SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237122

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1189 Wiek 50 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13096
Banany na gorąco

Skladniki:
banan, jajko, wiorki kokosowe, olej kokosowy

Banana przekroic na pol w poprzek i wzdłuz.
Obtoczyc w roztrzepanym jajku, nastepnie w wiorkach kokosowych i podsmazyc na oleju kokosowym lub masle klarowanym.

Smacznego

Zmieniony przez - lunika w dniu 2013-02-25 07:48:58
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Budyń marchewkowy

Co:
- marchewki 200-300g
- ryż 20-30g
- jaja 3szt
- truskawki
- kakao, cynamon, imbir

Jak:
Ryż i marchewki wrzucamy do jednego garnka i gotujemy. Zależnie od rodzaju ryżu i wielkości kawałków marchewki ok 15-40min. Marchewki można pokroić na mniejsze kawałki - szybciej się ugotują. Pod koniec gotowania dodajemy cynamonu i imbiru(nie żałujemy i tego i tego). Jak mamy czas to możemy po ugotowaniu garnek zawinąć w ręcznik i dać ryżowi „dojść”. Ryż im bardziej rozgotowany tym lepszy. Blendujemy całość (im dłużej i dokładniej zblendujemy tym konsystencja będzie bardziej gładka), dodajemy jaja i na małym ogniu szybko mieszając widelcem doprowadzamy do bulgotania. Tutaj radzę uważać bo może bardzo bulgotać i pryskać na boki dlatego cały czas energicznie ( )mieszamy. Mieszane sprawi też, ze z jajka nie będzie białych glutów.
Jeżeli truskawki mamy mrożone to dodajemy je do garnka jak będzie jeszcze na ogniu i chwilę mieszając pozwalamy truskawką się rozmrozić. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy. Jemy jak jest jeszcze ciepłe. Smacznego

Ja jeszcze dodawałam wheya o naturalnym smaku – nadawał on mlecznego posmaku budyniowi ale i bez wheya budyń jest naprawdę smaczny.
Przepis można modyfikować i dodać śmietanki 30% dla tych co mają więcej tłuszczu w misce jak i dodać same białka jaj dla tych co tłuszcze mają obcięte.

Zamiast ryżu można dać kaszę jaglaną, soczewicę, ciecierzycę czy fasolę (wszystkie te propozycje wypróbowałam i było smaczne ale z ryżem mi najbardziej smakuje i najmniej roboty ). Podejrzewam, że nawet na ziemniakach by było dobre




Zmieniony przez - Arphiel w dniu 2013-02-25 08:49:04

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6693 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 33233
Drobiowa "lasagne" z macy + przepis na samą macę ( znaną również jako podpłomyk....

Tak, zamiast makaronu typu lasagne jako baza służy mi chlebek maca.

i tu mamy dwie możliwości
można wykorzystać kupną macę ( mi osobiście najbardziej smakowały z macą czosnkową), ale od jakiegoś czasu chlebek maca robię do tego przepisu sama doprawiając prawdziwym czosnkiem lub ziołami wedle uznania.

Przepis na macę:
szklanka mąki żytniej
2 szklanki maki pszennej białej [ od czasu sfd robię z 3 szklanek mąki żytniej ]
2 łyżeczki soli (niekonieczna, ja nie używam, moja mama bez niej nie ruszy)
szklanka wody + odrobina w rezerwie [przy mące żytniej czasem potrzeba ciut mniej]
łyżka czarnuszki/ ziół/ podrobionego czosnku/cebulki

Obie mąki wymieszać [lub wysypać na stolnicę mąkę żytnią]
Zrobić sobie dołek i w niego wlewać wodę.
Metoda zrobienia ciasta - jak na pierogi, zagniatamy kilka minut aż będzie sprężyste, odstawiamy na kilka minut. Na tym etapie ja sobie dzielę na 8 części i każdą zagniatam z innymi ziołami :)

Placki wałkuję
- jak chcę zrobić mace do chrupania, to wycinam krążki kieliszkiem do koniaku
- jak robię pod lasagne, to wycinam sobie prostokątne placki wielkości mojej blaszki

Potem gęsto nakłuwam widelcem

Wsadzam na papierze do pieczenia na kilka minut [Ok 10] do piekarnika [180 stopni}, odwracam i jeszcze jakieś 5-6 minutek.


