SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237264

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 49 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 935
A to ja dodam coś fajnego na uroczystą wyżerkę.

Łosoś na pęczakowym risotto z fasolką szparagową i prażonymi orzechami włoskimi



Składniki (gramatury podaję wg tego, jak sobie robiłam ):
Filet z łososia ze skórą 130g
kasza pęczak 60g
masło klarowane 15g
fasolka szparagowa mrożona 250g
orzechy włoskie 10g
wino białe wytrawne 60ml
bulion drobiowy 150ml
skórka otarta z połowy cytryny
pół cebuli
ząbek czosnku
sól
pieprz

Risotto:
W rondelku podsmażamy na odrobinie masła pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy pęczak i chwile smażymy. Całość zalewamy winem i zostawiamy na wolnym ogniu regularnie mieszając. Gdy całe wino się wchłonie, dorzucamy skórkę cytrynową i zalewamy stopniowo bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Po około 20min pęczotto jest gotowe.

Fasolka z orzechami:
Nastawiamy piekarnik na 180st. i wysypujemy na blachę orzechy. Prażymy około 5min.
Fasolkę gotujemy (może być na parze) do uzyskania miękkości - ale bez przesady - należy uważać, aby nie straciła koloru. Ugotowaną fasolkę odcedzamy. Do rondelka wrzucamy odrobinę masła i orzechy. Mieszamy. Dodajemy fasolkę i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Łosoś:
Łososia posypujemy solą i pieprzem i smażymy na odrobinie masła skórką do dołu przez kilka minut (zależnie od grubości fileta). Pod koniec smażenia przerzucamy na drugą stronę. Smażenie na stronie bez skórki powinno trwać znacznie krócej. Mięso powinno pozostać w środku lekko różowe. Po usmażeniu usuwamy skórę.

Banalnie prosty przepis, a ile radości
Życzę smacznego.

Zmieniony przez - brava w dniu 2014-01-25 21:46:40
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 179 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 5567
PANCAKES ŻYTNIO-OWSIANE

Składniki:
(wyszło łącznie 5 sporych placków)
50g mąki żytniej razowej typ 2000
50g płatków owsianych (zmielonych/zblendowanych)
2 jajka
ok. 70g wody
szczypta soli
opcjonalnie: szczypta proszku do pieczenia lub 10g dowolnej odżywki białkowej

Proporcje płatki-mąka wedle uznania, u mnie było pół na pół. Wody dodajemy "na oko" tak, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie, ani zbyt gęste- próbujemy uzyskać konsystencję pianki (nie powinno rozlewać się na patelni po wyłożeniu). Na prochu białkowym fajnie rosną, ale bez niego też powinno się udać

Wykonanie:
1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Ubić pianę z białek wraz ze szczyptą soli.
3. Połączyć resztę składników z ubitym białkiem delikatnie mieszając łyżką.
4. Smażyć na patelni (można bez dodatku tłuszczu), wykładając po około dwie duże łyżki ciasta i rozsmarowując je na patelni. Nie zwiększają objętości wszerz pod wpływem ciepła, rosną raczej do góry.

Dodatki:
U mnie z pokrojonym w kostkę jabłkiem skropionym sokiem z cytryny i posypanym cynamonem. Może być jakikolwiek inny owoc!

Pomysł na pyszne śniadanie, można też zabrać do szkoły/pracy :)

Moja porcja (bez liczenia odżywki): BWT 25/65/17






Zmieniony przez - justxna w dniu 2014-01-26 11:08:31
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 4596 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 17906
qgqtq
Biszkopt z mielonymi migdalami





*Składniki:
-6 jajek,
-30g mielonych migdałow,
-40g odżywki białkowej (smak cookies and cream),
-łyżeczka przyprawy piernikowej.

