Tauryna w świecie sportu wykorzystywana była głównie jako element uzupełniający kreatynę i jej suplementację podczas cyklu, mając za zadanie usprawniać jej wchłanianie przez organizm. Szybko jednak zorientowano się, że zabieg ten nie jest do końca potrzebny, a jej dodatek nie zwiększa efektywności suplementacji. Jednak jej właściwości z [...]
[...] lub oliwkowy kolor. Niestety, nie zawsze jest to łatwe do wykonania, ponieważ każdy z nas ma inną karnację. Niektórzy opalają się szybko, na piękny odcień, inni powoli i jak już złapią trochę słońca, to muszą się zmierzyć najpierw z różową skórą. Co ciekawe, odżywiając ciało od wewnątrz, możemy wpłynąć nie tylko na wygląd naszej skóry, ale [...]
[...] przed, w trakcie i po 8 tygodniach diety niskoenergetycznej (600 kcal dziennie). Wyniki: dieta o bardzo niskiej podaży energii znormalizowała pracę komórek beta w trzustce, jak i wątrobową wrażliwość insulinową. Dodatkowo podobna dieta spowodowała zmniejszenie stłuszczenia wątroby i trzustki. Wydaje się więc, iż odpowiednia dieta jest w stanie [...]
[...] miał porozsypywaną kokainę) i całkiem możliwe, iż właśnie ich połączenie razem z wieloletnim nadużywaniem SAA doprowadziło do jego przedwczesnej śmierci. Jednak brakuje tu jakichkolwiek danych naukowych, więc pozostałą plotki i spekulacje.Z pewnością wielu kulturystów chętnie sięga po opioidy. Bostin Loyd chwalił się braniem Normal 0 [...]
[...] dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) na kilogram masy ciała. WPI ISOWHEY INSTANT to najlepszej jakości izolat białka serwatki w formie instant o najwyższej możliwej wartości biologicznej (BV 159). Produkt zawiera wysoką wartość odżywczą. Jest doskonałym źródłem białka [...]
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego niektórzy ludzie wydają się mieć niesamowitą wydolność i wytrzymałość, podczas gdy inni szybko się męczą? Odpowiedź może tkwić w VO2max, czyli poziomie pułapu tlenowego. W artykule skupimy się na wyjaśnieniu definicji VO2max, sposobach pomiaru, przedstawimy normy oraz sposoby na jego poprawę. Źródła: [...]
[...] w walce z objawami tzw. grypy keto. Nazywany jest tak okres występujący zwykle parę dni po rozpoczęciu diety, w których organizm próbuje się przystosować do nowych warunków, jakim jest pojawienie się ketozy. Keto-grypa może sprawiać, że ludzie odczuwają mdłości, są osłabieni, rozdrażnieni i bardzo, ale to bardzo, czują potrzebę zjedzenia cukru. [...]
[...] ale sposób jego wykonania, uwarunkowania osobnicze (np. wcześniej odniesione kontuzje, układ dźwigni), stosowanie farmakologii, rodzaj diety, a nawet profilaktyka, jaką stosuje dana osoba. Jakie ćwiczenia wiążą się ze szczególnym ryzykiem? Przysiady na suwnicy Smitha Uszkodzenia zgięciowo-dystrakcyjne w odcinku lędźwiowym [...]
[...] podstawowych pojęć dotyczących fizjologii, biochemii oraz metabolizmu. Dlaczego? Bo się tym nie zajmują lub mają zbyt ograniczone możliwości przyswajania informacji. Przyjmą jako fakty ewidentne manipulacje i kłamstwa. "Sukces" Pana Jerzego i innych Dlatego właśnie tak doskonale sprzedają się „rewelacje” Jerzego Zięby o nowotworach, witaminie C [...]
[...] i/lub uszkodzeniach wątroby zwiększenia fosfatazy alkalicznej (AP) wystąpienia raka wątroby We współczesnym świecie dla wątroby groźne są np. alkohol wirusy, takie jak HCV sterydy anaboliczno-androgenne oraz prohormony (doustne, szczególnie c-17 alfa alkilowane; fluoksymesteron (halotestin), stanazolol (winstrol), metanabol [...]