Przepis na lasagne
Na 4 porcje potrzebujemy:

12 płatów macy [tej zrobionej lub kupnej]

400 gram zmielonego fileta z kuraka lub indora

3 duże pieczarki (150 gram)

cebula czerwona ( 150 gram - jedna duża sztuka)

1 duża czerwona papryka (150 gram)

jogurt typu greckiego 200 gram

jajko 1 sztuka rozmiar M

Pomidory

Łyżka oliwy

Przyprawy

Pietruszka - najlepiej świeża



1) obieramy i trzemy pieczarki na grubych oczkach, obieramy cebulę i kroimy ją w dość szerokie pióra, usuwamy gniazdo nasienne z papryki i tniemy ją w kostkę - w zależności od gustu - drobniejszą lub grubszą. Osobiście wolę grube kawałki.

2) rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cebulkę, dusimy ją chwilkę po czym dodajemy pieczarki. Mieszamy i przyprawiamy: odrobiną soli, pieprzu i świeżą pietruszką. Pietruszka tak niesamowicie pasuje i uzupełnia się z pieczarkami, że dodaję jej dość sporo. Jeśli jednak ktoś nie lubi - musu nie ma.Dusimy wszytko razem przez chwilę do czasu aż pieczarki zaczną puszczać soki. To istotne - bazą do tej lasagne jest mięsko drobiowe, z natury suchawe więc by to zniwelować wrzucimy je właśnie na taką wilgotną bazę. W tym czasie włączamy również piekarnik - niech się nagrzewa do 200 stopni.

3) Wrzucamy mięso drobiowe wraz z przyprawami wedle uznania ( i intensywnie mieszamy nie pozwalając mięsu zbytnio się zbrylić. Dla pewności lepiej użyć widelca niż łyżki i rozgniatać nią mięsko powodując dobre wymieszanie się smaków i składników.

4) Gdy mięsko się zetnie - dorzucamy paprykę.I mieszając dusimy przez chwilkę. Po kilku minutach odstawiamy i zajmujemy się sosem.

5] W tym celu mieszamy ze sobą jogurt i jajko. Do takiej bazy możemy również dodać przypraw wedle uznania ( prowansalskie np). Jak robiłam z pomidorami z puszki, to dodawałam odrobinę zalewy i doprawiałam jedynie pieprzem.
A że mam "własny" przecier, to go używam zamiast.

6) W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie pierwszą warstwę z macy . Na warstwie rozprowadzamy sos z jogurtu i jajka, na to układamy nasze podduszone z pieczarkami cebulą i papryką mięsko, potem wykładamy porcję pokrojonych pomidorów [lub z puszki] , na to ponownie odrobinę sosu z jogurtu i jajka i kładziemy kolejną warstwę macy. Powtarzamy kolejno: sos, mięso, pomidory, sos i maca. Na wierzchu również rozprowadzamy sos - dokładnie do samego brzegu

7) Umieszczamy w piekarniku - na ok 30 minut . Dzielimy na porcje i podajemy.

W samym przepisie użyte jest niewiele tłuszczu.
Ale z reguły podaję z sałatą lub rukolą z olejem lnianym albo innym









...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 926 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 45086
Wołowina po burgundzku

Składniki:
-0,5kg wołowiny
-250g grzybów, używam najczęściej mrożonej mieszanki z lidla
-2-3 marchewki
-przecier pomidorowy
-szklanka bulionu/wody
-szklanka wytrawnego czerwoneo wina
-masło klarowane
-cebula
-czosnek
-tymianek
-liście laurowe
-sól, pieprz

Wykonanie:
- na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy grzyby, jak już się rozmrożą i woda odparuje dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę. Smażymy kilka minut, aż będzie zrumieniona z każdej strony.
-marchewki obieramy, kroimy w talarki, dodajemy do reszty
-całość podlewamy bulionem, winem dodajemy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, przyprawy, chwilę dusimy
-całość pod przykryciem wkładamy do piekarnika na 180 stopni, na ok. godzinę

