[...] i dotyczyły 347,747 osób. Wśród tej grupy u 11 006 osób pojawiła się choroba wieńcowa lub udar mózgu. Spożycie tłuszczów nasyconych nie było powiązane z ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej, chorobami sercowo-naczyniowymi czy udarem. Inni naukowcy bezpośrednio wskazują na węglowodany, np. R.S. Kuipers i wsp.! Wykazali oni, iż zamiana tłuszczów [...]
[...] kontrowersyjne biorąc pod uwagę hormonalne wspomaganie np. w USA), mleka i produktów mlecznych (cukrzyca, kancerogeneza), ograniczenie dowozu tłuszczów nasyconych, trans (choroby sercowo-naczyniowe), wybieranie produktów mniej przetworzonych, zdrowych źródeł tłuszczu, np. oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju rzepakowego, migdałów, orzechów, [...]
[...] jest równomierne rozłożenie protein w 4-6 posiłkach (co jest zgodne z badaniami naukowymi). Kulturyści często sięgają po jajka, co wg niektórych naukowców wywołuje cukrzycę, choroby serca i inne problemy zdrowotne. Na szczęście praktyka niekoniecznie potwierdza teorie wywodzące się z lat 60. i 70. XX wieku, gdzie cholesterol, tłuszcze nasycone, [...]
[...] wkład w korzystny wpływ na zdrowie diety śródziemnomorskiej. Dane dotyczące oleju rzepakowego ograniczają się do krótkoterminowych badań nad biomarkerami czynników ryzyka choroby sercowo-naczyniowej. Zalety oleju rzepakowego prawdopodobnie wynikają z zawartości kwasu α-linolenowego (z grupy kwasów omega-3), jednak jest on podatny na [...]
[...] miedzią, zwłaszcza gdy w krwi niektórych psychicznie chorych osób stwierdzono zwiększone stężenie tego pierwiastka. Nie udowodniono jednak związku między wystąpieniem choroby a spożywaniem groszku, toteż na liście A ogłoszonej przez FAO/WHO chlorofil wzmacniany miedzią figuruje jako barwnik występujący w sposób naturalny w żywności, na [...]
[...] trucizn przez samochody, bo to wyraźnie i dobitnie skraca twoje życie. Zacznij od kwestii niezdrowego odżywiania które jest głównym zabójcą w krajach rozwiniętych (otyłość, choroby serca i układu krążenia, cukrzyca, zespół metaboliczny, nowotwory). Skąd nagonka na kreatynę? Badania naukowe dowodzą, iż kreatyna jest bezpieczna dla zdrowia! Jedyne [...]