SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237085

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 906 Napisanych postów 7311 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 111899
Szarlotka bez glutenu i bez cukru!

Ciasto:

2 szklanki mąki kukurydzianej
200 g masła
1/2 szklanki wheya waniliowego ok 50 - 60g(w oryginale był cukier puder)

Nadzienie z jabłek:

1 kg jabłek, np antonówki (może być nieco więcej, max 1 i 1/2 kg)
łyżeczka cynamonu
ewentualnie inne przyprawy wg uznania

• mąkę siekamy z miękkim masłem i wheyem, szybko zagniatamy ciasto
• formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1/2h
• obrane i pokrojone w cząstki jabłka dusimy do miękkości, podlewając niewielką ilością wody, gdy są miękkie dodajemy przyprawy (ja rozgotowałam aż do powstania musu)
• od ciasta odejmujemy 1/4 na kruszonkę, resztą wylepiamy tortownicę o średnicy 20cm
• podpiekamy spód w temp. około 160 st. C przez 15 min. (z termoobiegiem), lub w temp. 180 st. C w piekarniku bez termoobiegu, spód powinien podpiec się na złoto
• na podpieczony spód wykładamy nadzienie i posypujemy pokruszonym ciastem
• wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 min.

I co najważniejsze ciasto z mąki kukurydzianej rozpada się jeśli jest świeże, dlatego też szarlotkę należy zrobić bardzo wcześnie rano lub najlepiej dzień wcześniej. A to dlatego, że ciasto wchłonie wilgoć jabłek i będzie rzeczywiście kruche. Jedzone zbyt wcześnie jest bardzo "piaskowe". Poza tym można też włożyć je do lodówki na trochę gdy już ostygnie. ( u mnie stało całą noc )

Smacznego!

Jak widać po BTW to dość sporo kcal i węgli, ale wiadomo że nikt nie zje całej









Zmieniony przez - sforcia w dniu 2013-09-01 11:40:58

"Pamiętaj, iż twoja własna determinacja, by osiągnąć sukces, liczy się bardziej, niż cokolwiek innego na świecie." (Abraham Lincoln)
.
.
http://www.sfd.pl/[BLOG]__SFORCIA__Czas_na_równowagę_i_powrót_do_formy!!_-t1150356-s1.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1489 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35096
SOS HINDUSKI
(na 4 słoiki 0,72 - tak było w przepisie, a mi wyszło dość sporo takich słoików po dżemach)
SKŁADNIKI:
2 kg pomidorów
½ kg jabłek
4 czerwone papryki
3 cebule
5 tabletek stewii (w oryginalnym przepisie był cukier)
2 łyżki soli
2 liście laurowe
2 goździki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę kroimy w kostkę.
Pomidory, jabłka i cebulę wkładamy do garnka. Dodajemy cukier, sól, liście laurowe i goździki. Gotujemy 30 minut. Wkładamy do słoików.

Sos pasuje np. do ryżu. W smaku przypomina mi sos słodko-kwaśny Uncle Ben's. Mój mąż czasem to kupuje, więc miałam okazję spróbować.






Zmieniony przez - Agnese w dniu 2013-09-02 17:45:41

"Never let the odds keep you from doing what you know in your heart you were meant to do."

P.S. Cudownie być poza Ladies: czysta micha z czitem raz w tygodniu, jedzenia aż za dużo, przez większą część roku brak aero, indywidualna trenerka i forma psychiczna i fizyczna jest, a na wakacje będzie mega wypas

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Saida MMA Coach
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 28242 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 125433
Genialny pomysł na dodanie cukru w przepisach dla Lejdis...

Feel the pain and do it anyway...

Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
PLACKI Z CIECIERZYCY
(porcja 6 placków)

50gr mąki z ciecierzycy
50gr mąki gryczanej
1 jajko
10 gr oleju kokosowego do smażenia
ząbek czosnku można cebulę ale ja nie dodałam
przyprawy: wg uznania ja dałam sól,curry,chilli(troszkę),papryka słodka,majeranek(trochę)

Mimo że to mąka, ale w sumie to tylko zblendowana ciecierzyca, więc zalałam wodą na noc. Po odsączeniu mąki z ciecierzycy (ile się da) dodać mąkę gryczaną,jajko i wymieszać albo potraktować blenderem.Jeśli nie moczycie na noc to trzeba dodać wody by wyszła konsystencja na placki. smażyć na oleju.
Bardzo prosty przepis bo mi wyszły za pierwszym razem:)

6placków(2 porcje)
kcal 504
B 24
W 61
T 18

CIASTO Z MĄKI Z PESTEK DYNI (zielone)

50gr mąki z pestek dyni
4 jajka
50gr płatków owsianych
1 niewielkie jabłko około 100gr
30 gr rodzynek
cynamon do posypania
10 gr olej kokosowy do wysmarowania blachy


jajka z mąką zblendować.Dodać płatki owsiane i rodzynki -wymieszać . Przelać do wysmarowanej keksówki na wierzch dodać pokrojone jabłko posypać cynamonem piec 180'C około 30 minut(ja zawsze na oko)

całość( ja dzielę na 2 porcje i mam na drugie śniadanie w pracy albo jakoś tak)
kcal 937
B 61
w 65
T 37

