[...] tylko utlenianie węglowodanów, a nie tłuszczu - więc taka zmiana i „przyspieszenie metabolizmu” wskutek wykonania np. superintensywnych interwałów ma znikome znaczenie dla redukcji tkanki tłuszczowej. Rola hormonu wzrostu Mikołaj Plackowski, trener, odpowiada: „Ponadto warto pamiętać, żeby w pierwszej godzinie po treningu nie spożywać od razu [...]
Naukowcy sprawdzali, czy u otyłych kobiet z podwyższonymi wynikami HOMA-IR – insulinoopornością, większe efekty przyniesie program ćwiczeń i dieta bogatsza w węglowodany czy ćwiczenia i dieta polegająca na ograniczeniu podaży węglowodanów, a przy wyższej podaży protein. Wniosek: dieta o ograniczonej zawartości węglowodanów, a większej podaży [...]
Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]
[...] (VAT) jest oporna i jej ilość zmniejsza się nieproporcjonalnie wolno w stosunku do zasobów tkanki tłuszczowej podskórnej (SAT) Czy więc interwały są skuteczniejsze do redukcji tłuszczu wisceralnego? Dla porównania w jednym z dziesiątek dostępnych badań Trapp i wsp. 2008 grupa interwałowa w ciągu 15 tygodni straciła 2,5 kg tłuszczu, [...]
[...] „cardio”. Niektórzy poświęcają naprawdę dużo czasu na tego typu aktywność. A ilu z nich jest naprawdę odtłuszczonych? Prawie żaden. Dlaczego? Bo tajemnica redukcji tłuszczu nie tkwi wcale w treningu aerobowym. A może rozwiązaniem są interwały? Też nie? A więc co robić? Cóż, odpowiedź nie jest taka prosta. W skrócie można [...]
[...] Sport Nutr Exerc Metab. 2007 Oct;17(5):433-44. College of Kinesiology, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK, Canada. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18046053 “Wpływ redukcji masy ciała na zmianę stężenia mleczanów indukowaną krótkotrwałym wysiłkiem” https://journals.viamedica.pl/eoizpm/article/view/26054/20864 Fabrício Eduardo [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
[...] zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych mechanizmów regulacyjnych organizmu, na których omawianie nie ma tutaj miejsca. Jako wstępną lekturę proponuję książki z [...]
[...] nie da się obronić. Autor, Cy Wilson, pominął fakt, iż takie działanie kortyzol wykazuje w „towarzystwie” insuliny. A insulina ma wielokroć większe znaczenie dla redukcji tkanki tłuszczowej, niż aktywność lipazy lipoproteinowej. Paradoksalnie, jest odwrotnie niż napisał Cy Wilson – w normalnych okolicznościach, gdy w ustroju nie [...]
Początkujący kulturyści często mają obsesję na punkcie protein i wydaje się to mało sensowne. Dlaczego? Gdyż nawet najlepsza dieta, niedostarczająca nadwyżki energetycznej, okaże się kiepska. Mięśnie nie rosną wtedy, gdy ćwiczysz, ale gdy jesz i śpisz – w ciągu następnych 48-72 godzin po treningu. Zgadza się, kulturystom wyczynowym dość często [...]
[...] z grup wysokiej ilości białka (2,4 g na kg m.c.), a grupy średniej ilości białka (1,41 g na kg m.c.)” Większa ilość białka może być najbardziej przydatna w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, w okresie budowy masy jest to dyskusyjne. Na razie nie istnieją żadne przekonujące dowody na to, iż w trakcie stosowania sterydów [...]
Naukowcy z wydziału medycznego Uniwersytetu w Yale twierdzą, iż wiedzą skąd się bierze insulinooporność. No cóż, w swoim opracowaniu potwierdzili, co niejednokrotnie zawierałem w tekstach. Kiedyś, w normalnych warunkach, człowiek musiał codziennie podejmować dużą aktywność fizyczną, a wcale nie miał do dyspozycji zbyt wiele pokarmu. Podsumowanie [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
Spalacze tłuszczu należą do najchętniej kupowanych suplementów. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż proces redukcji tkanki tłuszczowej jest (z reguły) długotrwały i niezbyt przyjemny. Z tego powodu, każda osoba, która chce zaprezentować wspaniałą sylwetkę, stara się ułatwić sobie cały proces. Pomóc w tym mogą spalacze tłuszczu. Zanim przejdziemy [...]
[...] zabić? Nie! Może mieć negatywny wpływ na zdrowie, np. na profil hormonalny (spadek stężenia testosteronu, wzrost kortyzolu) i wyniszczenie muskulatury (na każdy kilogram redukcji od pewnego pułapu przypada później 40%-50% mięśni). Groźniejsza jest droga do niskiego poziomu tłuszczu, czyli proces redukcji. Jak groźna jest redukcja tłuszczu? [...]
[...] i najskuteczniejsza metoda to stosowanie diety, trening (np. aerobowy, interwałowy, mieszany) przynosi o wiele mniejsze, czasem znikome rezultaty. Odpowiednie środowisko do redukcji tkanki tłuszczowej jest związane z niskim stężeniem insuliny. Podsumowanie SAA nie są „cudowną drogą na skróty”, nadal należy ciężko trenować, [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
[...] to znaczy, że można od czasu do czasu zjeść w McDonald’s i nie nabrać kształtów hipopotama? Tak. Czy to znaczy, iż racjonalnym rozwiązaniem jest jedzenie fast food w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej? Nie! Inne źródła otyłości Przyczyną (rzadko lub niezmiernie rzadko, w zależności od zespołu) mogą być: zaburzenia pracy tarczycy (niedoczynność [...]
Oczekuję na komentarze w rodzaju: „oszalałeś, przecież tego nie da się zrobić”. Zgadza się, nie jesteś w stanie przy obecnym stanie medycyny znacząco poprawić i obejść uwarunkowań genetycznych. Nawet operacje plastyczne mogą przynosić opłakane skutki. Przypomnę tylko, skandal z toksycznymi implantami, które nosiło w piersiach ponad 30 tys. [...]
[...] poziomu 8.8 ± 3.1 do 5.3 ± 2.4 kg) powoduje: spadek ilości testosteronu całkowitego o 38.4% (spadek odnotowano w ciągu 16 tygodni redukcji), spadek ilości testosteronu wolnego o ~ 49% (spadek odnotowano w ciągu 16 tygodni redukcji), spadek kluczowego, anabolicznego hormonu (IGF-1) o 26.3%, spadek ilości [...]