Wyobraź sobie, że wyjątkowo niebezpieczna epidemia grypy atakuje ludzkość. Brakuje szczepionek, leków, medycyna jest bezradna. Epidemię przeżywają wyłącznie żywieniowy zapaleńcy, w których diecie obecne były jagody goji – kontrowersyjny super food.  Nierzeczywisty i dramatyczny scenariusz? Być może. Okazuje się jednak, że działanie jagód goji ma poparcie w nauce.

Kilka słów o jagodach goji

Jagody goji to owoce kolcowoju chińskiego oraz kolcowoju pospolitego. Według starożytnych chińskich manuskryptów medycznych przedłużają one życie, uspokajają duszę, wzmacniają ciało i chronią przed chorobami. 

Jakie składniki odpowiedzialne są za ich działanie?

Jagody goi zawierają w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych, cechujących się bardzo dużą aktywnością biologiczną, dlatego są zaliczane do tzw. superowoców. Jagody Goji cenione są przede wszystkim za zawartość witaminy C, ryboflawiny, wapnia, żelaza, potasu, cynku, β-karotenu oraz selenu. Na uwagę zasługuje również obecność antocyjanów, takich jak luteina i zeaksantyna, zapewnia ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym oraz regulację poziomu cholesterolu LDL.

Jagody Goji są najlepszym źródłem pokarmowym zeaksantyny. Związek ten stymuluje układ odpornościowy . 

Jagody Goji zawierają również kompleks polisacharydowy, który również wzmacnia układ odpornościowy. Wyniki wielu badań wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe.

jagody goji

Eksperyment na myszach

Naukowcy chcieli wiedzieć, czy jagody goji naprawdę zapewniają ochronę przed wirusami.  Przeprowadzili eksperyment z udziałem myszy.

Badanie trwało miesiąc, Myszom podawano ekstrakt z dodatkiem jagód goji. W przeliczeniu na ludzi dawka jaką otrzymywały myszy wynosiłaby około 20-30 g jagód goji dziennie. Myszom w grupie kontrolnej podawano standardowe pożywienie, bez dodatków.

Wyniki eksperymentu

Po miesiącu naukowcy zainfekowali myszy wirusem grypy H1N1 i zbadali skutki, jakie przyniosło to w ciągu następnych 9 dni. Naukowcy zliczali między innymi liczbę uszkodzonych komórek w płucach myszy. Okazało się, że myszy, którym podawano jagody goji miały mniej zniszczonych komórek płuc niż myszy z grupy kontrolnej.

Podawanie jagód Goji spowodowało wyższe stężenie interferonu-gamma i interleukiny-2 we krwi myszy. Im więcej tych cząsteczek znajduje się we krwi, tym silniej komórki odpornościowe zwalczają infekcję.

Kiedy wirusy uszkadzają komórki, komórki obumierają, a ciało musi je usunąć Komórki, które wykonują tę pracę, reagują na białka zapalne, takie jak TNF-alfa i interleukina-6. Naukowcy odkryli mniejsze ilości TNF-alfa i interleukiny-6 w płucach myszy, którym podano jagody goji.

Podsumowując

Regularne spożywanie 20g jagód goji dziennie może wzmocnić nasz układ odpornościowy i uchronić nas przed grypą w okresie jesienno-zimowym. Nie zaleca się przekraczania wspomnianej dawki ze względu na wpływ jagód goji na obniżenie poziomu cukru we krwi.

Komentarze (6)
spejson94

a co mnie eksperyment na myszach mówi? ja chce mieć eksperyment na ludziach i stąd mieć wynik

0
gokuson

Nikt Ci nie broni, ogarniaj ekipę i rób badania

0
anubis84

Dawaj do owsianki, czy jakiejś przekaski i ocenisz, jak z zachorowalnością.

0
Dictator

W jakiej postaci te jagody jeść? Gdzieś znalazłem że te suszone są mało co warte. Czy może są dostępne jakieś bio? Czy w innej formie

0
julka396

Ja często przygotowuję owsiankę z suszonymi owocami, jest to fajna zdrowa opcja na śniadanie o ciekawym smaku, jednak zgadzam się, wartość jest dużo mniejsza niż przy świeżych owocach.

0
anubis84

Zawsze w formie supli mozesz wybrać https://www.sfd.pl/sklep/Swanson_Full_Spectrum_Goji_Berry_(Wolfberry)-opis32090.html

0