Moda na zdrowe odżywianie oraz stosowanie produktów z działu „superfoods” dociera do coraz szerszego grona odbiorców, szczególnie produkty te używane są przez osoby, które chcą polepszyć swoje zdrowie oraz takie, dla których ważna jest estetyka sylwetki. Jednym z bardzo ciekawych i wartościowych produktów, które możemy znaleźć na półkach z napisem „zdrowa żywność”, są jagody goji. Ich właściwości wykorzystywane są od wielu, wielu lat w medycynie naturalnej. Co zawierają w sobie jagody goji? Jakie są ich wartości odżywcze? Jak możemy ich użyć w kuchni? Na te i inne pytania odpowiem w poniższym artykule.

Czym są jagody goji?

Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity lub kolcowój szkarłatny. Natomiast nazwa „goji” odnosi się jedynie do owoców kolcowoju tybetańskiego. Rosną one w umiarkowanym i podzwrotnikowym klimacie Chin, Tybetu i Mongolii. Roślina ta jest bardzo łatwa w uprawie, można posadzić ją nawet samemu, pamiętając, że kolcowój potrzebuje dobrze nasłonecznionego miejsca. Jest odporna na mróz, ale także na suszę czy wysoką temperaturę, a także na zanieczyszczenie powietrza. Znosi również nadmierną wilgoć. Kolcowój chiński kwitnie od czerwca do września. Krzewy Lycium Barbarum, na których rosną jagody goji, są mocno rozgałęzione, osiągają wysokość od 1 do około 3 metrów. Owoce zaś mają około 2 cm. Krzew ten posiada ciemnozielone liście, które są dość sztywne i cienkie.

Podczas zbiorów strząsa się jagody na specjalne maty, a następnie suszy w zacienionym miejscu. Świeżych jagód goji nie powinno się dotykać gołymi rękoma, ponieważ zachodzi wtedy proces utleniania i jagoda może przybrać czarno-siny kolor. Jagody goji należą do żywności, która na stałe weszła w nasze jadłospisy, ma w sobie wiele cennych witamin oraz minerałów, a jej działanie docenia coraz więcej Polaków, ale nie tylko.

Cenne właściwości jagód goji

Owoce te wykazują wiele cennych właściwości. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych, czyli takich, które musimy dostarczyć z pożywienia. Ponadto zawierają węglowodany oraz tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6, odpowiedzialne za wytwarzanie hormonów, ale też właściwą pracę naszego mózgu i układu nerwowego. W jagodach goji za bardzo cenny składnik uważa się bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, ale też wspierające pracę naszego układu odpornościowego. Jagody te zalecane są również między innymi w leczeniu reumatyzmu, ale także podczas przeróżnych infekcji, gdzie nasza odporność jest zachwiana. Zawierają cyperon, który wpływa korzystnie na pracę serca oraz ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto jagody zawierają betainę, wykorzystywaną do produkcji choliny, która odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu chorobom serca. Pozytywnie wpływa na pracę nerek, wątroby, ale też na poziom cholesterolu (między innymi dzięki β-sitosterolowi i kompleksowi LBP, obniżają one poziom cholesterolu) oraz cukru we krwi. Wprowadzenie ich do diety łagodzi dolegliwości ze strony układu oddechowego. Mówi się, że przyczyniają się również do pozytywnych wyników w leczeniu niepłodności. W medycynie chińskiej jagód goji używa się by poprawić wzrok, gdyż zawierają silny przeciwutleniacz: zeaksantynę, który może chronić oczy przed szkodliwym działaniem światła UV. Ponadto zawarta w jagodach luteina wspomaga działanie przeciwutleniaczy, zapewnia poprawę widzenia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób oczu. Jagody goji stosowane są również by złagodzić bóle miesiączkowe oraz zatrzymać procesy starzenia się skóry. Gdy się starzejemy, nasz organizm produkuje znacznie mniej hormonu wzrostu, a jagody goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje nasz organizm do naturalnego produkowania tego hormonu (HGH Human Growth Hormone).

Witaminy oraz minerały zawarte w tych niepozornych owocach

Jagody goji, podobnie jak wszystkie jagody, zawierają cenne witaminy, minerały, a także przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać nasze zdrowie oraz samopoczucie w dobrej kondycji.

Nie ma dokładnych danych, ile zawierają witamin oraz minerałów, gdyż nie da się tego jednoznacznie określić. Wiele zależy pewnie od naturalnego pochodzenia produktu, jakości jagód czy nawet pogody w sezonie upraw.

Dlatego też o dokładnej zawartości witamin oraz minerałów jest wiele spekulacji.

Mówi się, iż posiadają (różne źródła, podają różne ilości):

  • sporo witaminy C, która między innymi usprawnia nasz układ odpornościowy,
  • witaminę A, dzięki której między innymi dobrze widzimy,
  • witaminę E, witamina ta działa między innymi przeciw zakrzepom, wspomaga funkcjonowanie wzroku,
  • witaminy z grupy B, które między innymi chronią nasz układ nerwowy, zapobiegają bezsenności,
  • fosfor, który odpowiada między innymi za mocne i zdrowe kości,
  • wapń, który odpowiada za mocne i zdrowe kości, ale także bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i skurczy naszych mięśni,
  • żelazo, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz rozwoju tkanek, stymuluje odporność, ale także przeciwdziała anemii,
  • miedź, wpływa na poprawną pracę naszego mózgu, a także zwiększa odporność i chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników,
  • cynk, który bierze udział w tworzeniu się insuliny, wpływa na pracę naszego układu odpornościowego, a także pobudza pracę trzustki oraz zapobiega demencji,
  • selen, dzięki któremu nasza tarczyca działa poprawnie, ale wpływa też on na odporność naszego organizmu,
  • germanu, który ma udowodnione działanie antynowotworowe,
  • flawonoidy, mają działanie przeciwutleniające, dlatego ułatwiają usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu.

Suszone owoce goji mają ok. 370 kcal na 100 g.

Jak wykorzystać jagody goji w kuchni?

Suszone jagody wyglądem przypominają rodzynki czy żurawinę, ich smak można określić jako lekko słodki z delikatną nutką pikanterii. W tradycyjnej, chińskiej kulturze jagody te spożywane były na surowo, zazwyczaj dodawało się je do herbaty, a nawet robiono z nich zupy.

Z powodzeniem można je dodawać do owsianek, ale także do kompotów czy różnych deserów. Idealnie wkomponują się również w potrawy z ryżu czy kaszy, ale także ubogacą sałatkę warzywną czy owocową. Z jagód goji przygotować można pyszne soki, idealne będą również jako dodatek do przeróżnych wypieków. Wkomponować można je również razem z orzechami oraz jogurtem naturalnym, stanowić to może ciekawą przekąskę. Jest wiele możliwości wykorzystania jagód w swojej kuchni, wiele zależy od naszych upodobań kulinarnych.

Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini Fitness 2017

Kuleczki owsiano-jaglane z jagodami goji

Składniki:

  • 120 g płatków jaglanych
  • 120 g płatków owsianych
  • 40 g ksylitolu
  • 50 g jagód goji
  • 50 orzechów włoskich
  • cynamon
  • 150 g kefiru lub jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

Do dużej miski należy wsypać wszystkie suche składniki, dodać kefir i wymieszać, aby wszystko dokładnie się połączyło. Odstawić na około 5min. Masa powinna być kleista i łatwa do formowania. Gdyby wyszła nam nieco sucha, warto dodać jeszcze trochę kefiru, jeśli zaś jest zbyt rzadka, dosypać płatków jaglanych. Nagrzać piekarnika na 180stopni Celsjusza i wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia (chyba, że mamy formę silikonową). Z powstałej masy formować małe kulki i układać je na blaszce, zapiekać około 15 min.

Smacznego!

Jagody goji, na co uważać?

Mówi się, iż optymalne spożycie suszonych jagód goji dla osoby dorosłej to około 25g, zaś dla dzieci nie więcej niż 10-15g, choć tak samo, jak w przypadku dokładnej ilości witamin i minerałów, wartości są bardzo różne. Dlatego też wprowadzajmy owoce te z rozwagą. Nie są zalecane w diecie kobiet ciężarnych oraz karmiących. Ponadto na jagody goji powinny uważać osoby, które przyjmują leki na rozrzedzenie krwi, ale także cierpiące na nadciśnienie, gdyż spożywanie jagód może wchodzić w interakcję z lekami, powodując niepożądane skutki uboczne. Warto zasięgnąć porady lekarza prowadzącego.

Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini Fitness 2017

Podsumowanie

Działanie jagód goji jest wszechstronne i cenione od dawna. Na pewno są produktem, który warto włączyć do diety. Bogactwo witamin i minerałów zawartych w owocach pozwala w łatwy i smaczny sposób wzbogacić nasz jadłospis i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Włączajmy je do diety z rozwagą, a na pewno staną się ciekawym elementem naszych dań.

Komentarze (0)