*Wykonanie:
Oddzielamy żóltka od białek, dodajemy do żóltek łyzeczkę przyprawy piernikowej i 25 g odzywki białkowej , wszystko miksujemy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Na białka delikatnie wylewamy masę z żóltek, dosypujemy na wierzch resztkę odżywki i mielone migdały. Bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na okrągłą zamykaną formę i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 st.

*Biszkopt jest bardzo dobry w smaku, polecam!

*całość:760kcal,BTW(73/48/10).

Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2011-09-11 18:11:21



Aaaa wyszedł boski! Podzielony na dwie porcje do pracy :)
U mnie troszke dodatków nowych :)
Wrzucam foto i rozklad BTW :)







Zmieniony przez - aniitka155 w dniu 2014-01-26 23:54:25

AKTUALNY DZIENNIK ACTIVLAB :
http://www.sfd.pl/[DT]_Aniitka155_od_Ladies_do_ActivLab-t1040073.html

...

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"


Wiesz, co jest naj­ważniej­sze w życiu? Mieć cel. I dążyć do je­go spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który po­siadam, tak jak­by... uszczęśli­wia mnie. Dzieki niemu mam poczu­cie, że war­to żyć, mi­mo prze­ciw­ności. Ale często wątpię. Bar­dzo często.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anchy MISS SFD
Ekspert
Szacuny 181 Napisanych postów 2338 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 72200
Chleb prosty jak konstrukcja cepa (bezglutenowy)

Składniki:

1.500 g mąki bezglutenowej dobranej dowolnie np tak jak u mnie:
-150 g mąki gryczanej
-150 g mąki z quinoa
-200 g mąki z amarantusa
Tym razem zrobiłam z trzech różnych ale ostatnio było pół na pół gryka i quinoa. Wyjdzie zawsze niezależnie od proporcji i rodzajów mąk (trzeba sobie tylko wtedy przeliczyć BTW)

2. 25 g drożdży świeżych

3. 3/4 łyżki soli

4. 550 ml wody lekko ciepłej

Wykonanie:

Wszystkie składniki po prostu mieszamy w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 20 min. Po tym czasie przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20-25 min, tak jak poprzednio w ciepłe miejsce pod przykryciem. Nie należy przekraczać tego czasu,bo to nie służy chlebkowi. Ciasto rośnie mimo braku cukru Pieczemy 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni (góra-dół,bez termoobiegu), studzimy na kratce.

BTW dla całości:

B 70 g
T 26 g
W 313 g
Kcal 1811

Chleb podzieliłam na 12 części,więc dla jednego kawałka wyszło:

B 5,8 g
T 2,1 g
W 26 g
Kcal 151,5














Zmieniony przez - anchy w dniu 2014-01-27 09:58:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 826 Wiek 40 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 75077
Pyszna pasta do kanapek lub „sałatka” dla tych co na LC

Składniki:
- 40dkg pieczarek
- 2 cebule
- 3-4 jajka
- 30dkg sera żółtego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 duża łyżka przecieru pomidorowego
- majonez do smaku
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pieczarki utrzeć na tarce, podsmażyć z drobno posiekaną cebulą, posolić, popieprzyć tak by było smacznie. Jak ostygnie dotrzeć ugotowane jajka, żółty ser (utarty na drobniejszej tarce), dodać wyciśnięty czosnek, przecier i majonez.
Można też dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podobno można dodać kiszone ogórki i wychodzi dobra sałatka (ale nie próbowałam).
SMACZNEGO!




