SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

LADIESOWE PRZEPISY

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1491

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4201 Napisanych postów 17862 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282504
pamiętam, że kiedyś takie tematy żyły i były świetnym wsparciem i źródłem pomysłów
wiele razy w swoich dziennikach wstawiamy, jakieś przepisy, ciężko potem przebić się, przez miliony stron i je odszukać

wstawiajmy je tu!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
nightingal Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6271 Napisanych postów 35750 Wiek 44 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 677081
Super sprawa - na pewno warto będzie tu zaglądać.

BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
paula.cw Moderator
Ekspert
Szacuny 2451 Napisanych postów 12124 Wiek 36 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 591082
Dobra to ja dla zachęty dam przepis na Kinder Country, które ostatnio robiłam. Niestety zdjęcia brak- może jak będę robiła następnym razem to dorzucę :D

Robiłam 4 porcje na raz- dla dzieci, dla mnie na kolację i śniadanie :D

120 g kaszy manny, opakowanie budyniu waniliowego - ugotować z 800 g mleka i 200 g wody.
Pod koniec gotowania dodać 60g białej czekolady (ja miałam z herbatnikami i było super)
Całość ostudzić.

Po ostudzeniu wymieszać z ekspandowanymi ziarnami (u mnie orkisz)

Na wierzch przygotować krem czekoladowy: 2 opakowania skyru naturalnego, 21 g kakao i słodzik wymieszać.

Nałożyć krem czekoladowy na budyń. Posypać ekspandowanymi ziarnami.


Jedna porcja ma ok 450 kcal, 26g białka, 8g tłuszczu i 65g ww.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4201 Napisanych postów 17862 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282504
Przepis nie mój, a Miss
ale na czasie, a ja bardzo go lubię
żeby było go łatwo znaleźć wkleja
fota miss

Sernik dyniowy low fat


Składniki na spód:
-80g swieżych daktyli
-80g płatków owsianych
-7 łyżek wody
-15g ciemnego kakao

Składniki na masę serową:
-3 jaja
-400g dyni hokkaido*
-500g bardzo gęstego jogurtu greckiego Skyr 0%
-250g twarogu chudego
-25g budyniu waniliowego bez cukru
-100g erytrytolu
-łyżka ektraktu z wanilii

Polewa:
Odżywka białkowa o smaku białej czekolady + odżywka białkowa zmiksowana z kakao

*polecam użyć własnie hokkaido, nie gwarantuję, że z inną dynią wyjdzie tak samo dobry


Wykonanie:

Dynię hokkaido obieramy, kroimy w kawałki i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza, do miękkosci - około 20 minut. Następnie odstawiamy do schłodzenia.

Daktyle blendujemy z płatkami owsianymi, kakao i wodą. Jesli używamy daktyli suszonych, wtedy należy je zalać wrzątkiem i odstawić aż zmiękną. Wodę z moczenia daktyli można wykorzystać do masy. Wody można dodawać wedle uznania, masa będzie gęsta ale powinna dać się łatwo rozsmarować w tortownicy.
Tortownicę o srednicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masą czekoladową. Pieczemy w 200 stopniach przez 7-8minut.

Twaróg i jogurt blendujemy dopóki nie pozbędziemy się wszelkich grudek. Dodajemy jajka, dynię oraz słodzik i blendujemy przez 3-4 minuty. Na koniec dodajemy wanilię i budyń i mieszamy do połączenia składników.
Masę serową wylewamy na czekoladowy spód i pieczemy w 160 stopniach przez około 60minut. Polecam sprawdzić po 50minutach, góra nie powinna się za mocno przypiec. Po tym czasie wyłączamy i uchylamy piekarnik i pozostawiamy na 15minut.

Schłodzony sernik polewamy odżywką białkową i gotowe.

Makro dla całosci:
1 575,4 kcal
B:138,7 g W:195,3 g T:26,8 g

Makro dla porcji:
196,5kcal
B:17,3 g W:24,5 g T:3,3 g



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4201 Napisanych postów 17862 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282504
RISOTTO CYTRYNOWE

Składniki na 2 porcje
Ryż do risotto 150g
Bulion około 300ml
Parmezan 30g
Oliwa z oliwek 10g
Cukinia 150g (warzywa zmieniam sezonowo, świetne jest ze szparagami oraz z fasolką szparagową)
Papryka 150g
Natka pietruszki
Pieprz ziołowy
Tymianek
Rozmaryn
Kurkuma
Sok z połowy cytryny
Otarta skórka z cytryny
+250g pierś z kurczaka

Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Dodaj natkę pietruszki.
Dodaj ryż i smaż 2min.
Dodaj przyprawy i smaż 1-2min.
Stopniowo dolewaj bulion. Gotuj w ten sposób ryż około 15min.
Po tym czasie dodaj skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gotuj chwilę
Dodaj parmezan, dokładnie wymieszaj.
Posmakuj i dopraw jeśli potrzeba.

Podawaj z natką pietruszki. I parmezanem.
Zjedz z grillowaną piersią kurczaka.


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1502 Napisanych postów 1690 Wiek 35 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 14639
Nie wiem, czy to jakoś superdietetyczna wersja, na pewno taka składająca się prawie z samego twarogu ;) Nie bójcie się konsystencji, to się nakłada łyżką na blat (ja na deskę do krojenia) wysypany mąką i delikatnie formuje w rulonik. 200g mąki jest do ciasta, do tego w zależności od Waszych umiejętności można dać więcej lub mniej przy wyrabianiu, mi wyszło ok. 40-50 gramów.
Zblendowałam twaróg z jajkami. Im mniej mokry twaróg tym mniej mąki będzie potrzebowało ciasto. Można też kupić mielony (ale nie z wiaderka, bo będzie za mokry) i tylko zmiksować z jajkami. Potem wymieszałam łyżką z mąką, przekładałam po trochu na miejsce przygotowane do zawijania, formowałam rulon (im mniejsza porcja tym łatwiej i wcale nie trzeba dużo miejsca), potem ciach ciach na kawałki (małe, bo nie lubię dużych leniwych, a one i tak przy gotowaniu puchną) i do wrzącej osolonej wody. Nie wiem, jak długo się gotowały, bo zawsze jednocześnie gotuję i roluję ;) Wystarczy parę minut od wypłynięcia, będzie widać, bo one takie pęcznieją i dopiero ostudzone wracają do takiej bardziej zbitej formy. Jak nie przesadzicie z mąką to będą mięciutkie :)

Można też dać 3 kostki chudego twarogu, wtedy będzie jeszcze mniej tłuszczu, ale też, oczywiście, mniej smaczne. Dużo zależy od tego, co planujecie dorzucić do posiłku. Ja podzieliłam sobie na 4 porcje i zamierzam jeść z pesto, zielonym groszkiem i rukolą














Zmieniony przez - Hesia w dniu 2022-11-22 22:06:44

Zmieniony przez - Hesia w dniu 2022-11-22 22:20:32

Zmieniony przez - Hesia w dniu 2022-11-22 22:21:47

Zmieniony przez - Hesia w dniu 2022-11-22 22:23:00
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4201 Napisanych postów 17862 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282504
MAKARON STIR-FRY Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I MARCHEWKĄ
Składniki na 2 porcje
1 pojedynczy filet kurczaka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
100 g makaronu ryżowego (polecam z ryżu brązowego)
dwie małe szalotki
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1/2 brokuła
kawałek papryczki chili
1 łyżka oliwy
kilka orzechów nerkowca (opcjonalnie)
1/4 szklanki wody
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
4 łyżki posiekanego szczypiorku
Kurczaka pokroić na ok. 1,5 cm kawałki, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W czasie gdy gotuje się makaron przygotować warzywa: szalotkę pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Brokuła posiekać na mniejsze kawałki, papryczkę chili pokroić w kosteczkę.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę oraz czosnek i podsmażać mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać kurczaka i obsmażyć przez kolejne 2 minuty, doprawić solą i pieprzem.
Dodać marchewkę, brokuła, papryczkę chili oraz posiekane orzechy jeśli ich używamy. Smażyć wszystko przez ok. 4 minuty często mieszając. W międzyczasie wlewać po trochu mieszankę wody z sosem sojowym i syropem klonowym
Dodać makaron. Wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
Na koniec polać olejem sezamowym i posypać szczypiorkiem.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
nightingal Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6271 Napisanych postów 35750 Wiek 44 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 677081
Apetyczne - a ja akurat dziś żarcia nie wziąłem do pracy. Strach tu zaglądać.

BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1502 Napisanych postów 1690 Wiek 35 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 14639
Prosta pasta do wrapów albo sos groszkowy

Może być pasta (także na kanapki) albo sos, zależy ile dodacie wody. Wystarczy podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę na patelni (na puszkę groszku dałam pół średniej cebuli) z łyżeczką oliwy, dodać zblendowany groszek konserwowy z odrobiną wody (gdyby było jej za dużo, wystarczy chwilę pogotować i sos się zagęści), zagrzać wszystko i na koniec dodać świeżą natkę pietruszki oraz ulubione przyprawy (polecam trochę czosnku i curry albo garam masala).
Jak ktoś ma więcej tłuszczu w misce, można dać 10g, będzie smaczniejsze ;) Albo odrobinę jakiegoś twardego sera.

Na zdjęciu połowa porcji. Rozkład makro na całą puszkę.




2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
nightingal Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6271 Napisanych postów 35750 Wiek 44 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 677081
Pewnie zamiast groszku i soczewica by pasowała do takiej pasty. Pomysł fajny.

BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rowerek stacjonarny dla kobiety

Obnizka