[...] jest oxandrolone, niestety jest niezmiernie rzadko spotykany, w środku zwykle jest wszystko, tylko nie anavar. „Czy muszę brać osłonki na wątrobę?” Nikt nie udowodnił, by jakiekolwiek środki „osłonowe” cokolwiek dawały w tym kontekście. Jeśli lubisz swoją wątrobę, ogranicz preparaty doustne na rzecz iniekcyjnych. Poza tym wystrzegaj się [...]
[...] z czasem pojawiają się problemy zdrowotne. Dlatego tak wielkim zagrożeniem są batoniki, czekolady, pokarmy fast food, lody – łącznie spotyka się tam cukier i kiepskiej jakości tłuszcze. Nadmiar tłuszczów i węglowodanów w diecie często przyczynia się do rozwoju insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
[...] bywa wiązana z rozpadem mięśni, a to prosta droga do uszkodzeń nerek (wpływ mioglobiny). Podobne zjawiska zachodzą w trakcie metabolizmu noradrenaliny lub norokokainy, tak jak w hepatotoksyczności wywołanej kokainą. Kokaina jest odpowiedzialna za zwężanie tętnic wieńcowych, miażdżycę i tworzenie zakrzepów. W ten sposób kokaina sprzyja zawałowi [...]
[...] poprawy wyniku sportowego. Dziesiątki razy udowadniano, iż kofeina pochodząca z kawy nie zwiększa osiągów sportowych. Dlaczego? Bo ma znaczenie, skąd ta kofeina pochodzi i jakie inne związki jej towarzyszą w porcji. Poza tym część ludzi bardzo słabo reaguje na kreatynę, kofeinę czy inne związki ergogeniczne. W przypadku kofeiny w grę wchodzi [...]
Mamy wpływ na to, jak długo będziemy żyć. Kwestią dyskusyjną pozostaje, jak dalece uwarunkowania środowiskowe, genetyczne i nasze nawyki dadzą się zmieniać. Wszyscy wiemy, iż mieszkanie w skażonym środowisku może niekorzystnie wpływać na zdrowie, jednak nie każdy ma możliwość wyprowadzić się z takiego rejonu. W Internecie bez trudu można znaleźć [...]
[...] na cukrzycę. Wyniki: konsumpcja 14 g masła dziennie była słabo powiązana ze wzrostem ryzyka śmierci ze wszystkich przyczyn, spożywanie masła nie było istotnie związane z jakąkolwiek chorobą sercowo-naczyniową, chorobą wieńcową serca czy wystąpieniem udaru, spożycie masła wydawało się zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy. Mark Houston [...]
[...] kobiet chce się pozbyć tkanki tłuszczowej. Po przekroczeniu pewnego wieku spora część mężczyzn również szuka rozwiązań na nawarstwiający się tłuszcz. Wyniki badań wysokiej jakości wykazały, że 42% dorosłych z populacji ogólnej i 44% dorosłych pochodzących z mniejszości etnicznych chciało pozbyć się „zbędnych kilogramów”, a 23% chciało utrzymać [...]
[...] małe i wielkie kłamstwa oraz „fakty” wyciągnięte prosto z rękawa, nie mające żadnego oparcia w rzeczywistości. Niedawno jeden „expert dopingowy”, jako argumentu w dyskusji użył materiału video prezentowanego w telewizji. Przykro mi, ale to nie są wiarygodne źródła informacji. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć musisz [...]
[...] bo jestem trenerką personalną i instruktorkę fitness. Na tą chwilę jest to moje główne źródło utrzymania, aczkolwiek nie ukrywam, że swego czasu zarabiałam pracując jako sprzedawca suplementów, ciuchów sportowych czy tam administratorka szkółki piłkarskiej. Swoje pierwsze pieniądze zarobiłam chyba jako grajek w kościele i śpiewaczka. [...]
[...] (wyciskanie stojąc i leżąc, podrzut, rwanie, przysiady, martwy ciąg, podciąganie na drążku). Nie powinno stosować się serii do załamania w ćwiczeniach dynamicznych takich, jak: zarzut, podrzut, rwanie, wyciskopodrzut, skoki na skrzynię, przeskoki przez przeszkody (duże ryzyko kontuzji). Kontrowersyjne jest stosowanie serii do załamania u osób [...]
Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]
[...] wanilią (51-60 g protein) do 8h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). I teraz krytycznie zastanów się, jakie ma znaczenie, czy dostarczasz zaraz po treningu węglowodany skoro składniki odżywcze z poprzedniego posiłku cały czas krążą sobie w ciele? Podobnie poziom insuliny po [...]
[...] byłby trening rano, na czczo, jednak wtedy nakłada się na to niekorzystna sytuacja metaboliczna (kortyzol). Aeroby mają wpływ na metabolizm, jednak minimalny, podobnie jak większość środków farmakologicznych (efedryna od 3 do 10%, średnio kilka %; T4 w dawce 200 µg ~ 4%). Interwały mogą zwiększać wydatek energetyczny nawet o kilkanaście % [...]
[...] często po „zejściu” ze środków dopingujących okazuje się, iż dotychczasowy łóżkowy superman stracił wigor. Część pań może odbierać brak zainteresowania ze strony mężczyzny jako odrzucenie lub co najmniej źle interpretować jako zaburzenie w relacji. Mężczyzna może być niepewny swoich „możliwości”, a cała sprawa jest niezmiernie delikatna dla [...]
[...] pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki prozapalne, tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy EPA oraz DHA kwas dokozaheksaenowy) mają działanie przeciwzapalne. Podobnie kompletnie [...]
[...] kilkanaście lat ignorowała objawy, których nie da się przeoczyć (senność, wymioty, przyspieszone tętno)? Jeśli tak, to (mówiąc brutalnie) nic dziwnego, że zmarła. To tak, jakby ze zdziwieniem stwierdzić, iż „wieloletnie bóle głowy” oraz ciągły stan podgorączkowy miały coś wspólnego z rozwojem procesu nowotworowego. Z pewnością można napisać [...]
[...] Wyrzut insuliny po spożyciu glukozy jest o wiele wyższy, niż po dożylnym podaniu glukozy. Jest to związane z działaniem hormonów oddziałujących w jelitach (inkretyn) takich, jak: glukagonopodobny peptyd 1 (GLP-1), glukozależny peptyd insulinotropowy (GIP). U chorych na cukrzycę (typu II) dochodzi do znacznego zmniejszania ilości GLP-1, co wpływa [...]
[...] kolejne tytuły. Jednym z nich był srebrny medal na Mistrzostwach Świata w Kulturystyce WBPF. Od 2013 roku był pod opieką treningową Ali Ne'mati, wówczas kariera Hadiego jako kulturysty zaczęła nabierać rozpędu. W 2013 roku na Mistrzostwach Azji WBPF zdobył pierwsze miejsce i potem na Mistrzostwach Świata w Kulturystyce WBPF, zdobył złoto [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]