SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 218508

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 5434 Wiek 36 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 41058
pomyliłam posty nt kuchni, tutaj powinnam podać przepisy:

Kiedyś obiecałam przepis na pietruszki, w końcu daję:

Pietrszuki w parmezanowej skorupce :
pietruszki obrać, pokroić wzdłuż na 3-4 kawałki, gotować na parze tylko 4 min.
obtoczyć w mieszance 3/4parmezan + 1/4mąka(u mnie okriszowa 3000) + sól, pieprz
włożyć na nałuszczoną blachę do gorącego piekarnika.
piec jak frytki do zrumienienia i schrupienia skorupek.
pyyycha
(przepis z bloga [strawberriesfrompoland.blogspot.com])

i dziś jeszcze wymyślone na poczekaniu pietruszkowe wariacje
nazwałam to:

mus z pietruszki, grochu i narkowców
2 pietruszki ugotowane na parze, obrane
zmiksować z 30 g nerkowców i ugotowanym grochem (30 g przed gotowaniem, u mnie 80 g po u(roz)gotowaniu)
na coś a la mus.

pewnie lepiej by wyszło gdyby nerkowce wpierw namoczyć.. jak ktoś spróbuje proszę dajcie znać, może tylko mi smakowało

Zmieniony przez - yosis w dniu 2011-04-19 08:49:45

http://www.sfd.pl/t856312.html
http://tnij.com/5Rd9Z

In both architecture and human beauty, form follows function - Mark Rippetoe

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 44 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 139591
Babeczki / muffinki jajeczne
(redukcja / LC)





Potrzebujemy (orientacyjnie):

4 jaja
1 duża cebula
pół papryki
ulubiona zielenina (szczypior, natka, koperek, lubczyk...)
15 dag pieczarek
22 dag piersi z kurczaka (bo akurat taką miałam )
4 dag żółtego sera (u mnie Hollender 17% tłuszczu)

Wykonanie:
Pierś kroimy drobniutko i przesmażamy na teflonie. Zdejmujemy i odkładamy do przestudzenia.
Na zwolnioną patelnię dajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę i chwilę przesmażamy. Jak się poddusi dorzucamy drobno pocięte w kostkę pieczarki i przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, curry, czosnek granulowany itp.). Jak pieczarki puszczą wodę i lekko się podduszą, dorzucamy zieleninę i ciachniętą drobno paprykę**.
Smażymy jeszcze chwilkę, żeby odparowało, przekładamy na chłodny talerz i odstawiamy do ostygnięcia.

** można dodać też inne składniki, np. świeże lub suszone grzyby, podgotowany al'dente brokuł, drobno pocięty, pomidor - jeśli jędrny to cały, jeśli nie to bez wodnistego środka, pomidory suszone, oliwki, itd.

W czasie, gdy warzywa stygną, włączamy piekarnik na 180-200 stopni.

Jajka dzielimy na białka i żółtka.
Białka ubijamy na sztywno z solą. Do piany dodajemy żółtka i miksujemy tyle tylko żeby połączyć, ale żeby piana nie opadła.

Przestygniętego kurczaka łączymy z przestygniętymi warzywami (można tutaj też dorzucić tartego sera) i wsypujemy masę do piany jajecznej. Mieszamy lekko by nie opadło, ale by farsz w miarę się w masie rozłożył.
Masą napełniamy formę na muffiny (najlepiej silikonową żeby nie przywarły), posypujemy żółtym serem (u mnie raczej symbolicznie) i wsadzamy na około 20-25 minut do nagrzanego piekarnika.
Jeśli nie mieszaliśmy zbyt długo żółtek z białkami, a potem warzyw w masie, to babeczki nieco urosną, więc lepiej nie przesadzić z ilością piany w dołku (z tym że mi tym razem nie urosły ).

Uwagi:
Podawać z surówką.
Można jeść od razu po zrobieniu na ciepło, można na drugi dzień na zimno lub podgrzać minutę w mikrofali.
Nadają się w drogę, do szkoły czy do pracy.

Z porcji podanych wypałniaczy i 4 jaj w widocznej foremce





wychodzi ok. 14 babeczek. Gdy dawałam 5 jaj i tą samą ilość wypełniaczy w foremce metalowej wyszło 12 większych babek.

Przy obecnych składnikach cała porcja masy (nie liczac wartości warzyw) zawiera:
688 kcal
B 85
T 38
W 2

1 babka
49,14 kcal
B 6,07
T 2,71
W 0,14

Tzw. przekrok





Pełny opis wraz ze zdjęciami:
http://www.sfd.pl/_LC_Babeczki_/_muffinki_jajeczne-t737075.html 

Zmieniony przez - shrimp2 w dniu 2011-05-10 15:40:44
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1572 Wiek 47 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 13767
Jak shrimp to i ja

Ostra zupa indyjska dla tych co kurkumę przyjmować muszą (i nie tylko )
Składniki:
cebula
ząbek czosnku
łyżeczka imbiru
2 strąki chili lub 1/4 łyżeczki suszonego chili
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki zmiażdżonej kolendry
2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonej kozieradki
woda z kostką rosołową lub wywar z kości
sok z cytryny

Wykonanie:
Posiekaną cebulę i czosnek oraz chili i imbir smażyć 2 min na oliwie. Dodać resztę przypraw smażyć jeszcze 3min mieszając. Wlać wywar lub wodę z kostkami (ja dałam jakiś litr) i gotować kolejne 15 min. Jak używamy świeżego chili to strąki w tej chwili wyjmujemy. Po ugotowaniu wcisnąć sok z cytryny (ja dałam z połówki).

Można zalać nią np. quinoa czy ryż lub strączki i jeść. Można też samą bez niczego. Ostra jest, ale mnie smakuje

Zmieniony przez - martasi w dniu 2011-05-10 21:36:34

What is a calorie? Calories are the little bastards that get into your wardrobe at night and sew your clothes tighter...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 44 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 139591
Tarta szpinakowa
(redukcja/LC)





Potrzebujemy:

1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (bez śmietany i innych sosów)
3 jaja
3/4 szklanki sera zółtego (u mnie 45 g, Hollender 17% tł.)
1 średni twardy pomidor
1/2 pęczka natki
100 g twarogu (u mnie 1/2 kubka serka typu grani Linessa z Lidla)
2 ząbki czosnku lub więcej, zależnie od upodobań
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub to co lubimy)

Do obłożenia:
co kto lubi - u mnie plastry surowego boczku przesmażonego na patelni, pomidory, cebula
można posypać parmezanem, kapnąć domowym majonezem, itp.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.
Szpinak rozmrażamy i przekładamy na gazę opatrunkową. Dusimy ile pary w łapach. Ma być prawie wiór, żeby się tarta ścięła podczas pieczenia.

W misce roztrzepujemy widelcem całe jaja i dorzucamy przyprawy, ser żółty i twaróg - dałam wprost z kubka, choć można też wcześniej zblendować na gładko. Mieszamy.
Dorzucamy odciśnięty szpinak, natkę, czosnek i pomidora pokrojonego w kostkę uprzednio sparzonego i pozbawionego skórki. Mieszamy.

W oryginale do masy idą też 2-3 plastry pokrojonego w kostkę boczku, przesmażonego na patelni (ja wolę obłożyć tartę plastrami, więc sobie darowałam).

Masę wykładamy na formę do tarty. Wyrównujemy. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Studzimy aby dała się pokroić i wyjąć. Na ciepło będzie zbyt miękka.

Gdy przestygnie kroimy w trójkąty. Wyjmujemy delikatnie na talerz i obkładamy czym kto lubi, ale nie za grubo, bo jest dość delikatna - absolutnie nie tak zwięzła jak zbożowa, ale jak mocno odciśniemy szpinak, to da się ją wziąć w rękę.

Licząc bez warzyw i boczku (jaja, twaróg, ser żółty) wychodzi:

tarta - 6 trójkątów
415 kcal
B 45
T 23
W 6

1 trójkąt
69,2 kcal
B 7,5
T 3,8
W 1





Przepis zaczerpnięty od Ryshioo: forum.montignac.com.pl/dania-bezmiesne-vt2096.htm#557

Pełny opis ze zdjęciami: http://www.sfd.pl/_LC_Tarta_szpinakowa-t737679.html#post0

Zmieniony przez - shrimp2 w dniu 2011-05-11 22:26:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1572 Wiek 47 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 13767
Wołowina z kurkumą

Składniki:
0,5kg wołowiny pokrojonej w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
3 posiekane cebule
2 wyciśnięte ząbki czosnku
2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki chili
1 posiekany kawałek imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
puszka pomidorów
1 szklanka rosołu lub wody z kostką rosołową

Wykonanie:
Cebulę, czosnek, kurkumę, imbir i chili utrzeć i wymieszać z wołowiną. Zostawić na 3h. Potem smażyć na oliwie do zrumienienia. Dodać puszkę pomidorów i dusić jeszcze 10 min. Potem dodać rosół lub wodę z kostką i dusić kolejne 1,5h lub do miękkości mięsa.

What is a calorie? Calories are the little bastards that get into your wardrobe at night and sew your clothes tighter...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1572 Wiek 47 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 13767
I trochę bezmięsnych przepisów z kurkumą

Aromatyczne pieczarki
Składniki:
25dkg pieczarek
1/2 łyżeczki soli cebulowej
1 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki bazylii lub tymianku
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
nasiona z 1 kardamonu, albo 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 roztarty ząbek czosnku

Wykonanie:
Pieczarki pokroić na plastry, oprószyć solą cebulową, pieprzem, bazylią lub tymiankiem, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać odstawić na 15min. Rozgrzać oliwę, wrzucić do niej pieczarki i resztę przypraw, smażyć 2min aż wyparuje woda. Skropić 2 łyżkami wody, posolić i dusić 5 min.