*czas pieczenia zależy w dużej mierze od jakości mięsa, polędwica czy rostbef będą idealnie kruche już po godzinie, bardziej żylaste kawałki lepiej dusić nawet 2,5h.
*można do pieczenia wsypać też ryż, mamy od razu kompletny posiłek bez osobnego gotowania go



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 6565 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 58743
suszone pomidory


składniki:
pomidory ( oczywiście najlepsze i najtańsze są w sezonie )
czosnek
bazylia
olej ( lub oliwa z oliwek )
sól
pieprz


instrukcja montażu:

pomidory umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne ( ja te odrzuty przesmażam bo szkoda wywalić, blenduję, i zamykam na gorąco w słoikach - dodaję potem do pomidorowej lub sosów pomidorowych )

opcja I - nasze pomidorki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeni, skórkami do dołu, solimy, pieprzymy, i wkładamy do piekarnika ( 80 - 90 st najlepiej włączyć opcję termoobieg )
czas suszenia zależy min piekarnika ale trzeba liczyć ok 5h.
ważne żeby cały czas doglądać pomidorów, bo jedne się suszą szybciej, inne wolniej, i wiadomo żeby ich nie spalić.
Przy suszeniu należy zostawić uchylony piekarnik.

opcjaII - urządzenie do suszenia warzyw/grzybów/ ziół - czas suszenia podobny ( z tym że się nie spalą )

Prawidłowo ususzone pomidory powinny zachować kolor, być sprężyste, nie mogą być wysuszone na wiór.

Słoiki wyparzamy i układamy w nich warstwami pomidory, ząbki czosnku pokrojone w plasterki, bazylię - nasze produkty powinny zajmować jakieś 3/4 słoika.

Podgrzewamy olej ( oliwę z oliwek) ale tak żeby nie doprowadzić do wrzenia. Gorącym olejem zalewamy pomidory, mocno zakręcamy i obracamy słoik do góry dnem żeby się wieczko zassało

et viola :)

Zmieniony przez - CiociaSamoZlo w dniu 2013-02-26 21:52:13

Przemiana Sylwetki 2014 - http://www.sfd.pl/Konkurs_/_CiociaSamoZlo_-t1015524.html
aktualny - http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_/_DT_/_redukcja_rok2-t978250.html
rok I- http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_na_redukcji-t892128.html

"Ten, kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł" - Albert Einstein

...& silence is better than bullshit

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 395 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 11472
Paleo Fajitas z indyka


Prosty przepis na pikantnego indyka. Zaczerpnięty z książki Loren Cordian ‘The Paleo Diet Cookbook’.


- 2 piersi z indyka ok 650-700g
- 2 ząbki czosnku (daje 3 bo mi mało te 2)
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe soku z limonki (z cytryną też spoko)
- 1 płaska łyżeczka chili
- 1 płaska łyżeczka kminku mielonego
- olej kokosowy lub coś innego do smażenia
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- kolendra
- szczypiorek

Zmieszać oliwę z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z limonki, chili i kminkiem. Dodać do indyka pokrojonego w kawałki ok. 1 cm grubości. Wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Cebulę pokroić w wiórki, paprykę w paski i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażyć do zeszklenia cebuli i dodać indyka. Smażyć ok. 15 min.

Podawać posypane kolendrą i szczypiorkiem z ryżem, tortillą ( z mąki żytniej oczywiście ) lub czym kto lubi. Dobrze komponuje się z guacamolle.



