Hamburgery wołowe
*Składniki na 7 porcji:
-7 bułek owsianych( 1 - 60 g po usunięciu środka
),
-700g polędwicy wołowej,
-1 jajko,
-przyprawy (wedle uznania - u mnie majeranek , papryka słodka, pieprz,sól),
-warzywa (wedle uznania - u mnie sałata lodowa, pomidor, ogórek świezy, papryka długa słodka),
-sos (4 korniszony, 2 szalotki, 40g majonezu,
30 g koncentratu pomidorowego, 30g musztardy).
*Wykonanie:
Wołowinę myjemy, usuwamy zbędne błonki i mielimy, przyprawiamy (solimy na koncu po usmażeniu !!!), dodajemy jajko. Formujemy 100gramowe kotlety, "nacinamy" nozem z obu stron. Wrzucamy na rozgrzany teflon i smażymy w zależności jak kto lubi (krwisto , średnio lub mocno wysmażony)obracając z każdej strony. Ja zdecydowanie wybieram ostatnią opcję
. Zeby ją uzyskac należy po jakimś czasie nacisnąć lekko widelcem na kotlet , jeśli nie wypływa krew - kotlet gotowy ! Solimy przy końcówce smażenia z każdej strony.
*Sos: wszystkie podane składniki mielimy blenderem i gotowe!
Bułki kroimy na pół, usuwamy środek z górnej części, smarujemy sosem górę i dół, układamy sałatę pokrojoną w paski , następnie kotlet, cienki plaster pomidora, kilka plasterków ogórka i paprykę. Przykrywamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (250stopni) na około 10-15minut.
*Porcja (1 hamburger) zawiera : 342kcal,BTW(25/10/35).
Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2011-09-20 20:12:38