Drobiowa "lasagne" z macy + przepis na samą macę ( znaną również jako podpłomyk....
Tak, zamiast makaronu typu lasagne jako baza służy mi chlebek maca.
i tu mamy dwie możliwości
można wykorzystać kupną macę ( mi osobiście najbardziej smakowały z macą czosnkową), ale od jakiegoś czasu chlebek maca robię do tego przepisu sama doprawiając prawdziwym czosnkiem lub ziołami wedle uznania.
Przepis na macę:
szklanka mąki żytniej
2 szklanki maki pszennej białej
[ od czasu sfd robię z 3 szklanek mąki żytniej ]
2 łyżeczki soli (niekonieczna, ja nie używam, moja mama bez niej nie ruszy)
szklanka wody + odrobina w rezerwie
[przy mące żytniej czasem potrzeba ciut mniej]
łyżka czarnuszki/ ziół/ podrobionego czosnku/cebulki
Obie mąki wymieszać
[lub wysypać na stolnicę mąkę żytnią]
Zrobić sobie dołek i w niego wlewać wodę.
Metoda zrobienia ciasta - jak na pierogi, zagniatamy kilka minut aż będzie sprężyste, odstawiamy na kilka minut. Na tym etapie ja sobie dzielę na 8 części i każdą zagniatam z innymi ziołami :)
Placki wałkuję
- jak chcę zrobić mace do chrupania, to wycinam krążki kieliszkiem do koniaku
- jak robię pod lasagne, to wycinam sobie prostokątne placki wielkości mojej blaszki
Potem gęsto nakłuwam widelcem
Wsadzam na papierze do pieczenia na kilka minut [Ok 10] do piekarnika [180 stopni}, odwracam i jeszcze jakieś 5-6 minutek.
Przepis na lasagne
Na 4 porcje potrzebujemy:
12 płatów macy [tej zrobionej lub kupnej]
400 gram zmielonego fileta z kuraka lub indora
3 duże pieczarki (150 gram)
cebula czerwona ( 150 gram - jedna duża sztuka)
1 duża czerwona papryka (150 gram)
jogurt typu greckiego 200 gram
jajko 1 sztuka rozmiar M
Pomidory
Łyżka oliwy
Przyprawy
Pietruszka - najlepiej świeża
1) obieramy i trzemy pieczarki na grubych oczkach, obieramy cebulę i kroimy ją w dość szerokie pióra, usuwamy gniazdo nasienne z papryki i tniemy ją w kostkę - w zależności od gustu - drobniejszą lub grubszą. Osobiście wolę grube kawałki.
2) rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cebulkę, dusimy ją chwilkę po czym dodajemy pieczarki. Mieszamy i przyprawiamy: odrobiną soli, pieprzu i świeżą pietruszką. Pietruszka tak niesamowicie pasuje i uzupełnia się z pieczarkami, że dodaję jej dość sporo. Jeśli jednak ktoś nie lubi - musu nie ma.Dusimy wszytko razem przez chwilę do czasu aż pieczarki zaczną puszczać soki. To istotne - bazą do tej lasagne jest mięsko drobiowe, z natury suchawe więc by to zniwelować wrzucimy je właśnie na taką wilgotną bazę. W tym czasie włączamy również piekarnik - niech się nagrzewa do 200 stopni.
3) Wrzucamy mięso drobiowe wraz z przyprawami wedle uznania ( i intensywnie mieszamy nie pozwalając mięsu zbytnio się zbrylić. Dla pewności lepiej użyć widelca niż łyżki i rozgniatać nią mięsko powodując dobre wymieszanie się smaków i składników.
4) Gdy mięsko się zetnie - dorzucamy paprykę.I mieszając dusimy przez chwilkę. Po kilku minutach odstawiamy i zajmujemy się sosem.
5] W tym celu mieszamy ze sobą jogurt i jajko. Do takiej bazy możemy również dodać przypraw wedle uznania ( prowansalskie np). Jak robiłam z pomidorami z puszki, to dodawałam odrobinę zalewy i doprawiałam jedynie pieprzem.
A że mam "własny" przecier, to go używam zamiast.
6) W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie pierwszą warstwę z macy . Na warstwie rozprowadzamy sos z jogurtu i jajka, na to układamy nasze podduszone z pieczarkami cebulą i papryką mięsko, potem wykładamy porcję pokrojonych pomidorów [lub z puszki] , na to ponownie odrobinę sosu z jogurtu i jajka i kładziemy kolejną warstwę macy. Powtarzamy kolejno: sos, mięso, pomidory, sos i maca. Na wierzchu również rozprowadzamy sos - dokładnie do samego brzegu
7) Umieszczamy w piekarniku - na ok 30 minut . Dzielimy na porcje i podajemy.
W samym przepisie użyte jest niewiele tłuszczu.
Ale z reguły podaję z sałatą lub rukolą z olejem lnianym albo innym