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 6565 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 58743
zalewa do mięsa



składniki

2 l wody
sól
2 łyżki majonezu
łyżka musztardy ( daję ostrą )
przyprawy: i tu można a nawet trzeba kombinować ( ja za każdym razem coś zmieniam ) baza: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, chilli, i kombinacje: jałowiec, cząber, rozmaryn, kolendra ( ziarenka ), tymianek



instrukcja montażu:

miksturę zagotować, wystudzić, włożyć mięso ( raz robiłam szynkę, raz schab )
zagotować i gotować 5 min, zostawić na noc pod przykryciem ( oczywiście z mięsem w środku )
rano znów zagotować i gotować 5 min
kiedy zalewa wystygnie wyjąć mięso

smacznego :D


Zmieniony przez - CiociaSamoZlo w dniu 2013-02-26 22:13:55

Przemiana Sylwetki 2014 - http://www.sfd.pl/Konkurs_/_CiociaSamoZlo_-t1015524.html
aktualny - http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_/_DT_/_redukcja_rok2-t978250.html
rok I- http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_na_redukcji-t892128.html

"Ten, kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł" - Albert Einstein

...& silence is better than bullshit

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 264 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 10396
Pieczenia owsianka
Składniki (2porcje)
Szklanka płatków owsianych,
1 jajko,
1/2 szklanki mleka,
2 łyżki orzechów (włoskich, laskowych, migdalow),
1 jabłko stratę na mus,
1/2 barana,
5 suszonych daktyli (mogą być śliwki lub morele),
2 łyżki wiorek kokosowych,
Po 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia i cynamonu.
W misce wymieszac płatki, owoce, orzechy, proszek i cynamon. W drugiej rozgniesc banana, dodać mus z jabłka, mleko i roztrzepane jajko. Zawartość model połączyć, przedłożyć do zaroodpornego naczynia wysmarowajego masłem i piec 40 min w 180 st.C.





Zmieniony przez - serenita w dniu 2013-02-28 13:51:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 926 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 45086
Gulasz z żołądków drobiowych

Składniki:
0,5kg żołądków drobiowych
kawałek słoniny (albo masło klarowane)
3-4 duże cebule
marchewka
szklanka bulionu, ewentualnie wody
ogórki konserwowe lub kiszone
słodka papryka mielona
majeranek
listek laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
łyżka śmietany

Wykonanie:
- Pokrojoną słoninę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, jak tłuszcz się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
-gdy cebula zrumieniona dodajemy umyte, oczyszczone i pokrojone żołądki, podsmażamy kilka minut z każdej strony
-całość zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną marchew, przyprawy,dusimy pod przykryciem do miękkości, zazwyczaj zajmuje to przynajmniej godzinę
- pod koniec gotowania dodajemy pokrojone ogórki, po zdjęciu z gazu śmietanę

30 minut przed końcem gotowania można wsypać ryż albo kaszę i mamy jednogarnkowe danie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 6565 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 58743
Millefoglie di melanzane w wersji Ladies

składniki

bakłażan
szpinak
mozarella ( kulka )
pomidor
czosnek
oliwa z oliwek
masło
sól
pieprz
zioła prowansalskie


instrukcja montażu

1) bakłażana myjemy - kroimy w plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na kwadrans ( tak pozbywamy się bakłażanowej goryczy ) po 15min opłukujemy plastry i wycieramy do sucha ręcznikami papierowymi

jeśli mamy np elektrycznego grilla - możemy pastry ugrillować, jeśli nie podsmażamy na masełku

2) szpinak - umyć, poraktować na patelni na masełku, z odrobiną soli i czosnku ( tego drugiego lubię sporo )

3) pomidory i mozarellę kroimy w plastry

4) foremkę do zapiekania smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek

5) układamy warstwami - bakłażan, pomidor, mozarella ( pieprz, zioła ) bakłażan, szpinak, bakłażan, pomidor, mozarella ... i tak aż nam się skończą podzespoły

6) na końcu skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek i zapiekamy aż ser się rozpuści i będzie taki jak komu odpowiada

smacznego






Zmieniony przez - CiociaSamoZlo w dniu 2013-03-03 16:02:42

Przemiana Sylwetki 2014 - http://www.sfd.pl/Konkurs_/_CiociaSamoZlo_-t1015524.html
aktualny - http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_/_DT_/_redukcja_rok2-t978250.html
rok I- http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_na_redukcji-t892128.html

"Ten, kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł" - Albert Einstein

...& silence is better than bullshit

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium