Skladniki dna tarty:
4 bialka jajek
2 lyzeczka masla lub oleju koksowego
2 lyzeczki ksylitolu lub innego zamiennika cukru
6-7 kropli stewii waniliowej
140 gram maki migdalowej
Skladniki krem waniliowy:
4 zoltka jajek
3 – 4 dl mleka . okolo 1,5 szkanki
2 lyzki xanthan gum lub skrobii kukurydzianej
2 lyzki ksylitolu lub innego zamiennika cukru
8 kropli stewii
+ truskawki, ok. 300 gram
1) Ubij lekko bialka, dodaj ksylitol, stewie, maslo i make, a zrobi sie z tego dosc zbite ciasto. Wyklej forme do tarty ( mniej wiecej 27 cm srednicy ) i do pieca na 180 stopni na 10-15 minut.
2) Zagotuj mleko razem z ksylitolem, stewia i xanthan gum. Zdejmij z ognia i dodaj zoltka jaj, utrzep je w mleku. Zmniejsz ogien, mieszaj i uwazaj zeby sie nie zagotowalo- ma tylko zgestniec
3) Pokroj truskawki na mniejsze kawalki i wmieszaj je do kremu waniliowego. Wlej na wierzch tarty i z powrotem do pieca na 180 stopni na 17-20 min.
Smacznego:)
Cale ciasto wazy mniej wiecej 800 gram
Zmieniony przez - Lusse w dniu 2014-04-17 20:20:14