SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237595

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 638 Wiek 13 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 8377
PIZZA BEZGLUTENOWA NORWESKA


Dobry, w miarę zdrowy cheat meal albo posilek na dzien treningowy, bo sporo węgli:) Wartosci poniżzsze to 1/2 pizzy, bo zakladam, ze jemy z kimś:)


Kcal: 1969,00
B: 98,12
W: 200,77
T: 82,97




Schemat przepisu pochodzi z tego, skad inąd rewelacyjnego BLOGA, ja dostosowalam go pod siebie i pod produkty dostepne w Norge, bo w przepisie jest Miks mąk bezglutenowych, a takich gotowcow to ja nie tykam.


Ciasto:
2/3 szklanki mleka owsianego OATLY Havredrikk Økologisk
5 dag drożdży - dalam te z REMA1000
1 lyzka miodu
3 lyzki oliwy z oliwek
Lyzka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej Potetstivelse lub maisstivelse Maizena
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki tapioki

1/2 szklanki Tytte Mjøl z Domusa albo Life
1/2 szklanki mąki ryżowej
szczypta soli himalajskiej różowej [ja kupuje na www.sanabona.no, dużo taniej niz w Domusie]


Wierzch:
Sos pomidorowy
Tunczyk w wodzie
Omułki/małże/Blåskjel
Ser kozi Balsfjord
Ziola prowansalskie


Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Podgrzewamy mleko owsiane i 1/3 mieszamy z drozdzami i miodem a reszte mieszamy z 3 lyzkami oliwy. Mąki mieszamy, dodajemy sól, dolewamy mleko z drożdżami, ostudzine mleko z oliwą i zagniatamy ciasto. Powinno wyjść takie całkiem podobne do ciasta na pizzę:) Dzielimy na dwie kule, bo wyjdą z tego dwie cieniutkie pizze.


No i teraz trzeba to rozwałkować. Ja wałkowałam już na blaszce, na papierze do pieczenia, bo jednak się trochę rwie i kruszy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min.


W tym czasie mieszamy sos pomidorowy z tuńczykiem, ziołami prowansalskimi i czym tam, kto lubi. Po podpieczeniu spodu, nakładamy sos z tuńczykiem, małże i ser kozi. Opruszamy jeszcze przyprawami i pieczemy, aż się przyrumieni.


Mój piekarnik nie ma termoobiegu, więc nie wiem, jak zareaguje ciasto na termooobieg, lepiej chyba bez niego, to będzie imitacja pieca do pizzy;)


Z mąkami można eksperymentować, ja następnym razem dam mąkę z grochu Kikertermel z MENY,zamiast Tytte Mjøl, bo ma znacznie więcej białka, natomiast zauważyłam już, że lepiej nie podmieniać mąki ryżowej i tapioki - one ndają ciastu lepszą kelistość. Na kukurydzianej ciasto bardziej się kruszy, ale za to smak ciekawszy, trzeba kombinować:)

Zmieniony przez - bubumysz w dniu 2013-07-20 14:03:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
BUDYŃ
Z KALAFIORA I RABARBARU


SKŁADNIKI:
• Kalafior - główka
• Rabarbar 300g
• Mleczko kokosowe 100-150g
• Olej kokosowy – 1 łyżka
• Whey czekoladowy/lub kakao i garść suszonych fig
• Kasza jaglana – 4 łyżki
• 2 banany
• Jajka – 2 szt (można dać więcej w celu podbicia białka jeśli nie korzystamy z whey’a)
• Miód– 3 łyżki + aromat waniliowy / lub whey waniliowy
• Cynamon

WYKONANIE:

Rabarbar kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy małą ilość wody i gotujemy do momentu otrzymania konsystencji musu. Następnie dodajemy miarkę czekoladowego whey’a. Jeśli lubimy słodkie smaki dodajemy garść suszonych fig oraz łyżkę kakao. (w tym przypadku whey nie jest konieczny).

Kalafior rozdzielamy na różyczki o gotujemy. Ja ugotowałam na parze. W międzyczasie mielimy 4 łyżki kaszy jaglanej w młynku. Do ugotowanego kalafiora dodajemy banany, mleczko kokosowe, olej kokosowy i kaszę jaglaną. Całość traktujemy blenderem. Otrzymaną masę gotujemy na lekkim ogniu cały czas mieszając i podlewając wodą. (kasza będzie absorbowała sporo wody). Po około 10 -15 minutach dodajemy jajka, cynamon oraz miód. (miód opcjonalnie- w zależności od tego jak słodki budyń chcemy otrzymać). Możemy również dodać waniliowego whey’a – zastąpi nam aromat waniliowy i nada słodkiego smaku. Gotujemy jeszcze około 5 min. Całość jeszcze raz blendujemy.
Nakładamy otrzymane masy budyniowe do miseczek/szklanek naprzemiennie białą i ciemną masą.
Zjadamy ze smakiem na ciepło lub zimno.










Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2013-07-20 15:55:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 7560 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 84697
Placki z amarantusem

- 3 czubate łyżki amarantusa ziarna
- 1 jajko
- starty ser
- pół cebuli, koper, natka pietruszki, ząbek czosnku
- sól i pieprz

Amarantus ugotować według instrukcji na opakowaniu , ostudzić i wymieszać z jajkiem, serem i warzywami drobno posiekanymi (można ich dodać ile się chce), doprawić i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Bardzo smaczne - oczywiście jak ktoś lubi amarantus



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 459 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4986
Ja ugotowałam amarantus pierwszy raz i jakoś mi nie podszedł.Spróbuję w taki sposób
Ode mnie dla bezglutenowców:
Fasolka biała z płatkami kukurydzianymi i migdałami utłuczonymi w moździerzu.Fasolkę należy wcześniej ugotować lub uparować wrzucić na patelnię i lekko zrumienić z olejem kokosowym a potem to co utłuczone przez minutkę potrzymać na ogniu i gotowe:)


Zmieniony przez - tolka2012 w dniu 2013-07-21 16:48:26

Zmieniony przez - tolka2012 w dniu 2013-07-21 16:52:25




Zmieniony przez - tolka2012 w dniu 2013-07-21 16:57:58
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 6565 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 58743
Rabarbarada CiociSamoZło ( czyli orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa )

6 patyków rabarbaru
skórka z 1 cytryny
garnek szt 1
woda
woda mineralna lekko gazowana

patyki rabarbaru umyć i obrać, pokroić w kostkę
gotować ze skórką cytrynową aż będą się delikatnie rozpadać
skórkę wyjąć ( bo zgorzknieje )

otrzymujemy gęsty kwaśny kompot :D
schładzamy

do szklanki wlewamy do połowy ( lub niech każdy sam sobie wyczai jaki stopień kwaskowatości lubi ) kompotu i dopełniamy lekko gazowaną wodą mineralną

et voila

orzeźwiające, kwaskowate, smaczne

w smaku identyczne jak



( tyle że nie zawiera cukru )

Zmieniony przez - CiociaSamoZlo w dniu 2013-07-24 21:27:37

Przemiana Sylwetki 2014 - http://www.sfd.pl/Konkurs_/_CiociaSamoZlo_-t1015524.html
aktualny - http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_/_DT_/_redukcja_rok2-t978250.html
rok I- http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_na_redukcji-t892128.html

"Ten, kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł" - Albert Einstein

...& silence is better than bullshit

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 3
Naleśniki z soczewicą, świeżym szpinakiem, pomidorami zapiekane z sosem grzybowym

Znalazłam przepis na stronie kolekcjasmaków.com

Składniki
naleśniki 8szt
pasztet z soczewicy
świeży szpinak 200gr
pomidor 1szt
pół szklanki tartego sera(mozarella, gouda, chedar)
pieczarki 200gr
boczniaki 200gr
jedna cebula
śmietana 18% 200ml
sól, pieprz
olej do smażenia



Sposób przygotowania

Sos grzybowy: W rondelku szklimy na oliwie cebule, dodajemy pokrojone w duże kawałki grzyby i dusimy na dużym ogniu kiedy odparuje z grzybów płyn dodajemy śmietankę i gotujemy aż śmietanka się zredukuje i sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Farsz: Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, Szpinak myjemy pod bieżąca wodą, suszymy i siekamy. Wszystkie składniki łączymy z pasztetem z soczewicy i ewentualnie podprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik rozkładamy farsz i zwijamy w rulon, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piecu w temperaturze 180stC przez 5min. Polewamy gorącym sosem grzybowym.




Zmieniony przez - gruszka78 w dniu 2013-07-25 15:58:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 6565 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 58743
do przetestowania na upały



foto znalezione na fb

Przemiana Sylwetki 2014 - http://www.sfd.pl/Konkurs_/_CiociaSamoZlo_-t1015524.html
aktualny - http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_/_DT_/_redukcja_rok2-t978250.html
rok I- http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_na_redukcji-t892128.html

"Ten, kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł" - Albert Einstein

...& silence is better than bullshit

...
Napisał(a)
Usunięty przez Saida za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1032 Wiek 52 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 6937
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Propozycja na super śniadanko!
PLACEK NA SŁODKO
Przepis jest bardzo prosty i jego przygotowanie zajmuje 5 min.
Wymieszać ser twarogowy z jajkiem, mąką, cynamonem, odrobiną mleka i migdałami na jednolitą masę. Nie za gęstą, ale też niezbyt rzadką.
Gotowe, surowe ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku ok. 15 min w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można zrobić poranną toaletę ;)
Po wyjęciu upieczonego placka polewamy jogurtem naturalnym, kładziemy borówki, posypujemy cynamonem i zajadamy się ze smakiem!



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 91 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1139
Pieczona owsianka jogurtowo-truskawkowa


Składniki
40 g płatków owsianych
10 g otrąb pszennych
1 białko jajka
200 g jogurtu naturalnego
garść truskawek
1 łyżeczka masła klasycznego Lurpak
szczypta sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:

•Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Płatki owsiane wymieszać z otrębami, miękkim masłem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
•Białko jajka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z jogurtem naturalnym. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Przełożyć do naczynka żaroodpornego.
•Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzch owsianki. Piec w piekarniku przez około 30-40 minut.

Mysle, ze obecnie truskawki mozna zamienic na maliny :)

Zmieniony przez - trini w dniu 2013-08-13 20:59:06
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium