Resveratrol (spotyka się też pisownię resweratrol) to związek występujący w roślinach, np. w winogronach. Związki polifenolowe, obok resweratrolu, obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Wszystkim przypisuje się działanie antynowotworowe. Ponadto resweratrol można znaleźć w żywności, w tym w orzeszkach ziemnych oraz w czerwonym winie.

Resveratrol został gruntownie sprawdzony w ponad 244 badaniach klinicznych, a obecnie trwa dodatkowe 27 badań klinicznych.

Resveratrol wzór

Resveratrol może być pomocny w terapiach i  pozytywnie wpływać na:

  • cukrzycę
  • otyłość
  • nowotwory (np. raka jelita grubego, raka piersi, szpiczaka mnogiego)
  • zespół metaboliczny
  • nadciśnienie
  • chorobę Alzheimera
  • udar
  • choroby sercowo-naczyniowe
  • choroby nerek, choroby zapalne
  • zapalenie błony śluzowej nosa i gardła.

To nie znaczy, że resveratrol leczy np. raka, tylko iż ma bardzo obiecujące właściwości na tym polu.

Resveratrol jest bezpieczny w dawce do 5 g dziennie.

Resveratrol u sportowców może działać, jako silny antyoksydant, więc niekoniecznie większe dawki będą korzystne. Więcej prawie nigdy nie znaczy lepiej. Resveratrol wykazuje korzystne działanie na przepływ krwi, ma umiarkowany wpływ na spadek stężenia glukozy we krwi oraz ciśnienia krwi. Potrafi zwiększać wrażliwość na insulinę oraz obniżać stężenie insuliny we krwi. Powoduje spadek LDL i zwiększa frakcję wyrzutową lewej komory serca. Tłumi stężenie trójglicerydów i ma wpływ na spadek ilości czynnika martwicy nowotworów.

To czyni resveratrol unikalnym środkiem przeciwzapalnym o działaniu antyoksydacyjnym i o pewnych cechach korzystnych dla osób mających problemy z glikemią lub cierpiących na objawy zespołu metabolicznego.

Nawet pośrednio resveratrol jest korzystnym dla insuliny. 

Ten związek polifenolowy przyda się nie tylko sportowcom, ale też osobom otyłym lub mniej aktywnym fizycznie. Wbrew obiegowym opiniom zawartość resveratrolu w winie nie czyni picia alkoholu zdrowym zwyczajem. Dużo lepiej postawić na izolowane suplementy z resveratrolem, niż sięgać po alkohol.

Referencje:

Jairam Vanamala, Lavanya Reddivari, Sridhar Radhakrishnan & Chris Tarver „Resveratrol suppresses IGF-1 induced human colon cancer cell proliferation and elevates apoptosis via suppression of IGF-1R/Wnt and activation of p53 signaling pathways” https://link.springer.com/article/10.1186/1471-2407-10-238

Akhand Pratap Singh i in. „Health benefits of resveratrol: Evidence from clinical studies” https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/med.21565

https://examine.com/supplements/resveratrol/

Komentarze (0)