Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w formie pokarmu, jak i kosmetyku, a polecany jest szczególnie kobietom, które korzystają z naturalnych produktów w codziennej pielęgnacji.

Wykorzystanie oleju w kuchni

W kulinariach olej kokosowy służy głównie jako źródło tłuszczu, które wykorzystywane jest do obróbki termicznej, głównie smażenia. Dzięki temu, że posiada wysoką temperaturę dymienia nadaje się idealnie do smażenia mięs, jaj, omletów, ryb oraz wszystkich tych produktów, których obróbka termiczna wymaga nieco więcej czasu.

Co więcej, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych MCT, w skład których wchodzi m.in. kwas kaprylowy i kaprynowy, olej kokosowy chętnie wykorzystywany jest w diecie sportowca, jako forma wsparcia energetycznego. Zawartość MCT sprawia, że chętnie wykorzystywany jest do tzw. kawy kuloodpornej, która wraz z kofeiną ma za zadanie dostarczyć pobudzenia, jak i podtrzymać wysoką efektywność energetyczną podczas wysiłku.

Do czego jeszcze służy olej w kuchni:

  • baza do smażenia,
  • komponent smakowy (nierafinowany),
  • dodatek do ciast i wypieków,
  • szybkie źródło łatwostrawnej energii (kawa kuloodporna),
  • zamiennik masła na kanapki,
  • baza do kremów czekoladowych i czekolady domowej roboty.

Olej kokosowy jako kosmetyk

Dzięki budowie chemicznej, która sprawia, że olej kokosowy wykazuje budowę małocząsteczkową, szybko wchłania się przez skórę i to dzięki tej właściwości jest głównie wykorzystywany w kosmetologii. Jednak nie tylko gabinety kosmetyczne korzystają z produktu tego typu. Jego przydatność w formie kosmetyku została szybko rozreklamowana, a osoby amatorsko zajmujące się pielęgnacją własnego ciała z powodzeniem wykorzystują olej jako bazę do kosmetyków, jak i kosmetyk sam w sobie.

Co ciekawe, medycyna hinduska głosi, że kobieta powinna wyłącznie korzystać z produktów do pielęgnacji własnego ciała takich, które można z powodzeniem skonsumować. Oznacza to, że jeżeli produkt nie szkodzi organizmowi, gdy go po prostu zjemy, to tym bardziej nie stanowi ona zagrożenia dla urody.

Zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych, jak kwas kaprylowy i laurynowy sprawia, że olej kokosowy wykazuje właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybicze. Z tego też tytułu znajduje swoje zastosowanie w walce z infekcjami bakteryjnymi skóry, jak i trądzikiem.

Dodatkowo kwas linolowy, który w naszej skórze posiada rolę fizjologicznego spoiwa, ułatwia nawilżenie i poprawia działanie gruczołów łojowych. Co więcej, z oleju kokosowego korzysta się również podczas leczenia oparzeń w ich końcowej fazie, aby przywrócić prawidłowe funkcję skóry, dostarczyć substancji odżywczych, zapobiega powstawaniu przebarwień i blizn.

Dodatkowo olej wykorzystywany jest do:

  • serum regenerujące usta,
  • krem do stóp regenerujący pęknięcia i stwardniałą skórę,
  • krem pod oczy,
  • jako element poślizgowy do masażu,
  • do regeneracji otarć i odmrożeń,
  • odżywka do włosów.

Rafinowany czy nierafinowany?

Wybór pomiędzy dwoma produktami jest niezwykle prosty. Jeśli waszym celem jest głównie wykorzystanie oleju jako formę dodatku do obróbki termicznej, z powodzeniem wykorzystać można opcję tańszą, czyli olej rafinowany. Jednak, jeżeli zależy Wam na właściwościach prozdrowotnych, odżywczych, jak i smaku kokosowym, wtedy celujcie w nieco droższą wersję, która nie jest poddana procesowi rafinacji.

Komentarze (1)
nataszka20

W kuchni sporadycznie stosuję ale za to w codziennej pielęgnacji skóry, uwielbiam ten zapach.

0