Zmieniony przez - czaj_nik w dniu 2014-02-01 13:19:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
nazwijmy to CHLEBEK JAGLANY (bezglutenowy)

SKŁADNIKI
400 gr kasza jaglana
70gr mąki jaglanej(może być inna ,gryczana itd.)
4 jajka (240 gr)
20gr oliwa
sól,pieprz

Kaszę ugotować,poczekać aż wystygnie. Dodać wszystkie składniki, zmiksować na jednolitą masę, jak za gęste to dodać wody(ja tak zrobiłam)
Piec 180 st C około 50 min. Wyszło zaskakująco smaczne
Zero filozofii ,super prosta alternatywa dla kaszo-maniaków

WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100GR

kcal 238
białko 8.8
tłuszcze 6.3
węglowodany 36.0








Zmieniony przez - KWOKA w dniu 2014-02-02 17:50:31

Zmieniony przez - KWOKA w dniu 2014-02-02 17:50:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 795 Wiek 57 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18368
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE

dzięki uprzejmości amadi, która zechciała podzielić się ze mną przepisem na chleb bezglutenowy na zakwasie w końcu udało mi się upiec bardzo dobry chleb.
przepis na chleb pochodzi ze strony http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas/zakwas-ryzowy-bezglutenowy.

Zakwas do chlebów bezglutenowych

zakwas z maki ryżowej:
• 100g maki ryżowej
• 1 łyżeczka cukru brązowego
• ˝ łyżeczki soku z cytryny lub tez 1 łyżeczka soku jabłkowego
• 100 ml wody mineralnej, gazowanej
Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce w temperaturze ok. 30 °C na 3-4 dni, aż zacznie się fermentacja, tzn. pokażą się bąbelki.

Taka porcja zakwasu wystarcza na 500g chleb.
Chleb ryżowy bezglutenowy na zakwasie ryżowym
350g zakwas ryżowy przygotowany wg tej receptury
100g mąka ryżowa
100g mąka gryczana
100g mąka kukurydziana
180g wody
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
Siemią lniane zalać gorącą woda i odstawić na kilka godzin do ostygniącia. Te wodą użyjemy potem do ciasta chlebowego.
Make przesiać, wymieszać z zaczynem, woda i namoczonym siemieniem lnianym. Na końcu dodać sól i olej. Wymieszać na dość luźne ciasto. Ciasto nie będzie się specjalnie kleić, ale tez nie bardzo formować w kule, jak to ciasto bez glutenu.
Lekko wyrobione zostawić na ok. 30-40 minut.
Foremką wysmarować olejem, wysypać mąką kukurydzianą lub ryżową i nałożyć do niej ciasta do ž wysokości. Mokrą łyżką wyrównać powierzchnie, dobrze przykryć i odstawić na 3-4 godziny do wyrośniącia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy. Wierzch chleba można posmarować olejem,
Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do 1 godziny aż będzie brązowe.



zdjęcie chleba troszkę marnej jakości ale chleb naprawdę pyszny. Wierzch chleba wyszedł troszkę za bardzo spieczony, podejrzewam że spowodował to olej, którym posmarowałam wg. przepisu wierzch chleba. Kolejnym razem nie zrobię tego zobacyzmy jak wyjdzie.
Chleb po upieczeniu ważył 990 gr, moje dwie kromki ważą około 97 g










Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-02-03 22:33:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 4596 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 17906
Serniczek bananowy :)
100 gram twaróg bialy chudy
20 gram odzywka bialkowa (ja uzywam kokoswoej)
banany 200gram
zelatynka 20gram
cynamon

+ ewentualnie stewia

1.Zelatyne 10 gram rozuszczamy w goracej wodzie a twaróg odzywke i cynamon odwazamy do miski.
2.Rozpuszczona zelatyne dolewamy do twarogu i dodatkow i blendujemy
3.Wlewamy do foremki i do zamrazary na 20 minut
4.Kolejne 10 gram zelatyny rozuszczamy w goracej wodzie, banany do miski (moga byc inne owoce:P)
5.Rozpuszczona zelatyne dolewamy do bananow blendujemy i czekamy az twarog z zamrazarki nam zgestnieje
6.wlewamy mase bananowa na mase twarogowa i na noc do lodówki
7.Rano mamy serniczek :D


328 KCAL
B 30g
W:49g
T:2g :)






Zmieniony przez - aniitka155 w dniu 2014-02-04 11:49:09




Zmieniony przez - aniitka155 w dniu 2014-02-04 11:51:26

AKTUALNY DZIENNIK ACTIVLAB :
http://www.sfd.pl/[DT]_Aniitka155_od_Ladies_do_ActivLab-t1040073.html

...

