam go pod siebie i pod produkty dostepne w Norge, bo w przepisie jest Miks mąk bezglutenowych, a takich gotowcow to ja nie tykam.
Ciasto:
2/3 szklanki mleka owsianego OATLY Havredrikk Økologisk
5 dag drożdży - dalam te z REMA1000
1 lyzka miodu
3 lyzki oliwy z oliwek
Lyzka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej Potetstivelse lub maisstivelse Maizena
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki tapioki
1/2 szklanki Tytte Mjøl z Domusa albo Life
1/2 szklanki mąki ryżowej
szczypta soli himalajskiej różowej [ja kupuje na www.sanabona.no, dużo taniej niz w Domusie]
Wierzch:
Sos pomidorowy
Tunczyk w wodzie
Omułki/małże/Blåskjel
Ser kozi Balsfjord
Ziola prowansalskie
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Podgrzewamy mleko owsiane i 1/3 mieszamy z drozdzami i miodem a reszte mieszamy z 3 lyzkami oliwy. Mąki mieszamy, dodajemy sól, dolewamy mleko z drożdżami, ostudzine mleko z oliwą i zagniatamy ciasto. Powinno wyjść takie całkiem podobne do ciasta na pizzę:) Dzielimy na dwie kule, bo wyjdą z tego dwie cieniutkie pizze.
No i teraz trzeba to rozwałkować. Ja wałkowałam już na blaszce, na papierze do pieczenia, bo jednak się trochę rwie i kruszy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min.
W tym czasie mieszamy sos pomidorowy z tuńczykiem, ziołami prowansalskimi i czym tam, kto lubi. Po podpieczeniu spodu, nakładamy sos z tuńczykiem, małże i ser kozi. Opruszamy jeszcze przyprawami i pieczemy, aż się przyrumieni.
Mój piekarnik nie ma termoobiegu, więc nie wiem, jak zareaguje ciasto na termooobieg, lepiej chyba bez niego, to będzie imitacja pieca do pizzy;)
Z mąkami można eksperymentować, ja następnym razem dam mąkę z grochu Kikertermel z MENY,zamiast Tytte Mjøl, bo ma znacznie więcej białka, natomiast zauważyłam już, że lepiej nie podmieniać mąki ryżowej i tapioki - one ndają ciastu lepszą kelistość. Na kukurydzianej ciasto bardziej się kruszy, ale za to smak ciekawszy, trzeba kombinować:)
Zmieniony przez - bubumysz w dniu 2013-07-20 14:03:42