Bukiet gotowanych jarzyn
Składniki:
1 ogórek
1/4 kg cukinii
1/4 dyni lub kabaczka
1 mała główka białej kapusty
1/4 kg pieczarek
3 cebule
Pasta:
1 główka roztartego czosnku
3 łyżeczki kurkumy
1 łyżka soli cebulowej
3 łyżki posiekanej mięty lub natki pietruszki
sok z 3 cytryn
5 łyżek jogurtu
1/2 łyżeczki soli
1 rozkruszony listek laurowy

Wykonanie:
Pastę utrzeć. Warzywa po umyciu nakłuć widelcem, natrzeć solą i pastą odstawić na 3 godziny. Ogórek, cukinię i kapustę podzielić na połówki, cebule pokroić na ćwiartki, dynię albo kabaczka w kostkę. Warzywa ułożyć na wkładce do gotowania na parze i gotować przez 45min. Podawać polane jogurtem z ryżem na sypko

Przepisy z książki: Przygoda kulinarna

Zmieniony przez - martasi w dniu 2011-05-12 23:03:45

What is a calorie? Calories are the little bastards that get into your wardrobe at night and sew your clothes tighter...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 4779 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 28961
Wygrzebane w necie bo szukałam przepisu na serduszka....jeszcze nie próbowałam, ale może którąś z was zaciekawi ....

- 500 g serc oczyścić z tłuszczu, smażyć bez tłuszczu 10 minut
- dwie cebule białe i dwie cebule czerwone pokroić w kosteczkę i przesmażyć 10 minut, dodać do serc
- dwie papryki czerwone skroić w drobną kostkę, przesmażyć na oliwie i dodać do serc
- dodać do potrawy: dużo papryki czerwonej słodkiej, dużo oregano, trochę papryki ostrej, cztery wyciśnięte ząbki czosnku, pieprz, soli łyżeczkę, jeżeli ktoś lubi, to curry.
- wlać 250 ml czerwonego wytrawnego wina ma bulgotać do zaniku zapachu i smaku alkoholu
- włożyć dwie łyżki przecieru pomidorowego albo pół puszki pomidorów w zalewie, przemieszać i dusić jeszcze pół godziny/







Zmieniony przez - rallygunia w dniu 2011-05-13 14:16:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 299 Wiek 39 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1418


Jajka inaczej
5 jaj,
1/3 seru typu feta,
2 ząbki czosnku ,
1 łyżeczka śmietany,
Jaja gotujemy na twardo, następnie przekrajamy na pół i wydrążamy Żółtka do miski .Do miski z żółtkami dodajemy fetę wyciskamy 2 ząbki czosnku, można więcej jak ktoś chce mocniejszy smak i dodajemy łyżkę śmietany następnie wszystko rozdrabniamy widelcem i mieszamy do jednolitej masy. Na koniec nakładamy masę z powrotem do białek, można przystroić papryczką . smacznego!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1572 Wiek 47 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 13767
Polędwiczki wieprzowe z rabarbarem

składniki:

2 polędwiczki wieprzowe (ok 0,5kg)
świeża szałwia
3 ząbki czosnku
łyżka oliwy
12 szt rabarbaru
sól i pieprz

Wykonanie:
Pół pęczka szałwii ucieramy z czosnkiem i oliwą i nacieramy tym mięso, niech się marynuje. Rabarbar kroimy na kawałki mniej więcej 5cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na rabarbarze polędwiczki i posypujemy resztą szałwii. Szczelnie przykrywamy, pieczemy w 220 stopniach 15 min, odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. I już

What is a calorie? Calories are the little bastards that get into your wardrobe at night and sew your clothes tighter...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1572 Wiek 47 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 13767


Kulki z wątróbki

Składniki:
25 dkg wątróbki
duża cebula
jajko ugotowane na twardo
łyżka masła
sól, pieprz
natka pietruszki

Wykonanie
Wątróbkę i cebulę wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak tylko żeby przykryła i gotujemy 8min. Potem miksujemy lub mielimy z jajkiem, łyżką masła, solą i pieprzem. Odstawiamy do wychłodzenia. Następnie turlamy małe kulki, które obtaczamy w natce pietruszki. I gotowe.

Taka porcja ma:
511 kcal
B/T/W 55/32/2

I przekrok w zbliżeniu




Zmieniony przez - martasi w dniu 2011-05-22 11:32:43

What is a calorie? Calories are the little bastards that get into your wardrobe at night and sew your clothes tighter...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

Wheya