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"


Wiesz, co jest naj­ważniej­sze w życiu? Mieć cel. I dążyć do je­go spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który po­siadam, tak jak­by... uszczęśli­wia mnie. Dzieki niemu mam poczu­cie, że war­to żyć, mi­mo prze­ciw­ności. Ale często wątpię. Bar­dzo często.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
kebula Instruktor K&F
Ekspert
Szacuny 661 Napisanych postów 8604 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 143874
]zielone naleśniki

składniki na ciasto:
40g. płatków owsianych
1 jajko
ok 10 dag mrożonego szpinaku
przyprawy (dowolne, ja dodałam sól, łagodną paprykę, imbir i zioła prowansalskie)
rozgnieciony/starty ząbek czosnku


ozdobniki:
kapusta włoska
sos pomidorowy

płatki należy wcześniej namoczyć, a szpinak rozmrozić. gdy płatki wsiąkną wodę, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. miksujcie dosyć długo, bo inaczej ciasto nie będzie chciało się smażyć. gotową masę wylewać na rozgrzaną patelnie (ewentualnie natłuszczoną).

uwaga: naleśniki nie zawsze mi wychodzą. dużo zależy od konsystencji ciasta i temperatury patelni. żeby łatwiej się odklejały od powierzchni patelni warto je przykryć pokrywką.

kapustę szatkujemy i "gotujemy" na patelni jakieś 10 min. można doprawić, ale ciężko znaleźć dobrą kompozycję przypraw.

naleśniki przekładamy kapustą i polewamy sosem pomidorowym.

btw nie podaję, bo można sobie pofreestylować z płatkami (nawet do 60g)
foto jest, aczkolwiek nienajwyższej jakości

Niema nic gorszego niż bycie więźniem własnej głowy, pędzić za ideałem którego nie istnieje kosztem wszystkiego: zdrowia, relacji przyjacielskich/rodzinnych, kosztem bezcennych minut życia, które nigdy nie wrócą..


aktualny dziennik: http://www.sfd.pl/Kebula_w_remoncie_part_2-t1142515.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1317 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 36488
Sałatka z dyni i soczewicy
1 dynia hokkaido
100 g soczewicy – ja używam czarnej „bieluga” ale może być też zwykła zielona
Oliwa 1 łyżka
Kurkuma i imbir w proszku – po 1 łyżeczce
Ocet balsamico 1 łyżka
sól
Dowolna sałata
Ser kozi
Ew. orzeszki pinii
Dynie przekroić na pół, wyrzucić pestki i pokroić dynię w kostkę ok2-3 cm. (tej dyni nie trzeba obierać co ogromnie ułatwia sprawę). Posypać kurkuma i imbirem. Wrzucić na blachę i piec w 200 stopniach ok 30 minut (nie dłużej bo zrobi się pulpa). Soczewicę ugotować. Oliwę wymieszać z octem. Gorącą soczewice wymieszać z oliwa i octem, posolić i odstawić na chwilę. Wymieszać dynie z soczewicą, wyłożyć na sałatę, ser pokruszyć na wierzch. Można posypać piniolami uprażonymi na patelni.
Nie podaje rozkładu bo w zależnosci od dodatków można nimi żonglować, mozna np. dynie przed upieczeniem polać oliwą (ja teraz tego nie robię bo muszę ograniczać tłuszcz),piniole można zamienic na inne orzechy, ser kozi też nie jest obowiązkowy, można użyć np fety (ale wtedy ostroznie z solą do soczewicy) - ważne,zeby był jakis bardziej zdecydowany w smaku





Zmieniony przez - malgorzatap w dniu 2014-02-04 20:03:48
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium