Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
[...] 80–89 mm Hg). W grupie, w której ograniczono podaż sodu w diecie, jego wydalanie zmniejszyło się o ok. 1 g na dobę. TOHP II oceniał łączny wpływ utraty masy ciała i redukcji sodu na populację dorosłych z niewielką nadwagą i stanem przednadciśnieniowym. Sama redukcja sodu spowodowała średni spadek netto wydalania sodu z moczem o 40 [...]
[...] aerobów. Dodatkowe sesje jazdy na rowerze, biegowe, pływackie czy trening na maszynie imitującej wiosłowanie mogą być pomocne, ale wcale nie są niezbędne dla osiągnięcia redukcji. Można je zastąpić objętościowymi treningami siłowymi i interwałami. Trening na czczo przynosi pewne korzyści (np. lepsze adaptacje do wysiłku wytrzymałościowego), [...]
W ostatnim czasie otrzymuję niezliczone pytania dotyczące odchudzania, najlepszych sposobów, rodzajów diet, treningów. Postanowiłem odpowiedzieć, choć na kilka z nich. Część z tych kwestii jest już dobrze opisana, niektóre są mało znane lub opisywane w postaci półprawd, lub współczesnych baśni (siłowniowych legend). Warto odsiać fakty od mitów, [...]
Podejście do treningu kulturystycznego ewoluowało w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Zmieniało się również stosowanie zaplanowanej przerwy po danym cyklu treningowym. Przykładowo w książce Arnolda Schwarzeneggera „Nowa encyklopedia kulturystyki” nie znalazłem żadnych informacji na temat roztrenowania, a ogólne zalecenia dotyczące odpoczynku [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
[...] iż umiera się wcale nie powodu cukrzycy, ale chorób, które jej towarzyszą, na które ma wpływ i które wywołuje. Uwaga, wbrew często spotykanym błędnym opiniom w celu redukcji masy ciała i otłuszczenia (pośrednio obniżeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i cukrzycy) nie wystarczy tylko „mniej jeść” i „więcej się ruszać”. [...]
Codzienna aktywność fizyczna jest kluczowym elementem zdrowego trybu życia. W miarę jak ludzie coraz bardziej zainteresowani są osiągnięciem wysokiej sprawności fizycznej, pojawiają się pytania o optymalne metody treningowe. Jedną z takich kwestii jest dwukrotny trening w ciągu jednego dnia. Pojęcie jest dość szerokie, dlatego należy poznać jego [...]
[...] np. tłuszcze. Równie bezsensowne w większości są zajęcia „dedykowane dla pań” – np. praca wytrzymałościowa z minimalnym obciążeniem, polecana jako optymalna dla redukcji tłuszczu. Skorzystaj z klasycznego, ciężkiego treningu FBW (3x w tygodniu), a 2x w tygodniu wykonaj 30-45 minut treningu mieszanego (rozruch 5 minut, 10-20 minut [...]
Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]
[...] dobrym rozwiązaniem będzie schemat intermittent fasting (choć ogromna liczba wariantów tego modelu uniemożliwia podanie jednoznacznej odpowiedzi: „co lepsze?”). W przypadku redukcji odpowiedź już nie jest taka klarowna. Być może kły pokaże tu intermittent fasting, na co wskazują liczne badania. Całkiem dobre mogą być tu też diety [...]
Dieta ketogeniczna nadaje się bardzo dobrze do redukcji tkanki tłuszczowej, niekoniecznie do „budowania masy”. Czytaj więcej: Dieta ketogeniczna: rodzaje, jadłospis - przewodnik dla początkujących Rozkład makroskładników w diecie ketogenicznej: 30%-35% białka, 5%-10% węglowodanów, 55%-60% tłuszczu. Z kolei w diecie VLCKD (ang. very low [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej to trudny czas. Wymaga od nas silnej woli, rygorystycznego przestrzegania zaleceń dietetyka, zwiększonego wydatkowania energii, w postaci wykonywania dodatkowej aktywności ruchowej - i to mimo zniechęcenia, i zmęczenia wynikających z niedostatków energetycznych. Problemy z przyswajaniem mikroelementów W związku [...]
[...] oka traktuj 3-miesięczne przemiany, jakimi "karmią" nas socjal media. Zazwyczaj uczestniczące w nich osoby są doświadczone i mają sporo masy mięśniowej, która po redukcji tłuszczu wygląda bardzo atrakcyjnie. Warto przeczytać: Rodzaj treningu na masę, siłę i definicję sylwetki - od czego zależą wyniki? Odchudzanie - jak długo mam [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
[...] zmiany były szybkie (utrata kilku kg w pierwszym tygodniu), ale teraz wydaje się, że nic się nie dzieje. O co chodzi? Co się stało? Zaszły normalne dla pierwszej fazy redukcji zmiany. Spadek na wadze niczego konkretnego nie oznacza. Zjadasz mniej węglowodanów, więc w konsekwencji zmniejszyły się zasoby glikogenu (mięśnie wydają się [...]
Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
W XXI wieku typowy jest przesyt wywołany oglądaniem filmów, coraz mniej osób potrafi skoncentrować się, chociaż na kilka minut, by przeczytać artykuł. Coraz częściej treści przekazywane w sieci nie są oparte na wieloletnim doświadczeniu, a przede wszystkim praktyce. Aktywność w dni wolne od treningu siłowego Tak, wiem, masz wewnętrzne przekonanie [...]
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]