Zmieniony przez - KWOKA w dniu 2013-09-14 23:36:13


Zdjęcia telefonem i kolory wyszły trochę średnio (ciasto jest zielone)

Zmieniony przez - KWOKA w dniu 2013-09-15 09:17:43

Zmieniony przez - KWOKA w dniu 2013-09-15 09:19:40

Zmieniony przez - KWOKA w dniu 2013-09-15 10:19:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
NALEŚNIKI Z CIECIERZYCY

składniki(na 3 małe naleśniki)
30gr mąki z ciecierzycy ( jak macie dobry blender albo młynek można zmielić samemu kulki ciecierzycy)namoczyć na noc(przyznam się ze tego nie zrobiłam)
1 jajko
woda
4gr olej kokosowy do smażenia
przyprawy jakie komu pasują na pewno sól, dodałam paprykę słodką i curry


Mąkę z ciecierzycy odsączyć z wody(ile się da) dodać wody i jajko by była konsystencja jak na naleśniki smażyć. Faszerować czym chcecie ja dałam łososia wędzonego i wyszły mega pyszne i super proste.

Bon apetit

wartości odżywcze 3 naleśników
kcal 198
B- 12 gr
W- 15 gr
T- 9 gr









Zmieniony przez - KWOKA w dniu 2013-09-16 13:25:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 935 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 27624
curry z łuskanego grochu oryginalna nazwa "dal curry"

składniki:
1,5 szklanki grochu łuskanego żółtego
cebula

przyprawy:
szczypta kurkumy
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka kolendry w proszku
1,5 łyżeczki nasion kminu - ja nie dawałam i też dało rade
1/3 łyżeczki suchego chili - ja dawałam płatków
papryczka chili - opcjonalnie
sól
dwa ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
ok. 1,5 cm korzenia imbiru - startego na tarce
2 goździki
kawałeczek kory cynamonu
liść laurowy - ja dałam jeszcze ziele i kilka ziarenek pieprzu
czarny kardamon - opcjonalnie (chyba jedno ziarenko)
kilka gałązek kolendry świeżej - opcjonalnie

Groch namoczyć na noc, przepłukać, przesypać do garnka zalać wodą tak aby przykryło groch. Dodać przyprawy i gotować przez 15 minut. Na masełku podsmażyć cebulę, na brązowo dodać do potrawy i gotować jeszcze 5 minut. Można część grochu utłuc tłuczkiem. Ja robiłam i grochem i z soczewicą i ona mi się rozleciała więc nie musiałam. Jeśli za bardzo wodniste to odparować. W oryginalnym przepisie jest jeszcze aby dodać pół szklanki oleju roślinnego, ja dałam 2 łyżki oliwy z oliwek ale nie wiem czy to mądre było . Poza tym alby było bardziej białkowe wrzuciłam też pierś z indyka ot tak pokrojoną w kostkę.


Zmieniony przez - roksanna1 w dniu 2013-09-17 19:59:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 45 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 3807
Na prośbę Roksanna1 podaję klasyczny przepis na szynkę z szynkowara (przepis jest full, dla naszych Pań fit wskazuję momenty, które można zmodyfikować)

Podaję proporcję na 1kg wsadu mięsnego

Etap I
Mięso wybrane trzeba pokroić na plastry a’la schabowe w poprzek włókien grubsze lub chudsze jak tam chcemy,
takie plastry należy rozbić tłuczkiem (tylko po to by zmiękczyć mięso i by ładnie układało się w szynce bez pustych przestrzeni)
ja takie plastry kroję później w kostkę taką jak na większy gulasz, wielkością kostki mamy wpływ na wielkość kawałków mięsnych w szynce

dodajemy mieszankę soli:
- 12g jeśli ma być mało słone
- 16g na słone
- 20g na mocno słone
(sól to mieszanka soli peklowej i zwykłej 50% / 50% ale… można tylko zwykłą sól)

W 100ml ciepłej wody rozpuszczamy łyżeczkę cukru i całość dodajemy do mięsa (cukier też opcjonalnie, ale dodam, że doskonale łamie smak)
I wszystko razem „masujemy” musimy tą wodę wmasować w mięso, w efekcie otrzymujemy mięso w klejącej się powłoce takiej mazi (wygląda to mało apetycznie ale tak ma być.

