SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 197371

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 30567
Biszkopt z mielonymi migdalami





*Składniki:
-6 jajek,
-30g mielonych migdałow,
-40g odżywki białkowej (smak cookies and cream),
-łyżeczka przyprawy piernikowej.

*Wykonanie:
Oddzielamy żóltka od białek, dodajemy do żóltek łyzeczkę przyprawy piernikowej i 25 g odzywki białkowej , wszystko miksujemy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Na białka delikatnie wylewamy masę z żóltek, dosypujemy na wierzch resztkę odżywki i mielone migdały. Bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na okrągłą zamykaną formę i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 st.

*Biszkopt jest bardzo dobry w smaku, polecam!

*całość:760kcal,BTW(73/48/10).

Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2011-09-11 18:11:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 794 Wiek 46 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 10493


Ciasto soczewicowe .
Daje możliwość improwizacji i dopasowania do swojego smaku. Ja wzięłam 240 g soczewicy, którą ugotowałam i zmieliłam w blenderze. Podsmażyłam 1 dużą posiekaną cebulę, dodałam 2 starte marchwie, 3 jajka, do tego łyżka proszku do pieczenia i dowolne przyprawy ( u mnie trochę soli, curry, papryka pieprz). Całość, po wymieszaniu wsadziłam do silikonowej keksówki i do piekarnika na 30-40 minut (180 stopni).Pycha zapychacz, spokojnie zastąpi chleb (bardzo mi smakował z wędzonym łososiem i sałatą).Myślę, że spokojnie można poszaleć z przyprawami i dodatkami ( płatki owsiane, oliwki, grzyby (rodzynki?!), jeśli ubije się białko jaj- ciasto będzie bardziej puszyste (mnie się nie chciało).Długo wytrzymuje, ale lepiej trzymać w lodówce. Pyszne również na gorąco. Smacznego!

Zmieniony przez - Kociszcze w dniu 2011-09-15 21:38:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 30567
Jabłecznik





*Składniki:

-1 kg jabłek (obranych i startych na tarce - wyszło 650g),
-łyżeczka cynamonu,
-4 jajka,
-150g masła,
-250g zmielonych płatków owsianych,
-60 g odżywki białkowej (smak cookies and cream),

*Kruszonka:
-30g masła,
-15g odżywki białkowej,
-20g płatków owsianych,
-50g mielonych migdałów.

*Wykonanie:
-Jabłka obieramy ze skórek i ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy na patelnie, dodajemy łyżeczkę cynamonu i chwilę podsmażamy.
-W czasie gdy jabłka są na patelni miksujemy masło na puch, dodajemy 3 żółtka i jedno całe jajko, 60g odżywki białkowej i 250g zmielonych płatków owsianych. Masa ma być gęsta. Wykładamy do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
-Jabłka ściągamy z ognia, bialka jaj ubijamy na sztywną pianę i wszystko łączymy razem.
-Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę.
-Na podpieczony spód wylewamy jabłka z pianą i posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika na kolejne 35 minut (175stopni).

*Całość : 3474kcal, BWT(124/252/221)
*Porcja (ciasto podzielone na 20 części): 174kcal,
BWT(6.2/12.6/11)




Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2011-09-16 15:43:37
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 348 Wiek 29 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 4416
Kolacja w 15 minut

Omlet z mięchem/rybą i warzywami.





Składniki:
- 2 jajka
- masło
- łosoś/kurczak/indyk/tuńczyk/makrela (pełna dowolność)
- warzywa: brokuły, cebula, pieczarki, pomidory, szczypiorek, ogórek (pełna dowolność)
- zioła prowansalskie
- chili
- sół
- pieprz

1. Mięso/rybe kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnie. Dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko razem smażymy do momentu aż będą miękkie. Doprawiamy według uznania.
2. Ubijamy białka jajek z solą i pieprzem, dodajemy żółtka.
3. Jajka wlewamy do naszego usmażonego mięcha z warzywami.
4. Gdy omlet się zetnie przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem, dodajemy ogóra kiszonego i kolacja gotowa.

Wartości odżywcze:




Zmieniony przez - marcia1990 w dniu 2011-09-19 15:44:30

Jeden mały krok każdego dnia przybliża mnie do celu.
http://www.sfd.pl/marcia1990_/_redukcyjno_motywacyjny_spowiednik_:_-t789605.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 348 Wiek 29 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 4416
Puree "ziemniaczane"

Z racji, że większość z nas nie może sobie pozwolić na ziemniaczki do obiadu, polecam puree z kalafiora. Przepis prosty i dość oczywisty, ale na takie proste rozwiązania czasem najtrudniej wpaść.





Składniki:
- pół kalafiora
- cebula
- czosnek
- koperek
- przyprawy

1. Kalafior gotujemy jakieś 12 minut. Wodę oczywiście solimy, możemy opcjonalnie dodać jakieś przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie etc.)
2. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek z przyprawami (ja dałam bazylię, pieprz, chili, zioła prowansalskie).
3. Gdy kalafior się ugotuje, odsedzamy wodę, miksujemy na jednolitą masę (ja zrobiłam to tłuczkiem do ziemniaków).
4. Kalafiorową mase przekładamy na patelnie i smażymy razem z cebulą jakieś 5-7 minut, aż odparuje cała woda.
5. Na talerzu posypujemy koperkiem i puree gotowe.
6. Opcjonalnie można dodać podczas smażenia jajko, masło. Pełna dowolność.

Ja zrobiłam do tego ostry sos pomidorowy (pomidory z puszki, chili, dużo bazylii) i kuraka z grilla z kolendrą i cynamonem. Obiad rewelacyjny i mega syty. POLECAM!






Zmieniony przez - marcia1990 w dniu 2011-09-19 21:50:40

Jeden mały krok każdego dnia przybliża mnie do celu.
http://www.sfd.pl/marcia1990_/_redukcyjno_motywacyjny_spowiednik_:_-t789605.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 348 Wiek 29 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 4416
Pianki cynamonowe do kawy





Składniki:
- 2 jajka
- cynamon
- 20g migdałów
- odrobina proszku do pieczenia
- 4g wiórek kokosowych

1. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy szczyptę proszku do pieczenia, cynamon.
2. Dodajemy żółtka.
3. Łyżeczką nakładamy 'ciasto' na blachę. Do każdego ciasteczka wkładamy migdał i posypujemy wiórkami kokosowymi.
4. Pieczemy około 15-20 minut - choć lepiej nie sugerować się czasem a okiem.
5. Na koniec posypujemy cynamonem i gotowe.

Nie jest to nic wyszukanego, ale do kawy bardzo mi odpowiada. Jestem zwolenniczką prostych rozwiązań, stąd ten przepis.

Wartość odżywcza:





Zmieniony przez - marcia1990 w dniu 2011-09-20 11:25:47

Jeden mały krok każdego dnia przybliża mnie do celu.
http://www.sfd.pl/marcia1990_/_redukcyjno_motywacyjny_spowiednik_:_-t789605.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 30567
Polędwiczki wieprzowe duszone z suszonymi grzybami





Składniki:
-2 polędwiczki wieprzowe średniej wielkości,
-cebula czerwona,
-30g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki),
-natka pietruszki,koperek,
-przyprawy (sól,swieżo zmielony pieprz,majeranek,tymianek,słodka papryka),
-20g masła.

Wykonanie:
Polędwiczki myjemy , usuwamy błony i kroimy na mniejsze kawałki,przyprawiamy. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy mięso i podsmażamy chwilę, dorzucając pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy chwilę pod przykryciem, zlewamy wywar do kubka (aby pózniej podlewać mięso), a grzyby kroimy na mniejsze kawałki (mozna zostawic duze, jak kto woli).
Dodajemy grzyby do mięsa i cebuli,chwilę podsażamy. Zalewamy wszystko uzyskanym wywarem tak aby zakrył całe mięso. Dodajemy pokrojoną natkę i koperek, dusimy pod przykryciem aż mięso i grzybki zrobią się miękkie.
Mozna dorzucić także pokrojoną w talarki marchew, nada ona słodszego smaku potrawie.
Smacznego !



Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2011-09-20 14:41:36
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 348 Wiek 29 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 4416
Zdrowy a'la majonez





Składniki:
- 2 żółtka
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
- sól i pieprz (według upodobań)

1. Żółtka miksujemy na kremową masę.
2. Miksując żółtka dodajemy oliwę (bardzo wolno!)
3. Na koniec można dodać łyżeczkę musztardy, sok z cytryny i przyprawy.

Myślę, że to fajna alternatywa zwykłej oliwy z oliwek do sałatek.


Zmieniony przez - marcia1990 w dniu 2011-09-20 17:47:04

Jeden mały krok każdego dnia przybliża mnie do celu.
http://www.sfd.pl/marcia1990_/_redukcyjno_motywacyjny_spowiednik_:_-t789605.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 30567
Hamburgery wołowe





*Składniki na 7 porcji:
-7 bułek owsianych( 1 - 60 g po usunięciu środka),
-700g polędwicy wołowej,
-1 jajko,
-przyprawy (wedle uznania - u mnie majeranek , papryka słodka, pieprz,sól),
-warzywa (wedle uznania - u mnie sałata lodowa, pomidor, ogórek świezy, papryka długa słodka),
-sos (4 korniszony, 2 szalotki, 40g majonezu, 30 g koncentratu pomidorowego, 30g musztardy).

*Wykonanie:
Wołowinę myjemy, usuwamy zbędne błonki i mielimy, przyprawiamy (solimy na koncu po usmażeniu !!!), dodajemy jajko. Formujemy 100gramowe kotlety, "nacinamy" nozem z obu stron. Wrzucamy na rozgrzany teflon i smażymy w zależności jak kto lubi (krwisto , średnio lub mocno wysmażony)obracając z każdej strony. Ja zdecydowanie wybieram ostatnią opcję. Zeby ją uzyskac należy po jakimś czasie nacisnąć lekko widelcem na kotlet , jeśli nie wypływa krew - kotlet gotowy ! Solimy przy końcówce smażenia z każdej strony.



*Sos: wszystkie podane składniki mielimy blenderem i gotowe!



Bułki kroimy na pół, usuwamy środek z górnej części, smarujemy sosem górę i dół, układamy sałatę pokrojoną w paski , następnie kotlet, cienki plaster pomidora, kilka plasterków ogórka i paprykę. Przykrywamy.



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (250stopni) na około 10-15minut.

*Porcja (1 hamburger) zawiera : 342kcal,BTW(25/10/35).



Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2011-09-20 20:12:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 30567
Wieprzowina po chińsku (HOT!)





*Składniki:
-400g schabu bez kości,
-200g ryżu brązowego,
-łyzka smalcu do smażenia,
-jajko,
-warzywa (u mnie marchew,brokuł,papryka czerwona,cebula)
-natka pietruszki,mieszanka przypraw do potraw chińskich (anyż,koper włoski,gozdziki,cynamon,pieprz),pieprz cayenne, papryka słodka,sól.
-sok z połówki cytryny,
-sałata lodowa, szczypiorek + sos (śmietana 25g,oliwa z oliwek 10g,sól,koperek).

*Wykonanie:
Gotujemy ryż.
Mięso myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimi na cienkie (0.5cm)paseczki dlugości 3-4cm, przyprawiamy solą, papryką, mieszanką chińską i płaską łyżeczką pieprzu cayenne. Wlewamy rozbełtane jajko, wyciskamy sok z cytryny i wszystko razem mieszamy.
Rozgrzewamy woka, wrzucamy smalec i mięso,wysmażamy mieszając, dodajemy pokrojoną w piórka czerwona cebulę, chwile odczekujemy i dorzucamy resztę warzyw. Całość smażymy kilka minut, podlewając wodą (bardzo dobrze nadaje się też rosół)gdy jest taka potrzeba, z warzyw i mięsa ma wytworzyć się sos. Gdy warzywa lekko zmiękną - danie będzie gotowe.
Zrobiłam do tego surówke z sałaty lodowej (pokrojonej w cienkie paski), szczypiorku i sosu z podanych wyżej składników.

Enjoy!

Moja porcja (100g schabu+50g ryżu+surówka) zawiera 401kcal BTW(25/18/34)



Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2011-09-22 16:41:18
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

czy wielkosc penisa ma dla Was znaczenie/

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

Masa