[...] 8:00 rano do 17:59 zjesz 5000 kcal, a potrzebujesz 3500-3800 kcal dziennie, to… zaczniesz tyć i to bardzo szybko. Wspomniany mit nie jest oparty o wiedzę naukową i to jak funkcjonuje ustrój człowieka. Faktycznie, wydłużenie okresu postu może być przydatne dla odchudzania, ale tylko pod warunkiem, iż cała reszta posiłków wpisuje się w [...]
[...] glikogen wątrobowy (regulacja stężenia glukozy we krwi, kluczowa do przetrwania), może zostać spożytkowana w wątrobie => CO2, może zostać spożytkowana w mięśniach (jako glikogen mięśniowy; spichrzenie glukozy w postaci materiału zapasowego), może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w przemianach tlenowych; podobnie, jak [...]
[...] o wyższej cenie, które mają większą wartość dla człowieka (np. dlatego tak drogie są białka serwatkowe, szczególnie izolaty i hydrolizaty). Również wysoką cenę mają dobrej jakości ryby, wołowina itd. Bardzo dużo trzeba zapłacić za dobrej jakości szynkę czy kiełbasę, równie drogie są parówki nie zawierające niechcianych dodatków (np. MOM). Webb [...]
[...] iż przyspiesza regenerację powysiłkową, ponad 50%, iż zwiększa motywację. Z kolei blisko 40% twierdziło, iż zwiększa wydolność. Czy faktycznie marihuana poprawia wydolność, jak twierdziło prawie 40% jej użytkowników? Systematyczny przegląd wysokiej jakości badań jest dowodem o największej wadze, najmniej wiarygodne są słabo kontrolowane badania [...]
[...] świetnym prezentem dla tych, co dużo czasu spędzają w kuchni. Doskonale sprawdzi się do robienia odżywczych koktajli czy ciasta na omlet. Kulturysta bez blendera jest jak listonosz bez roweru. W sklepach agd jest mnóstwo modeli i z pewnością znajdziecie coś o umiarkowanej cenie. Torba na jedzenie ALL BOX to doskonały prezent zarówno [...]
Niektórzy ludzie uważają treningi interwałowe (czyli charakteryzujące się zmienną intensywnością) za rewolucję, jakby zapomnieli, iż podobne metody były znane już 100 lat temu (trening bokserów, tajbokserów, zapaśników, też ma charakterystykę interwałową). Tak samo crossfit nie jest niczym nowym, a już na pewno nie walki MMA (pankration był znany [...]
Prędzej czy później trening przestaje działać lub zastój pojawi się z zupełnie innych przyczyn. Uwzględniając złożoną naturę wspomnianej problematyki, warto przestrzegać kilku żelaznych zasad. Ma to szczególne znaczenie w dobie Facebooka, Instagrama oraz popularnych blogów. Zasada 6: „Trzymaj się podstaw” Wiem, iż siłownie są pełne maszyn, ale [...]
[...] mięsa dzień w dzień? Dlatego nie dziw się, że odżywki białkowe tak dobrze się sprzedają. Fakt czy mit: „Białko serwatkowe jest bezwartościowe”? Mit. Zarówno WPI, jak i WPC (podobnie, jak WPH) mają najlepsze wyniki w obu skalach oceny jakości protein. Jest to pełnowartościowe białko zwierzęce. O wiele więcej wątpliwości budzą białka [...]
[...] typem sylwetki, uwarunkowaniami hormonalnymi. Osoby narzekające na „kiepskie przyrosty” jedzą za mało, czasem w sposób aż nadto widoczny. Z kolei kobiety, które opowiadają, jakie mają straszne problemy z redukcją tkanki tłuszczowej, kultywują picie napojów słodzonych, sięgają po jogurty, ciastka, batoniki, ciasteczka, lody lub popełniają inne, [...]
[...] krwi. Anna Bednarek-Skublewska i wsp. twierdzą też, iż do uszkodzeń nerek mężczyzny mogła doprowadzić kreatyna (na potwierdzenie czego przytoczono tylko 3 kiepskiej jakości badania, opisy przypadku) czy dieta bogata w proteiny. Tymczasem miliony ludzi stosuje dietę wysokobiałkową, a od kilkudziesięciu lat większość kulturystów dostarcza [...]