Umieszczamy wszystko na dobę… dwie.. w lodówce



Etap II
Wyciągamy mięso z lodówki na jakiś czas by się ogrzało (łatwiej obrabia się mięso które ma temp pokojową)
Dodajemy:
-Ząbek czosnku
-Płaską małą łyżeczkę gałki muszkatołowej
-Pierz (mało – posypuje po wierzchu)
-Majeranek pół łyżki (to jest wersja clasic)
-1 łyżkę żelatyny.. jeśli wkład mięsny jest chudy a my chcemy mieć dodatkową galaretkę (przy karkówce, podgardlu sama się zrobi)

UWAGA - wszelkie przyprawy w szynkowarze nabierają mocnego smaku, używamy połowę porcji przypraw do jakiej przywykliśmy dodawać do mięs pieczonych.
Na moje to nie kombinujmy!… mniej znaczy bardziej przejrzysty smak, ja daję góra 3 smaki na raz: gałka pieprz, majeranek albo kminek, albo cząber, albo rozmaryn albo co tam…

Etap III
Tak przygotowaną papkę wkładam do woreczka, który już tkwi w szynkowarze, ubijam mieso układając je, na wierz liść laurowy i ziele (opcjonalnie)
zakręcam worek i zakładam sprężynę.
Mam taki zwyczajny szynkowar aluminiowy, dlatego mięso muszę wkładać w woreczek, by nie było niepotrzebnych reakcji.
W mój szynkowar zmieszczę max 1,2kg mięsa, ale to porcja akurat
Takie mięso musi jeszcze postać dobę (12h w lodówce i 12h na zewnątrz.)
Obróbka cieplna mięsa „ciepłego” nie z lodówki spowoduje, że zachowa ono wilgotność

Etap IV
Potem szynkowar wkładam do gara napełnionego wodą zimną, przykrywamy drugim garnkiem jak czapką, niech się wszystko ogrzewa razem i woda i szynkowar aż do wrzenia.
Od momentu zagotowania zmniejszam gaz na pyrkanie, jak przy rosole i czekam 1:15h do 1:30h nie więcej, bo mięso będzie suche
Następnie należy wyjąć szynkowar z zawartością
Wystudzić łącznie z zawartością (np. na balkonie teraz, bo zimno)
I wyjąć rano dobrze schłodzone
Jak wyciągamy.. (należy pod ciepłą wodą ogrzać szynkowar by rozpuścić troszkę galaretkę i powinno łatwo wyjść, inaczej jest ciężko)

Kurczliwość mięsa dobrej jakości to 20% około, czyli z kg mięsa+ ta woda otrzymamy około 850g szynki


Na czym pracuję
chcę mięso połączyć z czymś wędzonym.., ciekawa jestem, czy zyska na tym smak i co będzie jak zamiast wieprzowiny damy wołowe (z gruntu bardziej chude i twardsze mięso)


pozdrawiam

Zmieniony przez - UpToYou w dniu 2013-10-02 10:44:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 6565 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 58743
zupa dyniowa


podzespoły:
0,5 kg dyni już oczyszczonej ( ja dałam ok 0,8kg bo: patrz niżej )
2 ziemniaki ( dla tych co mogą - ja robiłam bez, dałam więcej dyni )
1 cebula
1-2 ząbki czosnku,
3 łyżki masła klarowanego
1 -1,5 łyżeczki curry lub kurkumy
1 litr bulionu
sól pieprz,


instrukcja montażu:

cebule i czosnek zeszklić na maśle

dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka przesmażyć ( jeśli się go oczywiście daje )

dynie pokroić w spora kostkę i dodać do ziemniaków i cebuli, delikatnie przesmażyć

zalać bulionem dodać curry/kurkumę i gotować do miękkości

doprawić sola pieprzem i zblendować

propozycje podania
- saute ( bo i tak jest dobra )
- ze startym serem i grzankami ( jeśli kto może )
- z kleksem/esem - floresem ze śmietany
- z uprażonymi pestkami z dyni

smacznego

Przemiana Sylwetki 2014 - http://www.sfd.pl/Konkurs_/_CiociaSamoZlo_-t1015524.html
aktualny - http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_/_DT_/_redukcja_rok2-t978250.html
rok I- http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_na_redukcji-t892128.html

"Ten, kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł" - Albert Einstein

...& silence is better than bullshit

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 45 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 3807
Zrobiłam szynkę wołową z szynkowara, wyszła przyzwoicie

Dla tych co zechcą skusić się, kilka uwag

1. mięsa nie kroimy w kostkę, bo się rozsypie, lepiej zostawić je w kawałku, albo kilku długich paskach
2. żelatyna nie działa… przy dodaniu 25g na 1kg masy ledwo co wychodzi galaretka (czyli, jak kto chce, dla mnie nadmiarowość)
3. dodatek soli zmiękczającej nie przyniósł oczekiwanych rezultatów (tak jak żelatyna)
4. dobry, specyficzny smak da nam kminek mielony i gorczyca (zamiast majeranku) oczywiście + gałka +pieprz + czosnek – bo to podstawy
(Eksperyment z rozmarynem mało udany)
3 kurczliwość mięsa standardowa 20 do 25%


pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
obliques Zasłużona dla SFD
Ekspert
Szacuny 188 Napisanych postów 65575 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 188925
Laski prosimy równiez o fotki potrawy, nawet z telefonu jakos nie musi byc porażająca,miło by było również jakbyście wyliczały kaloryczność i rozkład BWT przepisu
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium